Skip to content Skip to footer

Google Foto’s: 10 handige tips die je moet weten

Google Foto’s is een applicatie waarmee je al je foto’s kunt opslaan. Je hebt onbeperkte opslagruimte als je foto’s minder dan zestien megapixels tellen. Voor grotere foto’s heb je gratis vijftien gigabyte opslagruimte. Je kunt echter veel meer met Google Foto’s dan alleen foto’s uploaden. Hieronder volgen tien handige tips om nog meer uit deze app te halen.

Laat een diavoorstelling zien

Als je naar een album met afbeeldingen gaat, kun je deze als diavoorstelling laten zien. Tik op internet, Android of iOS op het menu met de ellips, of dat met de drie stippen (rechtsboven). Selecteer ‘Diavoorstelling’ en de foto’s worden in volgorde weergegeven.

Maak gebruik van de zoekfunctie

Het is verbazingwekkend hoe goed de zoekfunctie van Google Foto’s werkt. Je tikt bijvoorbeeld de term ‘hond’ in en iedere foto waar een hond op staat (ook als het een stenen beeldje is) komt tevoorschijn. Je kunt ook heel goed zoeken op locatie. Zeer handig als je je vakantiefoto’s wilt bekijken.

Het maakt niet uit wat je zoekt, tik het woord in zoekbalk en Google vindt het, bijvoorbeeld “vliegtuig”:

Zoekfunctie in google fotos

Label personen

Klik op ‘Albums’ (bovenin het scherm) en vervolgens op ‘mensen’. Je krijgt nu alle foto’s te zien met hoofden. Klik op een persoon en voer de naam in. In de toekomst zal Google Foto’s (bijna) elke foto van de betreffende persoon eenvoudig weten te vinden.

Schuif met je vingers

Door twee vingers naar binnen of naar buiten te schuiven kun je een afbeelding vergroten of verkleinen. Met Google Foto’s kun je het uiterlijk van de hele mobiele app wijzigen door te schuiven met je vingers. Je kunt bijvoorbeeld zoomen naar de weergave op jaarbasis, waarbij dagen en maanden ook apart te bekijken zijn.

Simpel uploaden naar YouTube

Als je een filmpje op je telefoon maakt, wordt deze automatisch geüpload naar Google Foto’s. Ga vervolgens naar je YouTube- upload pagina en klik op de knop om de video te importeren uit Google Foto’s. Zodra het filmpje erop staat, geef je het een titel en een paar tags.

Uploaden van andere afbeeldingen

Je kunt Google Foto’s de opdracht geven om automatisch foto’s te uploaden die bijvoorbeeld in Whatsapp of Instagram staan. In Google Foto’s ga je eerst naar de instellingen, vervolgens naar ‘Back up’ en dan naar ‘Synchronisatie’. Je kunt nu zelf aangeven uit welke mappen Google Foto’s afbeeldingen mag uploaden.

Wees voorzichtig met het delen van je locatie

Afbeeldingen die tegenwoordig (met name met smartphones) worden gemaakt, bevatten veel locatiegegevens. Google Foto’s gebruikt de locaties om weer te geven waar je foto’s zijn gemaakt. Dat is een leuke functie, maar als je een afbeelding deelt, wil je misschien niet dat de ontvanger precies weet waar de foto is gemaakt. De oplossing: vink ‘Locatie verwijderen’ aan in de instellingen.

Het is ook mogelijk om de locatie te verwijderen bij items, die via een link zijn gedeeld. Deze optie vind je ook in Instellingen.

Snel foto’s selecteren

Houd je vinger op een foto om deze te selecteren en sleep vervolgens met je vinger. Alle afbeeldingen die je nu aanraakt, worden geselecteerd. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om een stapel foto’s in een keer te verwijderen of te verplaatsen.

Bespaar ruimte

Google Foto’s biedt de mogelijkheid om na het uploaden van een foto de originele foto automatisch te verwijderen van je telefoon of tablet. Doordat de foto verdwijnt, bespaar je automatisch opslagruimte. Het kan natuurlijk zijn dat je dit liever niet wilt, omdat de originele foto’s een hogere resolutie hebben. Als je regelmatig foto’s verwijdert, is dit een handige optie.

Klik op Ruimte Vrijmaken om foto’s te verwijderen waar al een back-up is gemaakt of beperk de Cache:

Ruimte vrijmaken google fotos

Afbeeldingen converteren die al zijn geüpload

Als je afbeeldingen met een hogere resolutie dan zestien megapixels uploadt, is je opslagcapaciteit beperkt tot vijftien gigabyte. Google Foto’s biedt echter mogelijkheid om deze foto’s alsnog te converteren naar zestien megapixels. Altijd handig als je al bijna aan je limiet zit.

Lees: 7 Google Foto tips

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.