Skip to content Skip to footer

Zo bespaar je geld als je thuis veel print

Als je thuis regelmatig print, kunnen de kosten ervan flink oplopen. Printen is namelijk een dure hobby. Met deze vier bespaartips, geef je nooit meer onnodig veel geld uit aan printen.

Kijk en vergelijk

Je kunt behoorlijk wat geld besparen door slim te vergelijken. Als je eenmaal een printer hebt aangeschaft, zijn de inktpatronen het duurste wat er overblijft. Met name voor de officiële cartridges, betaal je al gauw de volle mep. Wil je bijvoorbeeld een HP 304 cartridge kopen? Voor vele A-merk cartridges, zijn ook alternatieve, goedkopere varianten verkrijgbaar. Het is een kwestie van checken voor welke printers de inktpatronen geschikt zijn.

Ga voor alternatief

Ben je bang dat alternatieve patronen ten koste gaan van kwaliteit? Het kwaliteitsverschil tussen officiële en alternatieve inktpatronen is minimaal. In vele gevallen komen de alternatieve varianten zelfs beter uit de test. Met name voor kleurafdrukken ben je goedkoper uit als je de zogeheten klooninkt in de printer doet. Het verschil is niet te merken op papier, alleen in je portemonnee.

Negeer de meldingen

Meestal geeft een printer een waarschuwing wanneer een van de inktpatronen bijna leeg is. Vaak wordt de melding al gegeven, terwijl er best nog wel wat inkt in de betreffende cartridge zit. Print gewoon door totdat je merkt dat de kwaliteit van de print achteruit gaat. De zwarte letters worden dan grijzer en bepaalde kleuren komen dan niet meer uit de printer waardoor er een raar kleurenpalet ontstaat. Als dat gebeurt, is het de tijd om de cartridges te vervangen.

Print zuinig

Nagenoeg alle printers hebben tegenwoordig een zuinige stand. Bij de ene printer heet deze stand ‘concept’ of ‘klad’ en bij anderen heet het ‘draft’ of ‘economy’. Wat ze met elkaar gemeen hebben: bij deze stand wordt er minder inkt gebruikt dan normaal, waardoor je langer met je cartridges kunt doen. Je kan je printer gemakkelijk weer van deze stand afhalen als je documenten in volwaardige kwaliteit wilt printen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.