Skip to content Skip to footer

Hoe kan ik de cache legen?

Wanneer je websites bezoekt via Chrome, Safari, je iPhone of een andere smartphone of apparaat, worden er gegevens opgeslagen van de bezochte pagina. Hierdoor wordt je website bezoek vaak aangenamer en hoef je diverse gegevens niet opnieuw in te vullen. De plek waar jouw bestanden worden opgeslagen wordt het cachegeheugen, simpelweg ook wel cache, genoemd. Het is belangrijk dat je de cache geregeld leegt. Kom meer te weten over het belang van het legen van de cache en hoe je deze op diverse browsers en apparaten kunt legen, in de onderstaande tekst.

Wat is cache legen?

Kan jouw telefoon of computer wel een boost gebruiken en wordt het tijd dat je jouw systeem eens flink opschoont? Bekijk dan jouw cachegeheugen en zie of je eventueel jouw cache kunt legen.

Gegevens kunnen zowel worden opgeslagen in een hardware cache als in een software cache. In dit artikel gaan we verder in op de software cache. Dit is namelijk van belang voor het bewaren van gegevens van websites en apps. De gegevens worden bewaard in de cache om zo sneller toegang te kunnen verlenen tot deze gegevens.

Echter, wanneer je vaak op het internet te vinden bent, en je dus diverse websites bezoekt, kan het cachegeheugen volraken. Sommige systemen en webbrowsers verwijderen deze gegevens na een verloop van tijd. Wanneer dit echter niet standaard gedaan wordt kan het geheugen veel te vol raken. Hierdoor kan het zoekwerk van je computer langzamer worden en duurt het langer voordat pagina’s zich laden. Om dit te voorkomen en dit probleem te verhelpen, is het van belang om het cachegeheugen regelmatig te legen.

Wanneer je het cachegeheugen gaat legen worden alle opgeslagen bestanden verwijderd. De computer moet vervolgens pagina’s opnieuw ophalen waardoor het laden van de pagina langer duurt dan voorheen. De meest huidige versie van geladen pagina wordt vervolgens opgestart.

Er zijn diverse manieren waarop je het cachegeheugen kunt legen. Dit verschilt echter per browser en per apparaat. Zo zijn er verschillende stappen om je Chrome en Safari cachegeheugen te legen en om een smartphone zoals je iPhone of Samsung te legen.

Hoe kan ik de cache leegmaken in Chrome?

Om ervoor te zorgen dat jouw Chrome pagina’s snel blijven laden, is het aan te raden om regelmatig jouw cachegegevens te verwijderen.

Wanneer je cache wilt legen in Chrome wordt er onderscheid gemaakt tussen Chrome op je computer en via de Chrome app op je smartphone of tablet. Echter verloopt op vrijwel elk apparaat het legen hetzelfde.

Begin het proces door Chrome webbrowser te openen op jouw apparaat en vervolgens naar ‘Instellingen’ te gaan. Je kunt de Instellingen vinden door rechtsboven naar drie kleine puntjes te gaan en vervolgens te kiezen voor Instellingen.

Instellingen openen in chrome
Instellingen openen in chrome

Klik vervolgens links op de Instellingen voor Privacy en beveiliging. Bovenaan kies je voor Browsergegevens wissen. Je kunt vervolgens bepalen voor welke periode je de browsergegevens wilt verwijderen en hiervoor een periode aanwijzen. Vink de twee vakjes naast ‘Gecachte afbeeldingen en bestanden’ en ‘Cookies en andere sitegegevens’ aan en zorg er daarmee voor dat je ook bij websites wordt uitgelogd en bestanden van minder dan 1MB worden vrijgemaakt.

Klik vervolgens op ‘Gegevens wissen’ en jouw cachegeheugen is weer helemaal opgeschoond.

Het menu om gegevens te wissen in chrome.
Gegevens wissen in chrome

Hoe kan ik cache legen in Chrome op een smartphone?

Veel gebruiken de Chrome webbrowser ook op een smartphone. Dit kan een iPhone zijn of een Android. Om de cache te legen lijken de stappen hetzelfde als op Chrome op een desktop, maar voor de volledigheid leggen we het stap voor stap nog even uit.

