Skip to content Skip to footer

Dit is de nieuwe manier van printen

Als je het woord ‘printer’ hoort, denk je waarschijnlijk aan die ‘simpele’ printer waarmee je A4’tjes afdrukt voor je werk of studie. Er is echter een nieuwe manier van printen, namelijk 3D printen. 3D printen is de afgelopen jaren flink gegroeid en is zowel professioneler als goedkoper geworden. Tegenwoordig kun je voor een redelijk bedrag al een mooie 3D printer kopen, maar met alleen een printer ben je er nog niet. Vandaag gaan we met je kijken wat je ermee kunt en wat je hiervoor allemaal nodig hebt.

Wat kun je ermee?

Bij 3D printen denk je misschien gelijk aan hobbyisten, maar wist je dat 3D printen in veel professionele werkgebieden wordt gebruikt? Je kunt hierbij denken aan het onderwijs, mode en architectuur. In China is zelfs een compleet flatgebouw 3D geprint! En wist je dat de NASA een 3D printer gebruikt in de ruimte om simpele reparaties zelf uit te voeren met 3D geprinte vervangstukken? De mogelijkheden zijn dus eindeloos, maar hoe werkt het precies? 3D printen kun je zien als een productietechniek waarbij een digitaal bestand (een 3D tekening) wordt omgezet naar een driedimensionaal product (via de 3D printer) dat uit verschillende lagen bestaat.

Dit is de 1 bij het artikel: dit is de nieuwe manier van printen.
Ook in de zorg maakt men gebruik van 3d printen, bijvoorbeeld voor het maken van een orthese.

Wat heb ik nodig?

Om te kunnen 3D printen heb je een aantal zaken nodig, zoals de volgende producten:

  • Een 3D printer
  • Computer
  • Software om 3D tekeningen te maken zoals Blender of Fusion 360
  • Software om te kunnen printen zoals Cura van Ultimaker
  • Print materiaal: hiervoor kun je 3D printer resin en pla filament kopen

Uiteraard kun je dit nog uitbreiden met andere accessoires, maar dit zijn de belangrijkste benodigdheden om te kunnen 3D printen. De meeste zaken spreken tot de verbeelding, behalve het print materiaal. Tijd dus om hier wat dieper op in te gaan.

Filament zijn rollen plasticdraden om mee te printen. Er zijn er vele soorten, maar PLA is relatief goedkoop, eenvoudig in gebruik en werkt met veruit de meeste 3D printers. 3D printer resin zijn UV-hardende vloeibare kunststoffen. Dit print materiaal wordt met lasers of licht omgezet in een vast model.

Dit is de 2 bij het artikel: dit is de nieuwe manier van printen.
Ultimaker is een bekende naam in de wereld van 3d printen. Zij staan bekend om hun kwalitatieve hardware en software.

Tips voor het gebruik

Er zijn op internet vele handleidingen te vinden voor het gebruik van 3D printers door hobbyisten. De gemiddelde hobbyist heeft tijd en vindt het leuk om ermee te ‘klooien’, net zo lang totdat het goed werkt. Wil jij echter gaan 3D printen voor professioneel gebruik? Of ben je particulier, maar wil je gewoon kwaliteit en effectiviteit? Dan zit je zeker niet op verspilde tijd te wachten.

Daarom raden we je aan om bij gerenommeerde webshops te bestellen. Dit soort webshops zullen je namelijk aanbieden om de printer persoonlijk langs te brengen. En niet alleen dat, zij zullen de printen voor jou installeren en geven een training, zodat je gelijk aan de slag kunt zonder gestuntel. Stuit je toch op een probleem? Dan hebben zij een betrouwbare klantenservice die alles weet van de 3D printer die jij daar hebt aangeschaft zodat je gauw weer verder kunt met jouw project. We wensen je veel succes en plezier met 3D printen!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.