Skip to content Skip to footer

Koop ict-apparatuur tweedehands

In Nederland zijn er veel mensen die alles gelijk maar nieuw willen. Zo heb ik bijvoorbeeld een oom en tante die om de zoveel tijd weer een duur elektrisch apparaat dat nog prima functioneert vervangen. Ik heb veel van hun afgedankte apparaten nog in bezit en in gebruik momenteel, aangezien deze het vaak nog prima doen.

Wanneer doen we iets weg?

Hier in het Westen doen we al snel iets weg als het een beetje oud aan het worden is. Dit hoeft dus nog niet te zijn als het voorwerp het niet meer doet, wat eigenlijk best wel zonde is van het product. Dit verspilt dus allemaal grondstoffen en energie die is gestoken in het maken van dit product, wat erg jammer is voor het milieu. Vaak zijn de producten die mensen weg doen nog goed te gebruiken en het is dus ook erg goed om te kijken in winkels waar tweedehands spullen worden verkocht. Hoewel ze daar niet altijd dingen hebben die zo goed als nieuw zijn, zijn ze vaak nog goed te gebruiken.

Refurbished

Ook kan je overwegen om een refurbished apparaat te kopen. Dit houdt in dat iemand een apparaat koopt dat is afgedankt en kapot is en de (vaak beperkte) schade herstelt en hem dan weer doorverkoopt. Op die manier kan je bijvoorbeeld een goedkope printer vinden, of in plaats van een goedkope laserprinter een goedkope telefoon vinden, of bijvoorbeeld een wasmachine. Dit soort producten zijn immers goedkoper, omdat ze niet volledig nieuw van de fabriek komen. Toch werken ze over het algemeen gewoon net zo goed als een nieuw product, hoewel ze misschien een iets minder lange levensduur over hebben (maar het kan ook prima net zo lang zijn).

Minder verspillen

Denk dus even goed na wat je doet als je je apparaat weg wilt doen. Is het wel echt nodig om hem weg te doen? Kan je hem misschien beter doorverkopen aan iemand die er nog wat mee kan (dus bijvoorbeeld hem weer repareren en doorverkopen), of is er een kringloop winkel in de buurt waar ze het apparaat nog zouden willen hebben? Als het product echt volledig kapot is, dan is het misschien beter om het naar een recycling centrum te brengen, waar ze de onderdelen nog kunnen los schroeven en hergebruiken, waardoor je het voorwerp dus alsnog binnen een circulaire economie laat functioneren, al dan niet minder dan wanneer je het voorwerp hergebruikt.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.