Skip to content Skip to footer

3 verschillen tussen een Chromebook en andere laptops

Wat is het verschil tussen een Chromebook en andere laptops? Als je een computerwinkel in loopt is er een enorme keuze aan laptops. Een belangrijke beslissing die je moet nemen bij het kopen van een nieuwe laptop is met welk besturingssysteem je wilt gaan werken. De meest bekende is een Windows 10 laptop, daarna de MacBook van Apple met macOS. Maar er is een derde kaper op de kust die enorm aan het groeien is. Google heeft in 2011 de eerste Chromebook op de markt gebracht. Een Chromebook draait op Chrome OS. Hieronder leggen we uit welke laptop je het beste kan kopen.

Wat is het verschil tussen een Chromebook en andere laptops? De prijs!

Een van de belangrijkste reden waarom de Chromebook populair is, is de prijs. Deze is van een instapmodel Chromebook rond de € 200. De variatie in prijs ligt tussen de € 200 en de € 949. Kies je voor een Windows laptop, dan heb je een prijsrange van 249 euro tot aan over de 4000 euro. De prijs van een instapmodel Chromebook en basis Windows laptop liggen dicht bij elkaar. De keuze voor een laptop van Apple gaat meteen in de papieren lopen. Je kunt voor de goedkoopste MacBook, de duurste Chromebook kopen. De prijs begint bij € 1100 voor een MacBook Air.

Dit is de 1 bij het artikel: 3 verschillen tussen een chromebook en andere laptops.
Een asus chromebook met touchscreen

Verschil in prestaties van een Chromebook, Windows laptop en Macbook

Als we alleen naar de prijs kijken is het verschil in prijs van een Chromebook en laptop met Windows besturingssysteem niet veel. Waarom zou je dan toch kiezen voor een Chromebook? Een Chromebook is ontwikkeld door Google en gebaseerd op de Chrome-browser. Het is eigenlijk een uitgebreidere versie van Chrome. Alles is gebaseerd op online werken. Je hebt hiervoor minder RAM en ruimte op de harde schijf nodig in vergelijking met een Windows laptop.

Een Windows laptop heeft meer verwerkingstijd nodig. Een Chromebook doet het zware werk via internet. Duurdere Windows laptops presteren daarom beter dan de meeste Chromebook-modellen. Een MacBook is veel duurder, maar daardoor presteert hij ook veel beter. Neem je het besluit om een Chromebook te kopen, dan is het verstandig om een Chromebook aanbieding te zoeken, waarbij je bijvoorbeeld extra RAM of schijfruimte krijgt.

Belangrijkste verschil: software installeren

De software die je gaat gebruiken is eigenlijk het belangrijkste, waar je op moet letten als je een nieuwe laptop gaat kopen. Het hangt er sterk vanaf, waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Als je er alleen maar mee gaat internetten, mailen en Netflix kijken, dan kun je met iedere laptop uit de voeten. Je keuze hangt dan af van: prijs, kleur, grootte van het scherm, accuduur etc. Een laptop in de aanbieding kan dan het verschil maken. Je krijgt vaak meer voor minder geld.

Het kan ook zijn dat je een laptop koopt voor een studie of werk. Dan is het belangrijk om te weten welke software je gaat gebruiken, want je kunt geen software installeren op een Chromebook. Je moet het zo zien, alles wat je op een Android smartphone kunt installeren, kun je ook op een Chromebook gebruiken. Er zijn tegenwoordig veel alternatieven voor offline-programma’s, maar lang niet alles is beschikbaar. Het is dus belangrijk om navraag te doen welke software je moet gaan gebruiken.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.