Skip to content Skip to footer

Girls day: jouw meisje wil in de IT maar hoe en waar begin je met leren?

Vandaag is het Girls Day in Nederland: een dag om meiden tussen de 10 en 15 jaar te enthousiasmeren voor IT, techniek en bètarichtingen. Op deze 7 april 2022 kunnen zij bij veel bedrijven aan de slag met boeiende activiteiten, vrouwelijke medewerkers ontmoeten en meer leren over de werkzaamheden.

Van IT weten wij bij PCtipvandedag natuurlijk wel het een en ander dus vertellen wij jou waar je moet kijken als je wilt weten hoe je je meiden laat snuffelen in dit vakgebied.

Dit is de 1 bij het artikel: girls day: jouw meisje wil in de it maar hoe en waar begin je met leren?.

Even heel kort: wat is Girls Day?

Girls Day is al 10 jaar een initiatief van Expertisecentrum genderdiversiteit in beta, techniek & IT (VHTO) dat eerder werd georganiseerd door Technika10. In 2013 is het startsein voor Girls Day zelfs gegeven door koningin Máxima en ook vele scholen doen mee aan deze belangrijke dag. Van Groningen tot Limburg; overal vindt je deelnemers. Bekende bedrijven zijn o.a. de ANWB, Philips, T-Mobile, De Belastingdienst en verschillende waterschappen. Maar opleidingsinstituten zoals de Hogeschool Rotterdam en TU Delft ontbreken ook niet. En, zoals altijd: zorg als ouder wel dat je kind zich veilig op het internet begeeft.

Waar en hoe begint je meisje met leren?

Heb je (of ben je) een dochter, zusje, nichtje of een ander meisje in je omgeving die precies in deze doelgroep past? Toont ze interesse in de béta-kant of wil je haar juist kennis laten maken met de mogelijkheden? Lees dan verder want wij zetten wat opties op een rij.

Ik wil programmeren of coderen!

Meisje op de school achter de computer spelenderwijs programmeren aan het leren - een doel van girls day

Coderen is eigenlijk een onderdeel van programmeren ook al worden ze vaak door elkaar gebruikt. Wat wel duidelijk is: je moet meerdere computertalen kunnen ‘spreken’ en schrijven (voorbeelden zijn Python en Javascript). Waar kan je in Nederland aan de slag?

Denk erom dat vormen van programmeren bij veel subgroepen voorkomt, zoals gaming. Je zult dit dus ook terugzien bij cursussen onder de andere kopjes.

 • Codeclub van Stichting De Jonge Onderzoekers (DJOG) in de provincie Groningen kent een groep voor 8 tot 12-jarigen en een tweede voor 13 jaar tot en met 18 jaar. Maar ze hebben ook een klasje waarin je met programmeren leert computers te laten doen wat jij wilt.
 • Bij De Jonge Onderzoekers (DJON) in Nijmegen leer je vooral programmeren voor robots. Dit vind je dan ook terug in ons robotkopje.
 • CoderDojo biedt door het hele land gratis programmeercursussen voor kinderen van 7 tot en met 17 jaar.
 • Tech4Kids heeft een cursus Programmeren in Python en ook verschillende workshops
 • Workshop leren programmeren bij de Junior codeerclub van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Sowieso is het het waard om deze agenda af en toe te checken.
 • Bibliotheek Midden-Brabant heeft een hele agenda om kinderen te leren programmeren.

Ik wil werken met games!

Wie vindt gaming nou niet leuk? Zelf maken klinkt al helemáál top en gelukkig valt dit op verschillende plekken ook voor jonge meisjes te leren.

 • Ook hier komt DJON terug: Game Design (14 tot 18 jaar) in Nijmegen of net ietsje anders in Groningen.
 • Gameskool biedt online lesmateriaal, helaas zonder begeleiding maar alsnog leuk!
 • Gamewizards: wie wil dat nou niet worden? Op deze site staan 156 manieren en mogelijkheden om als kind het vak van gamedesigner te leren.
 • Maxmusic heeft een workshop Game Design bestaande uit drie fasen. Je kunt dus ook voor eentje kiezen!
 • Bibliotheek LocHal in Midden-Brabant. Hier bouw je je eigen game in het GameLab.
 • Houd de agenda van Forum Groningen in de gaten voor de startdata van programmeercursussen voor kinderen vanaf 9 jaar.

Ik wil werken met robots!

Dit is de 4 bij het artikel: girls day: jouw meisje wil in de it maar hoe en waar begin je met leren?.

Robots eng? Echt niet! Wil je ermee leren om te gaan? Kijk dan niet verder.

