Skip to content Skip to footer

3 tips voor online teksten

We hoeven het nauwelijks toe te lichten: in de laatste decennia heeft de online wereld Nederland veroverd. Sinds de eeuwwisseling blijft het aantal mensen met een aansluiting op het internet groeien. Binnen Europa is Nederland koploper: in 2017 had 98 procent van de huishoudens internettoegang. Gemiddeld was dat in Europa op dat moment 87 procent (Bron: CBS).

Dat betekent het einde van de traditionele media, zou je zeggen. Maar niets blijkt minder waar. In taalgebruik, inhoud en manier van drukken zijn fysieke uitgaves als kranten, brochures en flyers in de loop van de jaren een wat gewijzigd, maar nog steeds veel gebruikt medium om mensen te informeren, overtuigen en over te halen.

Het schrijven van een tekst voor een online kanaal is echter wel een andere tak van sport dan het opstellen van een tekst voor een fysiek medium.

SEO

Daar waar het traditionele medium vooral gericht is op informeren, overhalen of overtuigen kan een online tekst een extra doel dienen: het trekken van meer bezoekers. En daarvoor moet je goed gevonden worden door de zoekmachines van het internet, waarvan Google de grootste is.
Zoekmachinevriendelijk schrijven door middel van ‘search engine optimalization’ oftewel SEO is dan de oplossing. SEO schrijven is een belangrijke pijler binnen de online marketing.

Een goed geoptimaliseerde tekst waarin bepaald aantal keywords zorgvuldig verspreid over de content staat zorgt er voor dat Google de website beter waardeert en dus hoger in de zoekresultaten plaatst. Een website met slechte of irrelevante content bungelt vaak ergens onder aan de lijst.

Fiets, fiets, fiets…

Google is voortdurend in ontwikkeling. Een paar jaar geleden was het voor online-tekstschrijvers nog voldoende om zo veel mogelijk keren het keyword in de tekst te zetten. Daardoor kreeg je soms onnatuurlijk ogende en zelfs lachwekkende teksten als:

‘Nieuwe fiets nodig? Wij helpen je met het leveren van een nieuwe fiets. De nieuwe fiets gekocht bij ons is van de beste kwaliteit, daarom krijg je bij ons maar liefst vijf jaar garantie op je nieuwe fiets. Wil je een proefrit maken op je nieuwe fiets? Kom dan bij ons langs en wij helpen je graag met het uitzoeken van jouw nieuwe fiets.’

Tegenwoordig doorzien de ‘robots’ van Google dit onmiddellijk en helpt deze gekunstelde manier van teksten schrijven niet meer voor de vindbaarheid van de website. Goed lopende en natuurlijk lezende teksten zijn nu belangrijk. Websites met de verouderde manier van schrijven zullen steeds verder dalen in de ranglijsten in Google als de tekst niet aangepast wordt.

Traditioneel online

Teksten die geschreven worden voor de traditionele media hoeven geen rekening te houden met zoekwoorden en SEO geschreven content. Wel worden traditionele teksten tegenwoordig vaak ook online geplaatst, dus zoekmachinevriendelijk schrijven kan je bij het opstellen van een traditionele tekst altijd in het achterhoofd houden. En goede, leesbare online content is ook prima geschikt om te laten drukken. Online en offline media kunnen dus uitstekend gebruik van elkaar maken.

Onze tekstschrijvers hebben een ruime ervaring met het opstellen van teksten voor online en traditionele media. Tekst nodig? Neem gerust contact met ons op!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.