Skip to content Skip to footer

Altcoins: wat zijn het en wat zijn de voordelen?

In Nederland beschikken steeds meer mensen over bitcoin en andere cryptomunten. Een kwart van die investeerders is jongvolwassen en heeft de hoop om iets extra’s te verdienen met dit virtuele geld.

Zij investeren massaal in de Bitcoin koers en in de koersen van zogeheten altcoins. Wat zijn altcoins precies en waarom is het slim om daar (ook) in te investeren? In dit artikel lees je er alles over.

Wat zijn altcoins precies?

Kijken we naar het verleden van cryptocurrency dan zien we dat het allemaal begon met de Bitcoin. Bitcoin werd in 2008 opgericht door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een of meerdere programmeurs. Zij wilden een munteenheid hebben die niet afhankelijk was van de overheid en financiële instellingen. Al gauw kwamen er allerlei andere mensen met ideeën om iets soortgelijks te maken: altcoins. Altcoins zijn alle andere cryptomunten dan Bitcoin; de naam is afkomstig van ‘alternative coins’. Er zijn veel overeenkomsten op te merken tussen altcoins en de Bitcoin, maar ook veel verschillen.

In september 2021 zijn er meer dan 12.100 altcoins te ontdekken op de cryptomarkt. Daarmee kun je dus een ontzettend diverse beleggingsportefeuille samenstellen. Hoewel dit dus een groot aantal verschillende coins is, is Bitcoin toch goed voor maar liefst 42,6% van de hele cryptomarkt. Dat is duidelijk te zien op de verschillende koersen; altcoins zijn minder waard dan de Bitcoin. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de Ethereum koers: op moment van schrijven is één ETH € 3380 waard, terwijl één Bitcoin € 40791 waard is. Een opvallend verschil. Toch investeren steeds meer mensen in altcoin; juist omdat de waarde en dus de aankoopprijs nog laag ligt.

Voordelen van investeren in altcoins

Wanneer je nog maar net bekend bent met cryptocurrency is het wel zo fijn om wat meer te weten over de voordelen van altcoins. Een Bitcoin aanschaffen is als leek vaak niet te doen, omdat de aankoopprijs zo hoog ligt. Je kunt er wel voor kiezen om een deel van een Bitcoin te kopen, maar wanneer je complete coins wilt kopen, zit je bij altcoins meer op de juiste plek. Voordelen van investeren in altcoins zijn onder andere:

  • Je kunt altcoins zien als een verbeterde versie van de Bitcoin. Dat komt omdat de oprichters van altcoins goed hebben kunnen afkijken bij de Bitcoin. Daarom hebben ze zich gericht op de tekortkomingen van die cryptomunt en zo betere munten gemaakt.
  • Altcoins zijn net als de Bitcoin gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen bank als tussenpartij aanwezig is. Daarom kan investeren in altcoins in volle privacy en anonimiteit.
  • Je kunt op steeds meer plekken wereldwijd betalen met altcoins – zowel offline als online.
  • De transactietijd van veel altcoins is veel sneller dan die van de Bitcoin. Waar een transactie bij Bitcoin zo tien minuten kan duren, is die tijd bij sommige altcoins slechts een deel van een seconde.
  • Door te investeren in altcoins zorg je voor een goede diversiteit in je beleggingsportefeuille.
  • Met goed onderzoek en natuurlijk een dosis geluk kun je zeker wat geld verdienen met altcoins; mits je dit voor de langere termijn doet.

Is investeren in altcoins een goed idee?

Nu vraag je je misschien af of investeren in altcoins wel een goed idee is, zelfs met bovenstaande voordelen. Er is altijd een risico verbonden aan investeren in crypto. Het risico bij altcoins is (gelukkig) net zo groot als wanneer je investeert in Bitcoin. Je moet weten dat de cryptokoersen volatiel zijn. Dat betekent dat de waarde op de Bitcoin koers of de Ethereum koers enorm wisselt. De ene dag kunnen je munten veel waard zijn, terwijl de waarde de volgende dag ineens flink daalt. Er zijn heel wat invloeden van buitenaf die hun stempel drukken op de cryptokoersen. Zo zagen we bijvoorbeeld dat de koersen omhoog sprongen toen bleek dat beleggers aan het begin van corona massaal gingen investeren in crypto.

Zolang je op de hoogte bent van de risico’s van cryptocurrency en zolang je alleen investeert met geld dat je eventueel zou kunnen missen, is investeren in altcoins zeker een goed idee. Cryptocurrency wordt alsmaar bekender, waardoor steeds meer mensen besluiten om crypto te kopen. Omdat deze koersen op basis van vraag en aanbod werken, betekent dit dat de waarde van de cryptomunten stijgt bij hoge interesse. Het aanbod wordt immers minder wanneer meer mensen het willen aanschaffen. Onze tip? Lees je goed in voordat je gaat investeren in altcoins en investeer voor de langere termijn, wil je iets uit de Ethereum koers of een van de andere koersen halen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.