Skip to content Skip to footer

Veilig betalen op het internet

De afgelopen twintig jaar zijn bestellingen en transacties via internet gigantisch gestegen. Vrijwel alles bestellen we tegenwoordig online, ook hier in Nederland. Met de opkomst van webshops, websites zoals Marktplaats en andere diensten, zijn de risico’s langzaam ook een stuk groter geworden. Er verschijnen steeds meer neppe websites, oplichters en andere gevaren op het internet. In dit artikel geven wij tips bij het veilig betalen op internet. In de meeste gevallen kun je dit soort situaties namelijk voorkomen, vooral door goed op te letten.

Afzenders en websites

Ten eerste is het altijd van groot belang dat je kijkt of websites en berichten kloppen. Sommige websites doen zich voor als bekende webshops, banken of andere diensten. Ze maken deze websites na en maken bijvoorbeeld een kopie van de website van een Nederlandse bank. Ze doen dit om te proberen je gegevens te stelen. Ook via de mail gebeurt dit vaak, met neppe berichten van websites, banken en meer.

Kijk daarom altijd goed naar de adresbalk op je browser of je op de goede site zit. Als je te maken hebt met een email of telefoonbericht, kijk dan altijd goed naar het emailadres en het telefoonnummer. Weet je niet zeker of het klopt? Zoek dan even op of dit de officiële email of nummer is van de betreffende partij.

Onbekende websites

Wil je iets kopen op een kleinere, relatief onbekende website? Zorg dan dat je opzoekt of deze veilig en betrouwbaar is. Je kunt op internet zoeken naar reviews van klanten of websites zoals trustpilot, die aangeven hoe veilig een website is. Wil je nog voorzichtiger zijn? Betaal dan met een van de meest veilige betalingsmethodes. Het veiligst is altijd om via een banktransfer of iDeal te betalen.

Dit is ook belangrijk als je geld wil storten op een goksite, of wilt inzetten op een sportwedstrijd. Vooral iDeal is vertrouwd in Nederland. Als je hiermee betaalt kan er altijd weinig misgaan. Wel kan het natuurlijk altijd zo zijn dat je de geleverde dienst of het product niet krijgt na je betaling. Als dit je overkomt kun je het beste contact opnemen met een organisatie die helpt, of in sommige gevallen de politie.

Tweedehands verkopen

Verkoop je producten via marktplaats, Ebay of een andere tweedehands website? Zorg altijd dat je de betaling netjes ontvangen hebt voordat je de producten opstuurt. Er zijn veel gevallen van mensen die opgelicht worden voor zielige verhalen en smoesjes om later pas te betalen. Bij het verkopen van spullen online geldt vrijwel altijd dat de koper eerst betaalt en daarna het product wordt toegestuurd. Trap dus niet in deze praktijken, ook niet als je net iets meer lijkt te kunnen verdienen aan deze verkopers.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.