Skip to content Skip to footer

De voor- en nadelen van verschillende soorten internetverbindingen

Ben jij op zoek naar een nieuw internetabonnement? Misschien betrek je je eerste woning, of ga je verhuizen. Of je bent ontevreden over je huidige internetverbinding of de provider die hem levert. Online kun je abonnementen voor internet vergelijken en afsluiten. Dat is handig, maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van die verschillende soorten internetverbindingen waaruit je kunt kiezen?

Kabel vs. wifi

Voordat je je internetabonnement de schuld geeft van je slechte wifi, is het belangrijk om je te realiseren dat er bij draadloos internet signaal verloren gaat door afstand en objecten. De beste manier om je internet in zijn volle potentie te gebruiken, is met een bedrade verbinding tussen de router en het apparaat waarop je de internetverbinding gebruikt. Dan staat er niets in de weg. Wifi is per definitie minder van kwaliteit, omdat er altijd afstand zit tussen de router en het apparaat. Overigens kan het verplaatsen van je router naar een meer strategische locatie in huis al een verschil maken voor de dekking van je draadloze internetverbinding thuis.

DSL

Internet via DSL loopt via de telefoonkabel. De maximaal haalbare snelheden hierop zijn beperkt door de techniek. Daar komt bovenop dat de afstand van je router tot de wijkcentrale die maximaal haalbare snelheid verder doet afnemen. Je kunt een abonnement voor een downloadsnelheid van 80 Mbps nemen, maar als op jouw adres het 17 Mbps het maximaal haalbare is, heb je daar weinig aan. Ook qua stabiliteit laat internet via DSL te wensen over. Daarnaast ligt de uploadsnelheid lager dan de uploadsnelheid. Is er dan niets positiefs te zeggen over internet via DSL? Zeker wel. Het is de goedkoopste vorm van internet en er kleeft geen verplichting aan om ook een televisieabonnement of vaste telefoonlijn bij te nemen. Voor kleine budgetten en kleine huishoudens waarbij de internetverbinding niet heel intensief gebruikt wordt, is het een prima keuze.

Kabel

Kabelinternet loopt via de televisiekabel en kent een aantal voordelen ten opzichte van internet via DSL. Zo zijn de maximaal haalbare downloadsnelheden hoger en is het een stabielere verbinding. Ook is de afstand tot de wijkcentrale geen factor is bij kabelinternet. Ook bij kabelinternet kun je voor verschillende maximale downloadsnelheden kiezen wanneer je een abonnement kiest. In potentie kan met kabelinternet een huishouden waarin de internetverbinding wél intensief wordt gebruikt prima gediend worden. Toch zitten er een aantal nadelen aan. Ten eerste is, net als bij DSL-internet, de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid. Daarnaast is een abonnement voor kabelinternet ronduit duur. Dat komt omdat de televisienetwerkbeheerders monopolisten zijn op deze markt en je dwingen om er ook een televisieabonnement bij te nemen. Huishoudens bij wie glasvezelinternet nog niet mogelijk is en die ver van de wijkcentrale af wonen zijn vaak veroordeeld tot een duur abonnement op kabelinternet bij Ziggo of Caiway.

Kabelinternet

Glasvezel

De overtreffende trap is internet via glasvezel. Dit is een nieuw netwerk dat nog uitgerold wordt. Dat houdt dat nog niet ieder huishouden er gebruik van kan maken. Met glasvezelinternet zijn de hoogste downloadsnelheden te behalen, met het bijkomende voordeel dat de uploadsnelheid wél even hoog is als de downloadsnelheid. Daarnaast is het de meest stabiele soort internetverbinding die je kunt krijgen. Ook bij glasvezelinternet kan er gekozen worden uit abonnementen voor verschillende snelheden. Een voordeel van een glasvezelabonnement is dat je er niet verplicht een televisieabonnement bij hoeft te nemen. Zo zijn de kosten beter in de hand te houden dan bij een abonnement voor kabelinternet met verplichte televisie. Wel is het duurder dan DSL-internet.

Wat het beste internetabonnement voor jou is, hangt helaas nog erg af van waar je woont. Daardoor kunnen je opties beperkt zijn. Hopelijk geven de beschrijvingen hier boven je wat bruikbare context bij de keuzes die je voorliggen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.