Skip to content Skip to footer

10 Snapchat tips voor ouders

Als je tieners hebt, is de kans groot dat ze iedere vrije minuut besteden aan hun telefoon. Daarbij is er eveneens een grote kans dat ze ‘op Snapchat zitten’. Als ouder vraag je je dan soms wel eens af wat Snapchat is, of het wel veilig is en wat het met je kind doet. In tien vragen en antwoorden gaan we je uitleggen waar je puber aan verslaafd is.

Wat is Snapchat?

Eigenlijk is Snapchat niets anders dan een app waarmee je foto’s en video’s kunt verzenden en ontvangen. Nu zijn er wel meer apps waarmee dat kan, maar het verschil is dat bij Snapchat de beelden slechts tien seconden worden weergegeven.

Je maakt een foto in Snapchat door op het klokje te klikken kun je de tijd instellen dat iemand de foto mag zien, als je hem verstuurd. Dit kan tot 10 seconden of oneindig.

Een screenshot vanuit Snapchat, waarbij de tijd op 10 seconden staat:

Instellen hoe lang de ontvangen de foto mag bekijken in snapchat

Naar wie sturen mijn kinderen hun ‘Snaps’?

Het is de bedoeling dat je je beelden stuurt naar je vrienden. Deze vrienden moet je dan wel eerst toevoegen aan je vriendenlijst. Je kunt vrienden zoeken door hun gebruikersnaam in te voeren, maar het is ook mogelijk om contacten uit je telefoon toe te voegen.

Wat sturen mijn kinderen precies?

Je kunt gewone foto’s, video’s en verhalen (stories) sturen. De eerste twee spreken voor zich, de laatste verdient wel even wat aandacht. Verhalen zijn foto’s die je aan je hele vriendenlijst kunt sturen en die 24 uur blijven staan. Iedere keer als je een foto toevoegt, wordt als het ware je eigen ‘verhaal’ gemaakt.

Lees: Verhalen maken in Snapchat

Verdwijnen de ‘Snaps’ werkelijk na tien seconden?

Het antwoord hierop is ‘ja’. Het is echter altijd mogelijk om een foto via een screenshot te maken en deze op je telefoon op te slaan. De zender van de foto krijgt hiervan een melding. Je kunt de foto’s dus niet anoniem opslaan.

Onderstaande melding krijg je te zien, als er een screenshot van de foto wordt gemaakt:

Melding snapchat als je screenshot maakt

Hoe krijg ik, als ouder, toegang tot de veiligheidsfuncties van Snapchat?

Ouders hebben toegang tot het Snapchat’s Safety Center. Vanuit het Veiligheidscentrum vind je informatie over het wijzigen van privacy- instellingen , het melden van veiligheids-, misbruik- of imitatieproblemen en toegang tot veiligheidsbronnen.

Hoe kan ik de toegang tot Snapchat beperken?

Je kunt de toegang tot apps beperken met de ouderlijke toezichtfuncties van de iPhone en iPad. Bij Android kun je de toegang tot de app beperken via de Google Play Store. Dit doe je door naar Instellingen en dan naar Ouderlijk toezicht te gaan, daar maak je een pincode aan.

Waarom stuurt mijn kind van die ‘rare’ foto’s?

De mogelijkheden om foto’s te bewerken in Snapchat zijn eindeloos. Met de tekenfunctie kunnen gebruikers bijvoorbeeld rechtstreeks op een foto of video tekenen. Je kunt ook emojis, stickers en tekst toevoegen aan een foto of video. Ook kun je “gezichten wisselen” met een foto van een ander persoon.

Met een filter kun je de foto opleuken in Snap:

Foto opleuken met een filter in snapchat

Wat is de Discover- functie?

Discover geeft merken en nieuwssites de gelegenheid om hun ‘verhalen’ op Snapchat te plaatsen. In principe is Discover niets anders dan een reclamesite. Als tieners dus toegang hebben tot Snapchat, hebben ze ook toegang tot verkoop- en nieuwssites.

Waarom is mijn kind boos over de laatste update van Snapchat?

In de nieuwste update van Snapchat is de optie Verhalen aan de vriendenlijst toegevoegd. Het is nu lastiger om verhalen te vinden, omdat je nu door de hele vriendenlijst moet scrollen. Daarnaast is het hele uiterlijk van de app veranderd, waardoor de vaste gebruikers het moeilijk vinden om Snapchat te gebruiken.

Is Snapchat niet gewoon een kopie van Instagram?

Snapchat en Instagram hebben absoluut veel gemeen. Het grote verschil is dat het bij Instagram vooral om de foto zelf gaat en dat deze altijd blijft staan. Omdat Snapchat veel moeilijker te controleren is door ouders voelen tieners zich veiliger om Snapchat te gebruiken.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.