Skip to content Skip to footer

Wachtwoord vergeten Windows 10

Je bent jouw Windows 10 wachtwoord vergeten. Je kunt niet meer inloggen op je computer of laptop. Er bestaan twee situaties: je hebt een lokaal account of een Microsoft-account. De laatste situatie is het makkelijkst. In de eerste situatie moet je aardig wat stappen volgen. Hieronder leggen wij uit hoe je in beide situaties jouw wachtwoord voor Windows kunt resetten.

Wachtwoord herstellen windows 10

Herstellen via Microsoft- account

Ben je je Windows 10 wachtwoord vergeten en heb je een account bij Microsoft, dan is het zeer eenvoudig om je wachtwoord te resetten. Microsoft heeft hier een speciale webpagina voor. Denk erom dat je nu niet alleen het nieuwe wachtwoord aanmaakt voor Windows 10, maar ook voor alle andere diensten van Microsoft die je afneemt.

Een lokaal Windows 10- account herstellen

Een wachtwoord herstellen in een lokaal Windows 10- account is minder eenvoudig. In dit geval is je wachtwoord opgeslagen op de computer zelf en kun je er in principe niet meer bij. Er is echter een mogelijkheid om toch in te breken in Windows 10. Hiervoor heb je een installatie- dvd van Windows 10 nodig. Mocht je die niet hebben, dan kun je deze aanmaken via de Media Creation Tool van Microsoft. Met behulp van deze tool kun je een ISO- image downloaden van de installatie- dvd van Windows 10. De image kun je op een usb- stick zetten, waarmee je de installatieprocedure uit kunt voeren.

Lees ook: Partities samenvoegen in Windows

De computer starten met een herstelmedium

Start nu de computer op met de installatie-dvd of de usb- stick. Zodra het eerste scherm van de installatie- procedure verschijnt, druk je tegelijkertijd op ‘shift’ en ‘F10’. Er verschijnt nu een opdrachtprompt. In deze opdrachtprompt zet je de volgende regel:

move d:\windows\system32utilman.exe d:\windows\system32utilman.exe.bak

Je hebt nu de tool ‘Toegankelijkheid’ tijdelijk uitgeschakeld. Vervolgens vervang je deze tool met die van de command-prompt. Dat doe je met deze opdracht:

copy d:\windows\system32cmd.exe d:\windows\system32utilman.exe

Als je deze regels correct uitvoert, worden ze bevestigd met ‘1 file(s) moved’ en ‘1 file(s) copied’. Start nu de computer opnieuw op met deze opdracht:

wpeutil reboot

Verwijder nu de installatie- dvd of usb- stick en laat de computer weer opnieuw opstarten.

Een nieuw gebruikersaccount aanmaken

Als de computer opgestart is, klik je rechtsonder in het aanmeldscherm op ‘Toegankelijkheid’. Er zal nu een command- prompt geopend worden. Het is nu mogelijk om een nieuwe gebruiker aan te maken en dit doe je via de volgende opdracht:

net user naam gebruiker /add

Bij ‘naam gebruiker’, vul je je eigen naam in. Er wordt nu een nieuw account met jouw naam aangemaakt. Dit account is echter nog geen administrator- account. Door de volgende opdracht in te geven maak je van het account een administrator- account:

net localgroup administrators naam gebruiker /add

Vervolgens start je de computer weer opnieuw op.

Inloggen en wachtwoord wijzigen

Zodra je de computer opgestart hebt, verschijnt jouw nieuwe account in het lijstje met gebruikers links onder in het aanmeldscherm. Door er op te klikken, log je meteen in. Nu je bent ingelogd met het tijdelijke account, kun je het wachtwoord van het oorspronkelijke account opnieuw instellen. Dit gaat als volgt:

  • Klik met de rechtermuisknop op de startknop en kies Computerbeheer.
  • Klik links op ‘lokale gebruikers en groepen’ aan.
  • Rechts staan nu alle account die eerder zijn aangemaakt
  • Klik met de rechter muisknop op het account.
  • Kies voor ‘wachtwoord instellen’
  • Vul twee keer je nieuwe wachtwoord in.
  • Start de computer opnieuw op.
  • Log in met je nieuwe wachtwoord.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.