Skip to content Skip to footer

10 simpele beveiligingstips

Iedereen vreest dat zijn computer vroeg of laat geïnfecteerd wordt, je identiteit wordt gestolen of dat je e-mail gehackt wordt. Gelukkig is hacken op een vrij eenvoudige manier te voorkomen. Hoe? We geven tien tips:

Zorg voor de nieuwste updates

De belangrijkste tip: zorg dat je apps en besturingssysteem altijd up- to- date zijn. Te vaak worden computers of smartphones gehackt, waarvan Windows of Internet Explorer niet voorzien is van de nieuwste versie. Ook applicaties en je e-mail kunnen simpel gehackt worden als je niet de nieuwste updates hebt.

Beveilig je smartphone met een pincode of wachtwoord

Je smartphone logt rechtstreeks in op je e- mail, social media- accounts, wifi en misschien ook wel je bankgegevens. Je wilt natuurlijk niet dat deze gegevens in vreemde handen vallen en daarom moet je je telefoon beveiligen met een code of wachtwoord. Maak liever zes- dan viercijferige codes en maak een alfanumeriek wachtwoord. Er worden nog veel te vaak simpele passwords gebruikt, zoals: password, 123456, qwerty. Maak altijd een sterk wachtwoord aan, laat ze desnoods generen met een wachtwoord site.

Download alleen veilige Android- apps

Als je apps downloadt uit de Google Play Store kun je er zeker van zijn dat deze veilig zijn. De snelste manier om je smartphone te infecteren is namelijk via een app die een onbekende bron heeft. Deze vind je op illegale sites en zijn regelmatig geïnfecteerd.

‘Jailbreak’ je iPhone of iPad nooit

Als je de beveiliging van een iPhone doorbreekt (jailbreaken), kun je gebruik maken van illegale en gratis apps. Met iPhone die ‘gejailbreakt’ is, loop je een groot risico dat je iPhone gehackt wordt.

Maak overal en altijd gebruik van anti- virussoftware

Je wist vast wel dat je voor Windows veel (gratis) anti- virus software kunt krijgen, maar wist je dat deze er ook is voor systemen als Linux en Mac? Anti- virus software zorgt ervoor dat je computer misschien een beetje trager werkt, maar je bent wel veel beter beschermd tegen malware, phishing en andere ongemakken.

Koop een iPhone

Als je je het financieel kunt veroorloven, koop dan een iPhone. Android is een goed systeem, maar is gevoeliger voor infecties dan iOS. Apple neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de beveiliging van zijn systeem en het is vrijwel onmogelijk dat een iPhone gehackt wordt.

Maak gebruik van twee- staps- verificatie

Met tweetraps authenticatie voorkom je dat een online- account gehackt wordt, ook al weet de hacker je wachtwoord. Er wordt namelijk na het invoeren van je wachtwoord een code naar je telefoon verstuurd. Pas na het invoeren van de code krijg je toegang tot de site.

Verwijder apps die je niet of nauwelijks gebruikt

Apps die je niet meer gebruikt, vertragen niet alleen je systeem, maar vormen ook een risico tot infectie als ze verborgen fouten bezitten. Verwijder daarom alle apps die je niet meer gebruikt: je computer wordt er alleen maar veiliger en sneller door.

Maak een gastnetwerk

Als je router de mogelijkheid heeft, maak dan een gastnetwerk met een andere naam en wachtwoord dan je eigen netwerk. In dit geval kunnen je bezoekers wel gebruik maken van je wifi, maar kunnen niet bij je e-mail, printer en andere gegevens. Het is ook handig om zelf gebruik te maken van het gastwerk als je bijvoorbeeld matig beveiligde websites bezoekt.

Maak beheerder- en gebruikersaccounts

Windows en iOS bieden twee soorten gebruikersaccounts. Met de beheerdersaccount kun je software installeren, bijwerken of verwijderen, terwijl reguliere accounts dat niet kunnen. Zorg ervoor dat je pc of Mac slechts één beheerdersaccount heeft en gebruik deze voor alles behalve het beheren van software. Maak reguliere accounts voor alle gebruikers, inclusief jezelf, en gebruik deze voor alle normale computertaken.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.