Skip to content Skip to footer

Handelen in cryptomunten via crypto exchanges of crypto brokers?

Een alternatieve manier om je vermogen in waarde te laten stijgen is het handelen in cryptomunten, zoals de bitcoin, altcoins en stablecoins. Maar op welke manier en langs welke weg kun je het beste hierin investeren? In principe zijn er twee manieren om dit te doen. De eerste mogelijkheid is via crypto brokers en de andere optie die we bespreken zijn de cryptovaluta exchanges. Hoe werkt het precies en waarin onderscheiden deze twee handelsopties zich ten opzichte van elkaar? In dit artikel gaan we hier nader op in en proberen we helderheid te verschaffen.

Crypto exchange versus crypto broker

Zoals gezegd onderscheiden we twee manieren om te investeren en/of te handelen in cryptovaluta. In opkomst zijn de zogenaamde crypto exchanges, zoals Bitvavo, BTC Direct en Binance. Een cryptocurrency exchange kun je beschouwen als een handelsplatform waar je diverse soorten cryptomunten kunt kopen en verkopen of voor andere cryptomunten kunt inwisselen, waarvan sommige exchanges geen dollar of euro accepteren. Kopers en verkopers kunnen tegelijkertijd koop- en verkooporders plaatsen tegen een bepaalde prijs. Pas als de verkoper met de transactie akkoord gaat wordt de order voltooid.

De fees zijn over algemeen lager dan bij een crypto broker. Ook heb je de mogelijkheid om te handelen met limit orders en stop losses of margin trading. (Tip: Raadpleeg verder de beste bank voor online informatie over cryptomunten en cryptobrokers).

Een crypto broker werkt als derde partij als tussenpersoon tussen de kopers en de diverse crypto exchanges, waarmee ze nauw samenwerken om zo voldoende aanbod voor een redelijke prijs te genereren. Brokers hanteren veelal een eenvoudig systeem met ingebouwde wallets om de digitale valuta te bewaren. Rechtstreeks kopen via iDEAL, bancontact of andere betaalmethoden is meestal mogelijk en ze hebben ook vaker een toegankelijke klantenservice in het Nederlands. Lees voor de aardigheid eens de LiteBit review, één van de meest bekende brokers van Nederland.

Grenzen tussen crypto exchanges en crypto brokers vervagen 

Als je wilt gaan handelen in bitcoins en overige digitale valuta kun je dat dus op twee manieren doen. Crypto brokers en crypto exchanges groeien de laatste tijd echter wel steeds meer naar elkaar toe wat betreft de fees en de verschillende functionaliteiten. Bij wie je nu het beste in cryptovaluta kunt investeren of handelen, hangt af van de manier hoe je erin staat.

Ben je niet van plan om veel te traden en wil je meer op je gemak investeren, waarbij je gesteld bent op een goede klantenservice in je eigen taal? Kies dan voor een crypto broker. Wil je actief handelen in bitcoins, altcoins of stablecoins en meer gebruik maken van diverse functionaliteiten, zoals het plaatsen van limit- en stop losses orders of marging trading, dan kun je beter een account aanmaken bij een crypto exchange.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.