Skip to content Skip to footer

5 tips om veilig software te downloaden van internet

Zodra je programma’s gaat downloaden van het internet is de kans groot dat er allerlei ongewenste software meekomt. Ineens heb je een andere werkbalk (toolbar), je hebt een andere zoekmachine of er staan allerlei onbekende pictogrammen op het bureaublad. Zelfs als je de computer goed beschermd hebt, met bijvoorbeeld een goede virusscanner, is de kans op ongewenste software nog steeds aanwezig. Hoe kun je het beste ongewenste software voorkomen? Hier zijn vijf tips:

Ga voor een betrouwbare website

Je kunt het beste een programma downloaden van een betrouwbare website. Maar hoe weet je nu of een website betrouwbaar is? Wat je in ieder geval niet moet doen, is downloaden van verzamelwebsites die meerdere programma’s aanbieden. Ga altijd rechtstreeks naar de site van de aanbieder of ontwikkelaar van het programma. Het kan zijn dat de aanbieder je doorstuurt naar een andere website (een bekend voorbeeld is: download.com), maar je kunt er vanuit gaan dat die site ook betrouwbaar is. Mocht je de downloadsite toch niet helemaal vertrouwen, zoek dan naar ervaringen (reviews) van anderen over de site.

Kies de goede downloadknop

Op de meeste downloadsites kun je meerdere knoppen vinden om te downloaden. Er is echter maar één knop waarmee je het gewenste programma daadwerkelijk kunt downloaden. Het kan bijzonder lastig zijn om te onderscheiden wat de echte downloadknop is en wat reclame is. De aanbieder verhuurt meestal ruimte op zijn website aan andere softwaremakers, vandaar de andere “download knoppen”. Als je er echt niet uit kunt komen, maak dan gebruik van een andere site waar het programma ook wordt aangeboden.

Welke downloadknop moet je kiezen als je CCleaner wilt downloaden van downoad.com. Wij hebben er een zwarte pijl bijgezet. Dit moet je ook maar weten:

De juiste download knop vinden om te downloaden

Let op de vinkjes bij het installeren

Wees alert als je tijdens de installatie van een programma aangevinkte hokjes tegenkomt. Bedenk van tevoren goed of je die hokjes echt ook wilt. Meestal is er aangevinkt dat er een snelkoppeling op het bureaublad komt. Dit is nog tot daar aan toe, maar voor je het weet komt die toolbar ook mee of andere extra software. Kijk dus goed naar de vinkjes en klik ze gerust weg als je hier niet op zit te wachten. Het kan ook zijn dat er ongewenste software via een update van een bepaald programma binnenkomt. Wees hier dus ook alert op en klik niet klakkeloos op “updaten”.

Kijk uit voor de betaalde versie

Er zijn veel gratis programma’s die ook een betaalde versie hebben. Zowel tijdens het installeren als tijdens het gebruik van een programma kun je berichten verwachten van de aanbieder. Hiermee probeert hij je te verleiden om de betaalde versie aan te schaffen. Meestal gebeurt dit door je een (gratis) proefperiode aan te bieden. Vooral de virusscanners Avast en AVG staan hierom bekend. Bedenk van tevoren dus goed waar je op klikt. Dit om te voorkomen dat je ineens vast zit aan de betaalde versie van een programma. Geef sowieso nooit zomaar je betaalgegevens.

Uitvoeren of opslaan?

Vaak worden programma’s aangeboden als exe- bestand. Met dit bestand kun je het programma op je computer installeren. Zodra je het programma gaat downloaden, krijg je de keuze: “uitvoeren” of “opslaan”. Je kunt dan het beste kiezen voor “opslaan”, omdat het programmabestand in een map van jouw keuze opgeslagen wordt (het is handig om hiervoor een speciale map te maken). Nu kun je het programma voordat je het installeert nog scannen op virussen en spyware. Als je kiest voor “uitvoeren”, wordt het programmabestand in een tijdelijke map opgeslagen en van daaruit geïnstalleerd. Je kunt het dan niet vooraf scannen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.