Skip to content Skip to footer

Een internetabonnement afsluiten: let hier op!

Wanneer je traag en slecht internet in huis hebt, kan dat een enorme frustratie zijn. Bestanden downloaden duurt een eeuwigheid, Netflix kijken wordt een echte crime en snel iets googelen op je telefoon wanneer je thuis op de wifi zit, zit er voor jou niet in. Een nieuw internetabonnement afsluiten kan een wereld van verschil maken. Hou daarom deze tips in je achterhoofd.

Hoe ontvang je het internet?

Internet thuis ontvangen kan op drie manieren namelijk via ADSL (ook wel de telefoonlijn), glasvezel en via de televisiekabel. Het voordeel van de eerste optie is dat er zeer goedkope abonnementen verkrijgbaar zijn. Het internet is daarentegen een stuk trager. Van de andere twee opties is het internet sneller maar nog niet in elke buurt is glasvezel geïnstalleerd. Check dit vooraf even door op Google ‘glasvezel check’ in te voeren. Via de televisiekabel is er vaak maar één provider mogelijk

Welk abonnement heb ik nodig?

Het is dus afhankelijk van je wensen welk internetabonnement je het beste kunt afsluiten. Wil je een budgetvariant en geef je niet zo veel om snel internet omdat je alleen maar mailt en googelt? Dan is een goedkoop abonnement een goede optie voor je. Vraag je echter meer van je internetpakket door bijvoorbeeld online te gamen, veel te downloaden, of met meerdere gebruikers tegelijkertijd online actief zijn? Dan wil je snel internet maar zal ook je abonnement wat duurder uitpakken. Heb je alles in 1 nodig? Dus TV, internet en bellen? Dan moet je daar ook je abonnement op afstemmen.

Hoeveel MB’s heb ik nodig in mijn internetabonnement?

Eigenlijk is het heel simpel: hoe sneller jij wil internetten, hoe meer MB’s je nodig hebt. Hier betaal je dan ook meer voor. Daarnaast is het afhankelijk van hoeveel apparaten je gebruikt om mee te internetten. Heb je bijvoorbeeld naast je laptop ook je smartphone, tablet en Playstation aangesloten? Dan heb je meer MB’s nodig dan iemand die alleen op zijn laptop e-mails verstuurt. Een laag verbruik ligt rond de 20 MB. Een gemiddeld verbruik tussen de 20 en 50 MB en een hoog internetverbruik ligt hoger dan 50 MB.

Welke extra’s bieden ze aan?

Abonnementen verschillen vooral in de extra’s die ze bij de pakketten aanbieden. Sommige providers zoals Ziggo bieden bijvoorbeeld gratis beveiligingssoftware aan en kunnen klanten gebruik maken van de Ziggo wifi-hotspots in Nederland. Ook KPN heeft deze mogelijkheid. Sommige providers bieden daarnaast ruimte voor het hosten van je eigen website.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.