Skip to content Skip to footer

Kan ik dit online spel spelen? Kan mijn pc dit aan?

Als je die ene game wil spelen is het fijn om te weten dat je pc of laptop dit überhaupt aankan. Het zou zonde zijn om je zuurverdiende geld aan dat leuke spel uit te geven om er vervolgens achter te komen dat het gewoon níet (goed) draait. Balen! Maar hoe check je dit? In dit artikel geven we je een supertip!

Probleem: kan mijn pc dit aan? Oplossing: simpel

Je kunt natuurlijk alle specificaties (specs) handmatig bij langsgaan, maar vrolijk word je daar waarschijnlijk niet van. Misschien weet je niet eens wat de helft van al die tekst betekent. Maak dan gebruik van websites die dit automatisch voor jou doen, zoals het populaire System Requirements Lab (Engelstalig).

Hoe voer je System Requirements Lab uit?

Gelukkig is dit makkelijker dan je denkt want het bestaat uit letterlijk drie stappen. Je moet alleen even weten hoe het werkt.

  1. Ga naar System Requirements Lab en voer de naam in van het spel dat je wilt checken
  2. Klik op Can You Run It? en de rest volgt bijna vanzelf
  3. Er wordt je na stap twee verzocht een bepaald programma te openen: Detection. Open dit (het is veilig) en dubbelklik op de Detection App zodra dit wordt gevraagd.

Vervolgens wordt je teruggeleid naar je browser – indien niet, ga dan zelf terug – en wordt zichtbaar afgeteld voor zolang het programma de systeemgegevens van je pc verzamelt. Deze vergelijkt hij met de systeemvereisten van het spel. Eenmaal voltooid staat alle info die je nodig hebt voor je klaar: “Kan mijn pc dit aan?” is vanaf nu geen lastig uitzoekwerk meer! Wil je toch wat duiding bij wat je ziet? Lees dan verder.

Optioneel: Help! Alles is klaar maar ik wil nog wat uitleg bij wat ik zie

Geen probleem, het moeilijkste heb je al achter de rug. Nadat Detection alles voor je heeft gecheckt, zie je meteen duidelijk in beeld hoe de vlag erbij hangt.

Uiteraard is het groene vinkje goed nieuws en met het rode stopbord ben je (soort van) de pineut. Wil je weten waarom je pc niet geschikt is voor je gewenste spel? Scroll dan verder naar beneden want per onderdeel is er aangegeven wat er goed of fout zit.

Hier hebben we twee voorbeelden uit dezelfde meting. Qua videokaart zitten we goed, zoals je direct ziet aan het groene vinkje. Als je niet alle lastige bijbehorende tekst snapt, is dat geen probleem. Er wordt je namelijk standaard visueel helder gemaakt wat de minimale vereiste is (required) en in hoeverre jij daaraan voldoet. Als wij een 5.0 hebben en er is minimaal 3.0 nodig dan is dat voor iedereen, zelfs digibeten, eenvoudig te snappen aan de hand van de vinkjes en getallen.

Maar het rode bordje dan? In dezelfde meting zie je dat we niet voldoen aan de vereiste OS: operating system. Ook als je niet weet wat een OS is, weet je geheid wél wat Windows is en Mac. Hier is dus wederom voor een leek duidelijk wat er aan de hand is. Wil je niet alleen weten hoe je scoort naast de minimale vereisten maar ook een meting met de aanbevolen vereisten? Klik bovenaan naast Minimum op Recommended en controleer of er verschillen zijn.

Als je niet voldoet aan minimale voorwaarden voor RAM en CPU kan het wél verwarrend zijn zonder extra visuele ondersteuning. In het kort: RAM is het interne werkgeheugen van je pc waarmee deze tijdelijke bestanden bewaart. Hoe meer RAM, hoe meer processen je tegelijkertijd kan uitvoeren. Dit is dus wat anders dan de gigabytes die je hebt om je foto’s en video’s permanent op te slaan. CPU, het hart van je computer, ook wel bekend als de processor, bevindt zich op een chip. Deze zorgt ervoor dat programma’s draaien en hardware wordt aangestuurd door basisbewerking en -controle van de programmeercode. Hoe krachtiger de CPU, hoe sneller je pc.

That’s it!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.