 • Robot bouwen én programmeren – doe het bij DJOG in de provincie Groningen (12 tot en met 15 jaar). De First Tech Challange, zie ook onder het volgende kopje, is voor 15+ jaar en hier 3D-ontwerp, -print, -bouw én programmeer je met een team een robot. Deze neemt het uiteindelijk op tegen robots uit een ander team!
 • In Nijmegen kan je een robot maken (9-12 jaar) bij het DJON (niet met 3D-printers of competitie, wel met programmeren).
 • LEGO Mindstorms is een LEGO-pakket waarmee je een robot kan bouwen (of iets anders, zoals een snoepmachine) en leer je programmeren, op afstand besturen en meer. Heel leuk! Lees hier meer over dit LEGO-product.
 • Als aanvulling op de LEGO-robot: twee robots van andere merken zijn dit balletje of een nieuwe, programmeerbare versie van de bekende WowWeew-robot.

Ik wil werken met een minicomputer!

Minicomputers zitten eigenlijk in alles dat je kent, zoals telefoons of robotstofzuigers. Met minicomputers maak je apparaten die reageren op hun omgeving, supercool!

 • Bij DJOG leer je programmeren met minicomputer Arduino. De mogelijkheden zijn echt eindeloos; je kan alles maken wat je wilt. Er is een klasje voor 8 – 12 jarigen eentje van 13 tot 18 jaar.
 • Op codingkids leer je simpel de fijne kneepjes van minicomputer Raspberry Pi.
 • Een workshop van een dag om te leren werken met Arduino bij Tech4Kids.

Ik wil werken met 3D-printers!

Dit is de 7 bij het artikel: girls day: jouw meisje wil in de it maar hoe en waar begin je met leren?.
 • Voor de First Tech Challenge van DJOG (Groningen) moet je ietsje ouder zijn, 15+ jaar, maar het is niet minder interessant! Zie onder het vorige kopje voor iets meer info.
 • Bij Maxmusic leer je werken met een 3D-printpen. Wat dat is? Je tekent met een speciale pen waardoor je tekeningen (bijvoorbeeld een roos, tasje of sleutelhanger) tot ‘leven komen’ in de vorm van 3D. Ze worden dus gewoon tastbaar en echt, zo cool!
 • IKAD (gemeente Aalten) biedt een cursus 3D ontwerpen en printen voor kinderen tussen de 10-15 jaar.

Ik weet het nog niet en wil eerst wat rondkijken!

Dit is de 8 bij het artikel: girls day: jouw meisje wil in de it maar hoe en waar begin je met leren?.
 • DJON Nijmegen komt met hun Cyber Lab (14-18 jaar) dicht in de buurt want je hoeft helemaal geen enkele kennis te hebben van wat computertechnologie allemaal inhoudt. Je kunt hier op elk niveau aan de slag en leert steeds wat meer over dit steeds belangrijker wordende vakgebied.
 • DJOG kent een vrije inloop waarmee je van alles en nog wat kan ontdekken, zoals IT maar ook techniek (en stiekem ook klei, textiel of hout).
 • BiebLab is het jeugdplatform van de Groningse Bibliotheken. Hoewel de offline events veelal in de provincie zijn, is er maandelijks BiebLab Live via Youtube. Verder vind je BiebLab ook met Minecraft op Twitch en leuke filmpjes op TikTok. Zo kan je op een laagdrempelige manier een beetje kennismaken met bijvoorbeeld hacken.
 • New Tech Kids (Nederlands- en Engelstalige programma’s) is een Amsterdamse academie voor kinderen van de basisschoolleeftijd (4-12 jaar) die naar eigen zeggen kinderen over technologie leert d.m.v. ‘rollenspellen, design en prototyping activiteiten’.
 • Een aantal keer per jaar kun je in Nijmegen deelnemen aan De Ontdekroute van Junior Technovium. De naam zegt het al: lekker alle tech ontdekken!
 • CODA Apeldoorn heeft met een ExperienceLab een inloopdag op woensdagmiddagen voor kinderen van 7+.
 • Hackerspaces: elk jaar op de laatste zaterdag van maart zijn er landelijke open dagen waarbij elke hackerspace zijn eigen programma heeft. Denk aan: ethisch hacken, 3D printen, mini-computers, en meer. Voor volwassenen en kinderen. Mooi als je zelf ook wel nieuwsgierig bent of iets meer wil weten over de interesse van je kind. Enkele hackerspaces nemen niet deel aan de open dagen maar zijn wel op afspraak te bezoeken.
Dit is de 9 bij het artikel: girls day: jouw meisje wil in de it maar hoe en waar begin je met leren?.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.