Skip to content Skip to footer

Apps en tools om live crypto-investeringen te monitoren

Ongeveer 1.408.616.896.082 euro, oftewel: de totale marktkapitalisatie van de tien grootste cryptomunten samen. Schattingen lopen uiteen, maar naast de grote tien zijn er nog een tweeduizendtal andere cryptomunten beschikbaar. Het is maar om te zeggen: er gaat ongelofelijk veel geld rond in de crypto-economie. En met al dat geld zou je verwachten dat er talloze apps zijn om je crypto-investeringen bij te houden, maar dat valt eigenlijk nogal sterk tegen.

Het probleem is dat veel van de bestaande apps en tools worden ontwikkeld door cryptobedrijven die er zelf wat aan willen verdienen. Via apps als Bitcoinprofit is het wel mogelijk om de investeringen die via het platform worden gedaan bij te houden, maar andere investeringen zijn er niet te volgen. Coins die niet worden aangeboden, zijn eveneens niet te volgen. Hetzelfde geldt voor de apps van andere populaire crypto-exchanges. Er zijn slechts een beperkt aantal zogeheten checker-apps, apps die worden gebruikt om investeringen bij te houden.

Blockfolio

Een bekend voorbeeld van zo’n app is Blockfolio. Het is veruit de bekendste app om dit te doen. De koers van meer dan 2000 cryptomunten is via deze app bij te houden. Je hoeft slechts een keer alles in te geven en de app houdt vervolgens het een en ander voor jou bij. Alles wordt bovendien overzichtelijk weergegeven en de app is gemakkelijk te personaliseren. Ook hier is er echter een verdienmodel aan verbonden, want uiteindelijk moedigt men je aan om via de app te investeren.

Delta Investment Tracker

Een alternatief is de app Delta Investment Tracker. Deze app is beschikbaar voor Android en iOS en wordt gebruikt om investeringen in de ruimste zin van het woord bij te houden. Naast cryptomunten kan het ook ETF’s, indices, aandelen en zelfs kunst en vastgoed tracken. Bijzonder handig zijn de zogeheten “broker account connections”. Hiermee hoeven beleggers niet zelf hun posities en transacties in de app in te voeren, maar wordt de informatie automatisch opgehaald. Daarvoor heeft het lijntjes uitliggen naar meer dan 5000 verschillende banken en brokers. Ook Delta is echter niet helemaal onafhankelijk. De oorspronkelijk in het Belgische Gent ontwikkelde app is namelijk recent overgenomen door eToro, een bekend beleggersplatform. Daardoor wordt er bijvoorbeeld informatie aan eToro doorgegeven. Dat staat ook netjes in het privacybeleid van de app weergegeven.

Cryptokoersen bijhouden in Excel

Laat het vooral duidelijk zijn dat er zo goed als geen onafhankelijke checker-apps zijn. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het is uiteraard ook geen probleem als je dat niet fijn vindt. Met Microsoft Excel is er namelijk een goed alternatief te vinden om je investeringen bij te houden. Daarbij kan er veel worden geautomatiseerd. Dankzij de ‘Via het web’-optie kan bepaalde informatie, zoals actuele koerswaarden, automatisch van het internet worden gehaald en aan je spreadsheet worden toegevoegd.

Als je zelf geen ervaring hebt met het samenstellen van spreadsheets, kan je ze ook kant-en-klaar van het internet halen. Houd er wel rekening mee dat spreadsheets downloaden niet zonder risico’s is. Macro’s, de stukjes code die door Excel-ontwikkelaars worden gebruikt, kunnen namelijk ook malware bevatten. Een goed antivirusprogramma is aan te raden als je iets van het internet downloadt.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.