Skip to content Skip to footer

Bitcoin verbruikt veel grijze energie, maar er zijn alternatieven

Over Bitcoin is er al veel gezegd en geschreven. Volgens de een is het het betaalmiddel van de toekomst, terwijl de ander het niet meer dan een digitaal speeltje noemt. Dat er met Bitcoin winst kan worden gemaakt, wordt in ieder geval bewezen door platforms als Bitcoin Era en door succesvolle crypto-investeerders als Matthew Mellon. Toch is er nog iets anders dat buiten kijf staat en dat is dat Bitcoin veel energie verbruikt. We leggen uit hoe dat komt en geven je meteen ook de tip van de dag mee.

Onder meer Tesla gaf eerder al aan niet langer Bitcoinbetalingen te aanvaarden, omdat de munt te vervuilend zou zijn. Dat dit inderdaad zo is, blijkt nu ook uit een nieuwe studie van de DNB (De Nederlandsche Bank). Deze studie brengt de klimaatimpact van de financiële sector in kaart en heeft daarbij aandacht voor cryptomunten. Volgens de studie zou een enkele Bitcointransactie al evenveel CO2 uitstoten als een gemiddeld Nederlands huishouden over een periode van drie weken.

Energieverslindende miningbedrijven

De hoge CO2-uitstoot is het rechtstreekse gevolg van de manier waarop Bitcoin werkt. Bitcoin is namelijk gebaseerd op de blockchaintechnologie, een digitaal, collectief en transparant grootboek dat voor iedereen toegankelijk is. Dat register wordt voortdurend aangevuld met nieuwe informatie. Er is geen centrale bank of een centrale beheerder die alles bijhoudt, want hiervoor wordt gewerkt met een ingenieus systeem waarbij computersystemen puzzelen om de aanvullingen veilig te verwerken. De eigenaars van deze computers worden beloond als ze de transactie verwerken en kunnen zo winst maken. Om hun winst te maximaliseren, trekken ze naar landen met goedkope, grijze energie.

Bitcoin wordt nog vervuilender

Volgens de studie van de DNB zorgde dat ervoor dat een Bitcointransactie in 2020 ongeveer 402 kilogram CO2 opleverde. Dat is meer dan wat je uitstoot als je van Amsterdam naar Barcelona vliegt en terug. Opmerkelijk is bovendien dat de CO2-uitstoot enkel maar toeneemt. In 2019 bedroeg de uitstoot per transactie bijvoorbeeld nog 300 kg CO2. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat China cryptovaluta recent in de ban deed en dat miners daarop massaal naar Kazachstan trokken. De Kazachse energiemix bestaat voor maar liefst 90% uit fossiele brandstoffen. Een ander deel van de miningbedrijven trok naar de Verenigde Staten, waar ruim 75% van de energie afkomstig is van fossiele brandstoffen.

Toezichthouders bekijken het enorme energieverbruik al langer met argusogen. De financiële toezichthouder van Zweden sprak zich recent zelfs nog uit voor een Europees verbod op het energie-intensieve miningproces achter cryptomunten, waarbij men onder meer Bitcoin viseerde.

Tip: ga voor een milieuvriendelijk crypto-alternatief

Het bovenstaande wil natuurlijk niet zeggen dat je de cryptomarkt links moet laten liggen, integendeel. Er zijn namelijk ook cryptomunten die een milieuvriendelijk alternatief bieden voor de energieverslindende Bitcoin. Het gaat dan om cryptomunten die de transacties op een andere manier verifiëren, waarbij de zogeheten PoS-methode (Proof of Stake) het bekendste alternatief is. Ook de DNB erkent dat niet alle cryptomunten een even hoog energieverbruik hebben. Energiezuinigere alternatieven zijn onder meer XRP (Ripple), XCH (Chia) en DOGE (Dogecoin). Deze cryptomunten worden steeds vaker aanvaard en zijn veel duurzamer dan Bitcoin.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.