Heb ik in Windows 10 genoeg aan de Windows Defender antivirus?

Als je computer Windows 10 draait, zal je niet lastig worden gevallen, zoals Windows 7 deed, om een antivirusprogramma te installeren. Sinds Windows 8 is het besturingssysteem voorzien van een ingebouwde gratis antivirus, Windows Defender. Maar is dit echt de beste manier om je pc te beschermen, is Windows Defender eigenlijk goed genoeg?

Oorspronkelijk, in de Windows 7 dagen, stond Windows Defender bekend als Microsoft Security Essentials en werd toen aangeboden als afzonderlijke download. Nu is het ingebouwd in Windows en standaard ingeschakeld. Veel mensen hebben leren geloven dat je altijd het betse een virusscanner van derden moet installeren, maar dat is niet de ideale oplossing voor een aantal beveiligingsproblemen van tegenwoordig zoals, bijvoorbeeld, ransomware.

Welke antivirus is dus de beste?

Wat je nodig hebt is een uitstekende combinatie, een sterk team: Malwarebytes samen met Windows Defender! Onze advies is om dit hele artikel te lezen en je zal begrijpen waarom we een combinatie aanbevelen van Windows Defender en Malwarebytes.

  • Gebruik de ingebouwde Windows Defender als traditionele antivirus Cybercriminelen zijn inmiddels geëvolueerd van normale virussen naar ransomware, zerodayattacks en nog ergere malware, die de standaard antivirussoftware gewoon niet aankan. Windows Defender is ingebouwd in het besturingssysteem, is zeer snel, je hebt er geen last van en hij doet zijn werk goed wanneer het gaat om de oude traditionele virussen te verwijderen.
  • Gebruik Malwarebytes tegen malware en tegen exploits Tegenwoordig gebruiken alle grote malware uitbraken zeroday softwarelekken in je browser(s) om ransomware te installeren op je computer en het overnemen. Door zijn unieke anti-exploit systeem, biedt Malwarebytes een uitstekende bescherming hiertegen. Het is licht en zal je computer niet vertragen.

Een sterke combinatie: antivirusscanner en anti-malware

Hoe voorzichtig je ook bent, je hebt antivirussoftware nodig op je computer. Slim handelen is goed, maar niet voldoende om je volledig te beschermen. Beveiligingssoftware is een extra verdedigingslinie en kan je zeker helpen. Maar een antivirus is op zich niet langer genoeg als beveiliging. Onze advies is om een goed antivirusprogramma samen met een goed programma tegen malware te combineren. Samen kunnen ze de meeste grote bedreigingen op internet aan, zoals: virussen, spyware, ransomware en ook PUP’s (potentially unwanted programs – potentieel ongewenste programma’s) o.a. Dus welke software moet je gebruiken? Moet je daarvoor betalen? We beginnen met de eerste deel van de combinatie, het antivirus.

Is Windows Defender goed genoeg?

Windows Defender virusbescherming in Windows

Op het moment dat je Windows 10 installeert, heb je al een actief antivirusprogramma aan boord. Windows Defender is ingebouwd in het Windows 10 besturingssysteem. Windows Defender scant automatisch de programma’s die je opent, downloadt nieuwe virusdefinities en via zijn interface kan je diepgaande scans uitvoeren. Bovendien wordt het systeem niet vertraagd en de gebruiker heeft er praktisch geen last van, iets dat we niet kunnen zeggen over een aantal andere antivirusprogramma’s. Er is een tijd geweest dat, vergeleken met andere antivirussoftware, het antivirusprogramma van Microsoft achterliep, ver achter. Het was erg dat we iets anders moesten aanbevelen, maar het programma heeft zijn comeback gedaan, is verbeterd en biedt nu een zeer goede bescherming. In het kort, het antwoord is ja! Windows Defender is goed genoeg, mits je het samen gebruikt met een goed anti-malware programma zoals hierboven vermeld (zo meteen meer hierover).

Maar is Windows Defender de beste virusscanner? En hoe zit het met andere programma’s?

test

Als je naar vergelijkingen kijkt zo als deze Microsoft OS virus scan test uitslag , haalt Windows Defender goede, maar niet de beste resultaten voor wat betreft puur bescherming over het algemeen. Maar dan, waarom geen gebruik maken van een ander programma?

Laten we met de vergelijkingen beginnen. In februari 2018 constateerde AV-Test dat Windows Defender 99,9 procent van “meest voorkomende malware” had gevangen en 98,9 procent van de zerodayattacks.

Avira, een antivirusprogramma dat door AV-Test zeer goed wordt gevonden, haalde in april dezelfde scores, maar kreeg een betere algemene beoordeling omdat het in de maanden daarvoor iets hoger had gepresteerd. Maar Windows Defender is echt niet zoveel minder, zoals de algemene waardering van AV-Test zou doen geloven.

Bovendien is beveiliging meer dan alleen beschermen. Het is wel zo dat andere antivirusproducten af en toe iets beter scoren, maar ze zijn vaak opgedikt met, bijvoorbeeld, browserextensies die je eigenlijk minder veilig maken, verschoonprogramma’s voor het register, verschrikkelijk en niet nodig, veel onveilige rotzooi en vaak ook het vermogen om je activiteiten online te volgen om iets te verdienen.

Verder verbinden ze vaak je browser met het systeem op een manier die meer problemen veroorzaakt dan oplost. Beschermd tegen virussen, maar open voor andere aanvalsmogelijkheden, dat is geen goede beveiliging.

Windows Defender doet zoiets niet, hij doet maar een ding en hij doet het goed, gratis en zonder je lastig te vallen. Windows 10 bevat bovendien alle verschillende beveiligingsopties die werden geïntroduceerd met Windows 8, zoals het SmartScreen filter die moet zorgen, ongeacht het antivirus dat je gebruikt, dat je geen malware downloadt en uitvoert. Ook Chrome en Firefox bieden het soortgelijke SafeSearch, van Google, om het downloaden van malware te voorkomen.

Als je, om die ene of andere reden, een hekel hebt aan Windows Defender, dan kan je een andere antivirusprogramma gebruiken, Avira, bijvoorbeeld. Avira biedt een gratis versie die redelijk goed is en een pro versie die een paar extra functies toevoegt.

Avira scoort goed qua bescherming, maar heeft af en toe, vooral in de gratis versie, vervelende advertentie pop-ups. Je moet wel de browserextensie zien te weigeren die het programma probeert te installeren en dat is een beetje lastig en ook de reden waarom we het moeilijk vinden om dit programma aan niet technische gebruikers te bevelen.

Scroll naar boven