Skip to content Skip to footer

Back-up of archiveren: waarom dit verschil er toe doet

Wie kent niet het belang van een back-up? Vaak wordt je aangeraden je gegevens goed op te slaan, zodat je ze kan terughalen als het nodig is. Maar wist je dat veel mensen eigenlijk archiveren in plaats van back-uppen? Als het gaat om waardevolle gegevens, zoals familiefoto’s of werkdata, is dit verschil van groot belang.

Het opslaan van gegevens

Bij zowel archiveren als het maken van een back-up sla je belangrijke data op zodat je deze niet kwijtraakt. Het verschil tussen een archief en een back-up zit ‘m eigenlijk in het (al dan niet) verwijderen van de originele gegevens en daarmee dus ook het aantal plaatsen waar die gegevens worden opgeslagen.

Vrouw n kleermakerszit op bed met laptop voor zich met harde schijf eraan

Back-up

Het doel van een back-up is het opslaan van gegevens voor het geval dat deze verloren gaan. Een back-up wordt daarom ook wel een reservekopie genoemd. Vaak wordt een back-up gemaakt op een externe harde schijf, maar familiekiekjes met emotionele waarde zou je eventueel kunnen back-uppen in een clouddienst, zoals iCloud of Dropbox.

Vrouw sluit harde schijf aan op laptop voor back-up of archiveren

Bij het maken van een reservekopie bezit je de originele informatie echter nog gewoon op je huidige apparaat (denk aan de telefoon die je gebruikt of je laptop) en daarnaast dus op minimaal één andere plaats (denk aan de cloud of externe harde schijf). Je komt pas aan de back-up als je de benodigde gegevens plotseling kwijt bent. Verder heb je er niet zoveel mee te maken.

Archiveren

Enorme stellagekasten gevuld met duizenden archiefdozen en een man die ernaar kijkt

Net als bij de back-up sla je bij het archiveren van bijvoorbeeld foto’s je plaatjes op een andere plek op, zoals op een harde schijf of clouddienst. Maar het grote verschil met een reservekopie is dat je bij een archief de originele gegevens verwijderd. Deze staan dan niet meer op het apparaat waar je mee werkt. Je foto’s vind je enkel nog terug op de clouddienst of schijf. Zoals het woord al zegt: je archiveert de informatie. Voor extra veiligheid kan je op meerdere plaatsen archiveren. Je maakt dan een soort back-up van je archief. Sla voor het verwijderen van de originele gegevens bijvoorbeeld je documenten op, op een externe harde schijf én op een clouddienst.

Waarom van belang?

Het is belangrijk om goed het verschil tussen de twee termen te kennen. Want wat gebeurt er als de clouddienst ineens stopt of je foto’s door een error aldaar gewist zijn? Of als je harde schijf kwijtraakt of stukgaat? Het verschil wordt dan plotseling zichtbaar: als je dacht een back-up te hebben gemaakt, maar eigenlijk archiveerde je je gegevens dan ben je ze nu allemaal kwijt. Immers: bij archiveren verwijder je de informatie van het apparaat waarmee je werkt. Dus als je dacht een back-up te maken, maar je slaat al het waardevolle op één plek op, ben je alsnog de pineut.

Gebroken harde schijven

Back-up of archiveren?

Bedenk daarom waarom de gegevens belangrijk zijn en waarom je ze wil veilig stellen? Is het tijdelijk omdat je computer het elk moment kan begeven? Dan kan het voldoende zijn om te archiveren zodat je alles weer naar voren kan halen zodra je een nieuwe hebt. Gaat het om belangrijke werkdata waar je nu nog aan sleutelt? Dan is een back-up misschien wel zo handig als je de zekerheid wil hebben dat niet alles verloren is bij een crash.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.