Hoe kan ik een rar bestand openen?

Heb je net een rar bestand gedownload, maar heb je geen idee hoe je het kunt openen? Dat is te begrijpen, want Windows en Mac OS hebben die mogelijkheid niet standaard ingebouwd. Zip bestanden worden wel ondersteund, maar rar bestanden niet. Daarom laten we je vandaag zien hoe je dit soort bestanden kunt openen.

Wat is een rar bestand eigenlijk?

Een rar bestand is, net als een zip bestand trouwens, een ingepakt gecomprimeerd bestand. Daardoor is het kleiner van omvang dan het oorspronkelijke bestand. Daarnaast kan een rar bestand niet alleen uit een enkel bestand bestaan, maar ook uit meerdere mappen en bestanden.

Zoals je ziet komt het dus voor een groot deel overeen met een zip bestand. Er zijn echter twee belangrijke verschillen. Allereerst maakt rar gebruik van sterkere compressie. Hierdoor is het ingepakte bestand dus een stuk kleiner dan wanneer je zip zou gebruiken. Als laatste kun je een rar bestand opsplitsen in meerdere bestanden. Dit is handig wanneer je het wil delen op een site waarbij een limiet geldt voor de grootte van bestanden.

Zo open je een rar bestand

De eenvoudigste manier om een rar bestand te openen is met het programma WinRAR. Dit doe je als volgt:

  • Download het programma WinRAR hier.
  • Kies de juiste versie voor jouw besturingssysteem. Twijfel je of jij Windows 32 bit of 64 bit hebt? Zo kun je zien welke versie van Windows je hebt.
Heb je jouw Windows computer in de afgelopen 5 jaar gekocht? Dan zul je waarschijnlijk de laatste optie kiezen.
  • Dubbelklik op het bestand om WinRAR te installeren.
  • Open nu de folder waarin het rar bestand staat dat je wil openen.
  • Klik met de rechtermuisknop op het rar bestand. Zijn het er meerdere? Klik dan op de eerste met het getal 1 achteraan de bestandsnaam.
  • Ga met de muis op ‘WinRAR’ staan en kies voor ‘Bestanden uitpakken’.
  • Controleer of het doelpad klopt en klik op ‘OK’.

Nu is het rar bestand uitgepakt als map op jouw computer en kun je het openen.

Alternatieven voor WinRAR

WinRAR is 30 dagen lang gratis te gebruiken. Denk je dat je in de toekomst vaker rar bestanden dient te openen? Dan zou je ook een ander programma dan WinRAR hiervoor kunnen gebruiken. Als Windows gebruiker kun je dan gebruik maken van 7-Zip. Heb je een Apple computer? Dan is Unarchiver een goede optie. Let er wel op dat je met deze programma’s alleen rar bestanden kunt openen. Wil je zelf rar bestanden aanmaken? Dan dien je dus wel WinRAR te gebruiken.

Over de auteur

Scroll naar boven