Skip to content Skip to footer

Optimaliseer je cv voor recruitment robots

In de werving en selectiesector wordt veel gebruik gemaakt van software applicaties waarmee recruiters en werkgevers het wervingproces kunnen stroomlijnen; het zogenoemde Applicant Tracking System (ATS). Dankzij een ATS kunnen recruiters sneller cv’s doornemen en de juiste kandidaat selecteren. Voor jou als sollicitant zitten er ook nadelen aan deze manier van werken. Voor je solliciteert op een openstaande vacature kun je aan de hand van een voorbeeld cv je eigen professionele cv maken. Maar hoe zorg je er nu voor dat de inhoud van jouw cv goed wordt opgepikt door deze robots? Lees onderstaande tips voor het optimaliseren van je cv voor recruitment robots.

Wat is een recruitment robot?

Een recruitment robot ofwel een recruitmentsysteem is software waarmee je geautomatiseerd gegevens van kandidaten kunt beheren, vacatures kunt beheren en publiceren, sollicitaties kunt verwerken en sollicitanten kunt afwijzen of uitnodigen voor een gesprek. In feite is een ATS een gegevensdatabase gevuld met informatie uit cv’s van kandidaten. Zodra er een cv binnenkomt, gaat de recruitment robot op zoek naar bepaalde zoek- en trefwoorden.

Voeg zoekwoorden toe

Door de juiste zoek- en trefwoorden toe te voegen aan je cv, zorg je dat het systeem jouw sollicitatie kan matchen met de vacature. Laat daarom de juiste trefwoorden terugkomen in je tekst. Is de werkgever op zoek naar iemand die ‘secuur’ is, voeg dan ook dit woord toe in plaats van ‘nauwkeurig’. Het is dus aan te raden de juiste trefwoorden te gebruiken die je in de vacature ziet staan.

Gebruik de juiste functietitels

Ook bij deze tip geldt: neem de functietitels over zoals ze in de vacaturetekst staan. Lees je dat men op zoek is naar een ‘service delivery manager’ dan zet je deze term ook zo in je cv. Soms komt het voor dat bedrijven eigen functietitels bedenken. Kies daarom altijd voor de meest gangbare benaming zodat je hiermee door de selectie van de recruitment robot komt.

Lay-out: opsommingen en lijstjes doen het goed

De meeste recruitmentsystemen hebben grote moeite met het scannen van afbeeldingen, tabellen en foto’s. Liever gebruik je deze niet op je cv. Uiteraard kun je wel een professionele foto op je curriculum vitae plaatsen. Komt jouw cv langs de robot, dan ziet de recruiter je foto en blijf je langer hangen.

Let er bij het schrijven van je cv op dat een veelgebruikt zwart lettertype als Calibri of Arial jouw teksten makkelijker leesbaar maakt voor de robot. Omdat kopteksten en paragrafen niet gelezen kunnen worden, zijn opsommingen en lijstjes een prima alternatief. Dankzij de opsommingstekens zorg je ervoor dat je document overzichtelijk is en goed scanbaar.

Schrijf veel tekst

Voor een ATS is de lengte van het curriculum vitae niet van belang. Het tegendeel is zelfs waar: hoe meer tekst je cv bevat, hoe groter de kans dat jouw cv op bepaalde zoekwoorden wordt gevonden. Pas op dat je niet doorslaat: twee A4-tjes voldoet prima.

Verstuur je cv als Word- of Pdf-bestand

Recruitmentsystemen kunnen niet alle bestandsformaten goed lezen. Een standaard Word- of Pdf-bestand voldoet uitstekend.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.