Skip to content Skip to footer

Wat is de online Bibliotheek en hoe werkt het?

Dit jaar vieren we de Boekenweek van 9 tot en met 18 april. De online wereld gaat tegenwoordig prima samen met waar we voorheen enkel op papier van konden genieten. Je boeken kun je tegenwoordig overal vinden: wat is de online Bibliotheek en hoe werkt het?

Dit is de 1 bij het artikel: wat is de online bibliotheek en hoe werkt het?.

De online bibliotheek

De online Bibliotheek is precies wat je verwacht: een digitale bieb. Deze hoort bij de enige echte officiële offline Koninklijke Bibliotheek die je kent uit je stad of dorp. In de online bieb vind je alle documenten en boeken die de bibliotheek digitaal heeft opgeslagen. Je hebt er dus e-books en luisterboeken van F1 tot aan Harry Potter en van Chicklit tot aan thrillers, biografieën en Young Adult. Zowel fictie en non-fictie staan online en er zijn proefjes te luisteren als je niet zeker weet of een boek je aanspreekt.

Wat is er voor nodig?

Klinkt goed, maar je hebt er wel een bibliotheekabonnement voor nodig. Met een online-only abonnement kan je lezen op je e-reader, pc, tablet of telefoon. Je leent een digitaal (audio)boek voor 21 dagen. Je mag en kan meerdere boeken op je ‘boekenplank’ zetten (lenen). Een abo kost €42 per jaar – best schappelijk! Kijk je liever de kat uit de boom? Dan heb je voor €8,99 een proefmaand te pakken.

Online bibliotheek in app en browser

Screenshots van online bibliotheek in de app store

De digitale boekerij heeft een app die je kunt downloaden (App store en Google Play Store) en waarop je je geleende schrijfsels kan lezen. De app is beschikbaar voor telefoon en tablet en vereist de volgende specificaties

  • Android 4.4 (of hoger)
  • iOS 11 (of hoger)

Heb je dit niet? Dan is er geen man overboord. Volg dan onderstaande stappen

  1. Ga naar de online Bibliotheek
  2. Kies een boek uit en selecteer bij het lenen online lezen
  3. Nu stream je het boek in de webbrowser in plaats van een app

Luisterboek of audioboek: is er een verschil?

Nee, dat is er niet. Een luisterboek heet ook wel een audioboek en vice versa. Allebei zijn het geluidsbestanden van een ingesproken boek dat je kunt luisteren wanneer je wilt. Als je ervoor kiest op cd (in digitale boekenwinkels van bijvoorbeeld De Slegte soms een optie) maar vaker zijn het te downloaden bestanden.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.