Hoe kun je met je telefoon betalen?

Onze betalingen worden steeds vaker digitaal. In landen zoals Zweden wordt cash amper gebruikt: slechts 9% van de betalingen gebeurt er nog in cash. Zelfs op vlooienmarkten wordt contant geld er niet graag gezien; het is duidelijk dat dit land wellicht de voorloper wordt op de cashloze maatschappij. 

In Nederland gaat het allemaal wat trager, al betalen we hier ook steeds minder met munten en papieren. Vooral de jongere generaties verkiezen om hun betalingen digitaal te doen, en dan vooral met het gebruik van hun mobiele telefoon. Hoe werkt het en welke opties zijn er?

Apps op je telefoon

Of je nu een nieuw truitje koopt op een webshop of je goeie vriend wilt terugbetalen voor jouw deel van het etentje van vorig weekend, deze betalingen kun je gemakkelijk doen met je telefoon met behulp van volgende betaalmiddelen:

iDEAL

iDEAL is een online betaalmiddel dat banken aanbieden op basis van internetbankieren. Alle Nederlandse banken bieden iDEAL aan. Je kunt betalingen uitvoeren via de mobiel bankieren app of de internet banking app van je eigen bank op je telefoon. 

Betalingen met iDEAL worden telkens vliegensvlug behandeld. Wanneer je snel geld wilt versturen is het dan ook een goede keuze. Een mooi voorbeeld hiervan is bij het online gokken. Een online casino iDEAL 10 euro komt vaak voor in Nederland dus je kunt er een klein bedrag storten en onmiddellijk beginnen met spelen. Maar ook je opnames met iDEAL kun je snel verwachten; je winsten worden namelijk in een mum van tijd bijgeschreven op je bankrekening.

Ook ‘’offline’’ kun je met iDEAL terecht; zo ongeveer alle Nederlandse restaurants, tankstations, parkeergarages, winkels, supermarkten etc. bieden iDEAL aan als betaaloptie. Je betaalt dan gewoon met je bankpas in de betaalautomaat en voert de instructies uit die op het scherm worden weergegeven. 

Hoe werkt een online betaling met iDEAL op je telefoon?

Als met je telefoon een online betaling wilt uitvoeren met iDEAL, dan zul je eerst je bank moeten selecteren en daarna wordt je doorgestuurd naar de webpagina van je bank. Hier kun je kiezen om via de app of via de mobiele pagina’s van je bank te betalen. Voer de instructies in de app uit, controleer je betaalgegevens en het te betalen bedrag. Je rekeningsaldo wordt gelijk bijgewerkt. 

Een iDEAL betaling kun je ook via QR-code doen. Een QR-code vind je terug op facturen, kassabonnen en op mobiele toestellen zoals je telefoon. Een iDEAL QR-code kun je gemakkelijk scannen met je mobiel bankieren app. Je kijkt je betaalgegevens na en bevestigt je betaling. 

Veilig met iDEAL op je telefoon betalen

Voor je tot een online betaling overgaat, check eerst of het webadres van iDEAL begint met ‘https://’ in plaats van ‘http://’. De ‘s’ staat voor secure en geeft aan dat je mobiele telefoon en de website van je bank veilig met elkaar verbonden zijn. Andere browsers geven dit weer met een hangslotje bij het webadres.

PayPal

PayPal is een populair betaalmiddel voor buitenlandse online transacties. Al 2 miljoen gebruikers in Nederland hebben al gebruik gemaakt van PayPal en wereldwijd kun je er bij maar liefst 7 miljoen sites betalen. 

Hoe werkt een online betaling met PayPal op je telefoon?

Betalen met PayPal gaat heel eenvoudig:

  1. Open een account op PayPal. Hierbij heb je alleen een e-mailadres en een wachtwoord nodig.
  2. Link je bankrekening of kredietkaart met je PayPal-account.
  3. Selecteer de PayPal-knop en voltooi je betaling met je e-mailadres en wachtwoord.

Na het registreren en openen van een rekening kun je gelijk beginnen met internetbetalingen te doen op verscheidene webwinkels. Maar je kunt er ook vrienden mee terugbetalen of een potje aanleggen met je vrienden voor een gezamenlijk doel. 

Veilig betalen met PayPal op je telefoon

Je financiële gegevens worden beveiligd door middel van sterke versleutelings-en fraudepreventietools. Daarbovenop worden sommige aankopen gedekt door de PayPal Aankoopbescherming mocht je bestelling niet toekomen of als het niet overeenkomt met de beschrijving van de verkoper. Je kunt er dus zeker van zijn dat je betaling met PayPal op je telefoon veilig en correct verwerkt wordt. 

Andere populaire mobiele betaalmethodes in Nederland

  1. Tikkie: een mobiele app waarmee je betalingen kunt verrichten, je vrienden mee kunt terugbetalen en hen een betaalverzoek sturen. 
  2. AfterPay: met AfterPay kun je eerst een bestelling plaatsen en pas na levering van je aankoop, de rekening vereffenen. Na het installeren van de AfterPay app op je telefoon kun je er gelijk gebruik van maken bij de webshops die dit betaalmiddel accepteren.
  3. Klarna: Ook met de Klarna-app kun je de betaling van je aankoop uitstellen. 

