Valse e-mail herkennen – bijvoorbeeld van Ikea

Iedereen krijgt regelmatig spam en de meeste mails zijn overduidelijk niet bedoeld om te openen en al helemaal niet om op links of bestanden er in te klikken! Soms is dit echter veel minder duidelijk. Dit probleem duikt steeds regelmatiger op merken wij. De kans dat uw computer hierdoor met een virus besmet kan worden of zelfs gegijzeld door ransomware, wordt steeds groter.

Wij van Pctipvandedag willen dit mee helpen bestrijden. Als uw twijfelt over een mail dan kunt u bij een betrouwbare stichting Fraudehelpdesk melding doen. Ook heeft deze stichting een pagina met actueel gemelde phishing en malware mails. Zo kunt u kijken of de mail al is gemeld en of u gelijk had dit bericht niet te vertrouwen. Bij twijfel nooit mails openen en al helemaal geen bijlagen!

Ook als uw computer ooit geïnfecteerd wordt of zelfs gegijzeld, dan kunt u contact met hen opnemen. Deze stichting wordt gesponsord door het Ministerie van Justitie en Rijksoverheid.nl verwijst naar hen. Ook de Politie.nl verwijst naar hen. Wilt u deze betreffende valse e-mail nooit weer krijgen? Blokkeer de afzender en zet de mail in Ongewenste Mail. Dit werkt zo in de meeste e-mail programma’s.

Selecteer de mail, rechtermuisknop, ongewenste e-mail.

Ongewenste mail

Hieronder een voorbeeld van een lastiger te herkennen maar o zo gevaarlijke mail. We hebben de laatste maand helemaal niks gekocht bij IKEA en ze hebben mijn e-mail adres niet eens. Het e-mailadres is niet logisch als je goed kijkt. De taal is echter zeer goed en professioneel, dit zijn slimme Nederlanders die deze markt ontdekt hebben. Factureringsafdelingen en HR afdelingen van bedrijven worden al bestookt met zeer echt lijkende berichten en bijlagen. Tot ze geopend worden! Altijd achterdochtig blijven En maak regelmatig een back-up van je belangrijkste gegevens. Word je pc toch besmet? Zet alles uit. Wifi / netwerk kabels eruit. En dan op zoek naar een goede virusscanner.

Hieronder de nepmail van Ikea:

Nep factuur van Ikea

Over de auteur

Scroll naar boven