Skip to content Skip to footer

De beste gratis clouddiensten

Waarom zou je kostbare opslagruimte op je pc of telefoon verspillen als je documenten en media in de cloud kan opslaan? Clouddiensten bieden waar je ook bent altijd toegang tot al je belangrijke gegevens. Veel diensten kun je offline gebruiken, maar als je continu toegang hebt tot internet werkt een clouddienst wel makkelijker. Als je dan nog goedkoop internet hebt, is het helemaal win win. Wij hebben een aantal goede clouddiensten uitgekozen.

Cloudopslag is een manier om gegevens op te slaan en te delen. Met cloudopslag worden je gegevens opgeslagen op externe servers die toegankelijk zijn via een netwerk. Niet alle clouddiensten bieden dezelfde functionaliteiten, dus zorg ervoor dat je er een kiest met alle gewenste functies. Sommige zijn beter te gebruiken voor individuele doeleinden, andere zijn goed voor zakelijke organisaties. Daarom kan het moeilijk zijn om de juiste cloudsdienst te kiezen. Als je alleen maar met een clouddienst gaat werken en al jou bestanden online gaat bewaren, kan het zinvol zijn om internet te vergelijken. Hoe sneller internet hoe beter. Dit zijn volgens ons de beste clouddiensten:

Google Drive

Google Drive is een cloudopslagdienst die aangeboden wordt door Google. Elke nieuwe gebruiker krijgt 15 GB vrije ruimte. Voor zowel persoonlijke als professionele zaken is Google Drive een geschikte keus. Binnen Google Drive heb je vele functionaliteiten, zoals documenten, spreadsheets en presentaties maken. Ook is het mogelijk om je mobiele foto’s van hoge kwaliteit op te slaan in Google Foto’s. 

Bestanden in Google Drive kunnen worden geopend met elke smartphone, tablet of computer. Je kunt anderen eenvoudig uitnodigen om bestanden te bekijken, te downloaden en te bewerken. Je hoeft dus geen e-mailbijlagen te sturen om toegang te krijgen. De website van Google Drive is gewoon toegankelijk via het internet. Je hoeft geen software te downloaden.

Als je meer opslag nodig hebt, is het altijd mogelijk om een abonnement te kopen ter aanvulling. De prijs hangt af van wat voor soort abbonement je aanschaft.

Google drive opslag in de cloud

Dropbox

Dropbox is ontwikkeld om afleiding tijdens het werk te minimaliseren en productiviteit te verhogen. Er zijn pakketten voor individuele gebruikers en zakelijke gebruikers. Dropbox is ook een van de populairste clouddiensten. Dropbox biedt verschillende opties voor cloudopslag aan. Met Dropbox kun je bestanden uploaden of verplaatsen naar de cloud. Nieuwe gebruikers krijgen 2 GB opslag aangeboden. Alle opgeslagen bestanden zijn altijd en overal toegankelijk en worden veilig in de cloud opgeslagen.

Dropbox is een van de weinige clouddiensten waarmee je gegevens kunt uitwisselen met gebruikers die geen Dropbox-account hebben. Wat Dropbox ook uniek maakt, is dat het automatisch een back-up maakt van camerafoto’s die op je computer of mobiele apparaat staan. Alle albums en afbeeldingen worden chronologisch opgeslagen en er worden back-ups gemaakt. Zo kun je ze terugvinden wanneer je ze nodig hebt.

Deze clouddienst is best wel prijzig vergeleken met andere clouddiensten. Tóch zijn er verschillende manieren om deze ruimte te vergroten zonder te betalen. Door vrienden uit te nodigen om een account aan te maken krijg je 500 MB per verwijzing. Dit gaat tot 16 GB. Je kan de handleiding ‘Aan de slag’ voltooien, hiervoor krijg je 250 MB. Ook kan je door een bijdrage aan het Dropbox-forum te leveren 1 GB extra opslagruimte krijgen. Daarbij geldt wel dat je antwoord op een vraag de ‘Mighty Answer’-badge moet krijgen.

Dropbox clouddienst

Een Android telefoon traceren

Microsoft OneDrive

Bij Microsoft OneDrive ontvang je 5 GB gratis OneDrive-cloudopslag. OneDrive biedt gebruikers een eenvoudige manier aan om verschillende soorten bestanden op te slaan, te synchroniseren en te delen met andere mensen en apparaten. Je hebt rechtstreeks vanuit een webbrowser toegang tot OneDrive.

Iedereen met een Microsoft-account beschikt al over OneDrive. Het maakt dus niet uit of je een account hebt op een Xbox, skype of Outlook.com. Met je Microsoft-account kun je alles gemakkelijk op één locatie beheren. Microsoft heeft ook een OneDrive-app in Windows 10 geleverd met dezelfde functionaliteit en ongeveer dezelfde ervaring als in de webbrowser.

