Skip to content Skip to footer

5 dingen die je NIET moet doen op Facebook

Facebook is een geweldig medium waarmee je snel in contact kunt komen met gelijkgestemde personen. Hoe je dit doet, is geheel aan jezelf maar er zijn wel een aantal ongeschreven regels waar je rekening mee zou kunnen houden, noem het Facebook etiquette. We leggen je uit welke dingen je in het kader van deze etiquette maar beter kunt laten op Facebook.

Ga niet zomaar iedereen taggen

Wanneer je iemand tagt op Facebook, dan maak je in feite een link naar het profiel van deze persoon. Tag gerust jezelf en je vrienden of familie in een foto, maar doe dit niet met personen die je helemaal niet kent, ook niet met personen die je toevallig eens een keer ergens hebt gezien. Al die tags kunnen namelijk op den duur wel eens op spam gaan lijken (ongewenste reclame).

Like je eigen berichten niet

Stel: je hebt een grappige video op Facebook gezet van je poes die buiten bij de vijver aan het vissen is en daarbij in het water valt. Ga deze video dan vooral niet zelf liken. Het is immers duidelijk dat jij de video leuk vindt, anders zou je deze niet op Facebook zetten. Door je eigen berichten te liken kom je alleen maar onzeker over.

Voeg niet willekeurig mensen toe aan een groep

Groepen in Facebook zijn ervoor bedoeld om personen met dezelfde interesses met elkaar in contact te brengen. Wanneer je willekeurig mensen gaat toevoegen aan een groep dan krijgen deze personen alle berichten te zien van de leden van de groep. Dat is prima als de interesses overeenkomen maar als dat niet het geval is wordt het allemaal snel te veel.

Kijk uit met uitnodigingen van apps

Veel appjes en spelletjes geven je de gelegenheid om je Facebook vrienden uit te nodigen om ook mee te spelen. Voor bedrijven zijn dit soort uitnodigingen gratis reclame maar voor ontvangers kan het behoorlijk irritant zijn om constant dit soort verzoekjes te krijgen. Niet doen dus, of in ieder geval niet te vaak.

Nodig niet standaard al je Facebook vrienden uit voor een evenement

Wanneer je mensen wil uitnodigen voor een bepaald evenement, nodig dan niet standaard al je Facebook vrienden uit. Waarschijnlijk zit je vegetarische Facebook kennis in Groningen niet te wachten op een uitnodiging voor een smulfestijn onbeperkt spareribs eten in Brabant. Ga dus selectief om met je uitnodigingen, zo voorkom je dat mensen ongewenst allerlei uitnodigingen ontvangen voor evenementen die hen toch niet interesseren.

Facebook etiquette

Je kunt de Facebook etiquette simpel samenvatten: ga op Facebook vooral niet om aandacht schreeuwen. In het dagelijkse roep je toch ook niet tegen iedereen op straat “Vind mij leuk! Kijk naar mij!”. Misschien denk je het wel, en wil je stiekem ook dat mensen naar je kijken maar je gaat het niet willekeurig roepen. Natuurlijk is Facebook ervoor om zaken te delen maar je hoeft jezelf, en hetgeen jij leuk vindt, ook weer niet aan iedereen op te dringen. Wanneer mensen je boodschap werkelijk interessant vinden dan zullen ze het vanzelf delen met anderen. Daar hoef je zelf niets voor te doen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.