Contactloos betalen met je telefoon

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank zijn we vooral door de Covid-19 pandemie meer contactloos gaan betalen. Hierdoor is het gebruik van contant geld en het klassieke pinnen (waarbij je je betaalpas in de betaalautomaat moet steken) sterk afgenomen. Contactloos betalen, en dan met name door middel van je telefoon, is dan ook erg handig. Het zorgt er namelijk voor dat je niks hoeft aan te raken in een winkel, behalve de items die je wilt kopen. 

Bij alle betaalautomaten die het welbekende symbooltje van 4 lijntjes naar rechts afbeelden (zie onderstaande afbeelding), kun je contactloos betalen.

En overal waar je contactloos kunt betalen, kun je met je mobiele telefoon betalen.

Je houdt je toestel even dichtbij het betaalautomaat en de betaling is reeds afgerond. Jouw telefoon communiceert met de betaalautomaat door middel van Near Field Communication. De betaalautomaat gaat op zoek naar een NFC-chip binnen een straal van 10 cm en er komt een communicatiestroom tussen de betaalautomaat en het betaalmiddel tot stand.

Afhankelijk van het bedrag van je aankopen, moet je misschien nog je pincode invoeren. Meestal moet je bij bedragen onder de €50 geen pincode invoeren. Maar je kunt het ook zo instellen dat je je code moet ingeven bij elke transactie. Ook voor bij elkaar opgetelde contactloze betalingen (meestal €100 per dag) wordt er naar je pincode gevraagd. Zodra er drie groene vinkjes op het scherm tevoorschijn komen is de betaling geslaagd.

Wat zijn de voordelen van contactloos betalen met je telefoon?

Maar waarom zou je het eigenlijk precies mobiel willen betalen? Er zijn een aantal voordelen die we voor je kunnen opsommen:

  1. Gemakkelijk: Je hebt je mobiele telefoon meestal binnen handbereik. En vaak sta je toch al de tijd te doden op je telefoon wanneer je staat te wachten aan de kassa.
  1. Tijdsbesparing: Contactloze betalingen gaan sneller dan het pinnen waarbij je je kaart in de betaalautomaat moet stoppen en je pincode in te voeren. Bij contactloos betalen reken je in zo’n 3 seconden af, met het klassieke pinnen duurt het zo’n 10 seconden of langer. Contant betalen is al helemaal tijdrovend. 
  2. Veilig: Het is net zo veilig als betalen met je betaalpasje. Ook is er meestal geen invoer van je pin nodig dus men kan je pincode niet afkijken.
  3. Altijd beschikbaar: Je batterij hoeft niet eens volgeladen te zijn om een transactie uit te voeren. Sterker nog: zelfs als je batterij leeg is, kun je met je telefoon betalen. Jouw NFC-chip heeft geen accu en kan dus niet leeglopen. Dit maakt het mogelijk om ook met een lege batterij een betaling te doen. Kijk dit wel even na bij jouw bank en de fabrikant van je telefoon.
  4. Hygiënisch: indien je kleinere betalingen doet, hoef je geen pincode in te voeren dat het halve dorp al heeft aangeraakt. Tenzij je het zo hebt ingesteld dat je voor elke transactie je pincode moet invoeren.
  5. Plaatsbesparing: Je hoeft geen cash of betaalpassen op zak te hebben. Ook kun je je klantenkaarten netjes bijhouden op je telefoon en op die manier laten scannen in de winkel. De deur uitgaan met alleen je smartphone op zak is dus voldoende. 

Veilig contactloos betalen met je telefoon

Voor de veiligheid kan er niet onbeperkt contactloos worden betaald zonder invoer van pincode. 

Je kaartgegevens worden niet bewaard op je smartphone. Je kunt ten alle tijde je kaartgegevens van je toestel wissen, zelfs mocht je deze kwijtraken. Je kunt het ook zo instellen dat je voor elke transactie een pincode moet intoetsen. 

In geval van diefstal of verlies, dan worden toekomstige betalingen met je telefoon geblokkeerd. Hiervoor moet je wel onmiddellijk contact opnemen met je bank. Er kan dus niet lekker geshopt worden op jouw kosten. Bovendien zorgt de NFC-chip ervoor dat je telefoon via GPS snel opgespoord kan worden. Mocht een dief toch contactloze betalingen hebben gedaan met jouw telefoon, dan vergoedt je bank de betalingen die zonder pincode zijn gedaan. 

Kan ik contactloos betalen met mijn telefoon?

Neem even contact op met je bank om te weten te komen of je bank mobiel betalen ondersteunt. Bij de meeste Nederlandse banken kun je wel al contactloos betalen met je telefoon. Mogelijks moet je je bank eerst vragen om dit voor je te activeren. Je moet ook over een mobiele telefoon met NFC-chip beschikken. 

Waar kun je contactloos met je telefoon betalen?

Niet alleen in vele supermarkten, maar ook in verscheidene tankstations, parkeerautomaten en horecazaken kun je er reeds gebruik van maken. Zelfs in vele kleinere winkels kun je een betaalautomaat vinden waar je contactloos kunt betalen. 

Sommige zaken bieden nog geen mogelijkheid aan tot contactloos betalen, maar er is grote kans dat daar binnenkort verandering inkomt. Het is duidelijk dat de populariteit stijgt en de vraag ernaar steeds groter wordt. Het valt dus te verwachten dat ook deze zaken willen bijblijven met de tijd en binnenkort ook deze optie zullen aanbieden.

Over de auteur

Scroll naar boven