OneDrive biedt een offline functie, zodat je zonder internet toegang hebt tot belangrijke bestanden. Deze clouddienst heeft een ingebouwde PDF-lezer, waarmee er veel mogelijk is. Zo kun je documenten ondertekenen, notities achterlaten, markeringen maken en datums toevoegen. Je kunt bestanden verzenden via een deelbare link. Anderen kunnen met deze link documenten bekijken, erop reageren of bewerken.

iCloud

iCloud is in elk Apple device ingebouwd. Met iCloud Drive kun je bestanden en app-gegevens opslaan in de cloud. Alle Apple gebruikers krijgen 5G gratis opslagruimte om mee te beginnen. Je kan de opslagruimte altijd uitbreiden. Meestal is 5 GB niet genoeg, gezien alle informatie van apps veel ruimte in beslag nemen. iCloud geeft je toegang tot al je bestanden en gegevens vanaf elk Apple toestel. Je hebt zelfs toegang tot iCloud Drive op een Windows-computer. Om je iCloud te bekijken, kun je gebruikmaken van de website. Het gebruik van iCloud op Mac is eenvoudig, gezien het al ingebouwd zit in het systeem.

iCloud Drive heeft een eigen mappenstructuur. Je bepaalt zelf hoe je de mappen indeelt. Bestanden zijn makkelijk terug te vinden op basis van trefwoorden. iCloud heeft een aantal functies die specifiek gericht zijn op iOS-apparaten. Denk aan automatische back-ups die gemaakt worden van foto’s op Apple toestellen. in de App Store zijn er veel applicaties die gebruikmaken van iCloud Drive om bestanden op te slaan. Denk aan Pages, Keynote en Numbers. iCloud is dus een handige clouddienst voor Apple-gebruikers.

Apple icloud diensten

Box

Box is een clouddienst waar je als nieuwe gebruiker 10 GB gratis opslagruimte krijgt. Binnen deze clouddienst kun je bestanden opslaan, delen en beheren. Je kunt vrijwel elk bestandstype opslaan in Box. Deze clouddienst richt zich voornamelijk op zakelijke gebruikers. Je kunt taken toewijzen aan collega’s, opmerkingen achterlaten en je ontvangt meldingen wanneer bestanden worden aangepast. 

Box geeft je veel controle over privacy van bestanden. Je kunt bijvoorbeeld beslissen wie specifieke mappen en bestanden kan bekijken en wie documenten kan bewerken en uploaden. Je kunt zelfs individuele bestanden met een wachtwoord beveiligen en vervaldatums instellen voor gedeelde mappen. Gebruikers kunnen ook andere apps verbinden met Box, zoals Salesforce en NetSuite, zodat documenten eenvoudig in Box opgeslagen kunnen worden. Box is dus geschikt voor bedrijven die waarde hechten aan samenwerking en privacy.

MediaFire

Gebruikers ontvangen 10 GB opslagruimte van MediaFire wanneer ze zich aanmelden. Om meer gratis opslagruimte te krijgen, kun je vrienden aanbevelen om de MediaFire-software te downloaden. Je kunt voor meer gratis opslagruimte ook linkjes van MediaFire delen op sociale media. Gebruikers kunnen dan tot 50 GB gratis cloudopslag krijgen of je neemt simpelweg een abonnement.

Je kunt elke map of bestand vanuit je MediaFire-account delen. De ontvanger heeft geen MediaFire-account nodig om bestanden te bekijken of te downloaden. Met MediaFire kan je eenmalige downloadlinks maken en je kunt ook bepalen hoe lang een link geldig is. Met de Pro- en Business-abonnementen kun je MediaFire als streamkanaal gebruiken. MediaFire is beschikbaar op iOS- en Android-toestellen. Gebruikers kunnen bestanden uploaden en openen. Daarnaast kunnen gebruikers eenvoudig mappen aanmaken, bestanden verwijderen of verplaatsen en documenten in de app bekijken. Er kunnen ook bestanden gedeeld worden via andere apps. 

MediaFire heeft wel een aantal beperkingen. Het uploaden kan langer duren dan bij andere clouddiensten en niet alle bestandsformaten worden ondersteund. Bewerkingstools zijn niet aanwezig, zoals bijvoorbeeld bij Google Drive. 

MEGA

Deze clouddienst is gelanceerd door Kim Dotcom in 2013. De focus van Mega ligt op privacy en beveiliging. Bij MEGA krijg je 50 GB gratis opslagruimte. De software van Mega is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Je kunt automatisch een backup van foto’s en video’s laten maken vanaf je telefoon. Je kunt ook al je computergegevens synchroniseren met MEGA’s Desktop applicatie. Berichten kunnen veilig uitgewisseld worden en je kan via de chat audio, video en groepsgesprekken voeren. Je kunt veilige koppelingen naar bestanden en mappen exporteren. Daarnaast kunnen bestanden rechtstreeks gedeeld worden met contactpersonen op MEGA.

Al je gegevens op MEGA zijn gecodeerd met een sleutel die afgeleid van je wachtwoord is. MEGA heeft geen toegang tot jouw wachtwoord of gegevens. Als je jouw wachtwoord vergeet, verliest je dus ook jouw gegevens. Hoe sterker je wachtwoord, hoe veiliger je codering.

Mega heeft ook een mobiele applicatie die gebruikt kan worden om foto’s en video’s op te slaan. Audio en video bestanden kun je direct streamen op je telefoon of tablet. De bestanden kunnen offline bekeken worden.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.