  • Open de Chrome app op je smartphone.
  • Klik rechtsonder op de drie puntjes. Bij Chrome op Android zitten de puntjes rechtsboven.
  • Kies voor Instellingen.
  • Druk op Privacy om de opties te openen.
  • Klik op Browsegegevens wissen.
  • Selecteer op zijn minst Afbeeldingen en bestanden in chachegeugen
  • Verwijder alle gegevens door op Browsegevevens wissen te klikken.

Hoe kan ik de cache leegmaken in Safari?

Wanneer je cache wilt legen in Safari, de standaard webbrowser in macOS, open je net als bij Chrome eerst de webbrowser met jouw gewenste apparaat. Ga vervolgens naar het kopje Safari bovenaan je venster.

Voorkeuren openen in safari
Voorkeuren openen in safari.

Klik vervolgens op Voorkeuren en kies voor het kopje Privacy Je kunt dit kopje herkennen aan het blauwe logo met een wit handje. Klik vervolgens op Beheer websitegegevens.. en selecteer de gewenste pagina’s waarvan je de gegevens wilt legen.

Je kunt de websites een-voor-een aanklikken, of je gehele lijst selecteren door te klikken op Verwijder alles. Klik om het legen af te ronden op Gereed en jouw gegevens zijn verwijderd.

Cache legen safari
Cache legen safari

Hoe kan ik de cache opschonen op een iPhone of iPad?

Ook op je smartphone is het belangrijk om geregeld jouw gegevens te verwijderen indien je veel gebruik maakt van diverse websites, of wanneer je veel onnodige bestanden hebt opgeslagen waardoor jouw telefoon langzaam vol raakt. Zo kan het zomaar zo zijn dat jouw iPhone of iPad tal van onbelangrijke gegevens heeft opgeslagen die je nooit nodig zult hebben. Ga hiervoor naar de Instellingen en zoek bovenaan op Safari. Selecteer vervolgens Safari en scroll bijna helemaal naar beneden. Hier kun je kiezen voor de optie Wis geschiedenis en websitedata.

Cahe legen in safari op een iphone.
Cache legen in safari op een iphone

Om de gegevens definitief te verwijderen wordt er door je iPhone nog om een bevestiging gevraagd. Wanneer je instemt met het verwijderen van de gegevens is het legen gelukt.

Daarnaast kun je ook overbodige data verwijderen van apps. Ga hiervoor naar Instellingen en kies Algemeen. Hier kun je het kopje Beheer opslag aanklikken en krijg je een lijst te zien van jouw huidige apps en het aantal data dat door deze apps wordt opgeslagen. Je kunt de hoeveelheid data per app bekijken door op de app te klikken. Wanneer er apps zijn die je weinig gebruikt kun je deze het beste verwijderen. Om overbodige opgeslagen informatie te verwijderen kun je de app verwijderen en vervolgens weer opnieuw downloaden. De optie Ruim op heeft geen zin. Er blijven gegevens in de cache staan.

Hieronder hebben we een screenshot van de Storytel app. Als we kiezen voor Ruim op, krijg je een melding om op te ruimen maar alle documenten en gegevens blijven bewaard.

App opruimen op een iphone
App opruimen op een iphone

De documenten en gegevens worden gewist, als ik kies om de app helemaal te verwijderen.

App verwijderen en cache legen op een iphone
App verwijderen en cache legen op een iphone

Hoe kan ik de cache leeg maken op een Samsung?

Een Samsung telefoon of tablet werkt met het Android besturingssysteem. Ook bij deze apparaten worden cachegegevens opgeslagen.

Wanneer je met jouw Samsung gebruik maakt van een Chrome webbrowser kun je simpelweg de stappen volgen die bovenin de tekst staan genoemd onder het kopje ‘Hoe kan ik de cache leegmaken in Chrome?. Om de gegevens van Apps te legen gelden er echter andere stappen.

Om je App cachegeheugen op een Samsung apparaat te legen begin je met het kopje ‘instellingenmenu’ te openen. Klink vervolgens op ‘Apps’ en bekijk de diverse Apps die je momenteel bezit. Wellicht zitten er Apps tussen die je nauwelijks gebruikt en daardoor beter kunt verwijderen.

Wanneer je het cachegeheugen van een specifieke app wilt verwijderen kun je naar Instellingen gaan, vervolgens zoek je apps. Selecteer een app waarvan je de cache wilt legen. Klik binnen de Instellingen van de app op Opslag. Hier vind je de optie Cache legen.

Cache legen van een app op een android
Cache legen van een app op een android

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.