Skip to content Skip to footer

Veiligheid op je Windows pc verbeteren? Bekijk deze 4 tips

Met Windows 10 is je computer veiliger dan ooit. De makers van Windows 10 hebben maatregelen genomen om de privacy van gebruikers te beschermen. Ook wordt het steeds lastiger voor cybercriminelen om het besturingssysteem te hacken. Toch zijn er een paar dingen die je moet doen om deze maatregelen extra goed te ondersteunen. Het is namelijk belangrijk dat je jouw computer ook op de juiste wijze beveiligt. In dit artikel bespreken we de 4 beste manieren waarop je de veiligheid van je Windows PC kunt verbeteren. 

1. Update 

De laatste update voor Windows 10 kwam uit in november 2021. Als het goed is, heb je deze update destijds meteen uitgevoerd. Heb je dat nog niet gedaan, dan is het nu het moment om dit alsnog te doen. Dit is ook meteen onze eerste en meest belangrijke tip om je digitale veiligheid te beschermen: voer alle updates uit zodra ze beschikbaar zijn. Elke update komt namelijk met geavanceerde beveiligingsmaatregelen en probleemoplossingen. 

Een update kost weliswaar een paar minuten van je tijd. Maar zo weet je tenminste zeker dat je profiteert van de nieuwste inzichten en oplossingen op het gebied van cyberveiligheid. Je kunt controleren of jouw computer alle updates ook onmiddellijk uitvoert. Ga daarvoor naar het menu Instellingen, selecteer Windows Update en klik vervolgens op Geavanceerde Opties. Gebruik je een oudere versie van Windows? Dan moet je toch overwegen om een keer te upgraden naar Windwos 10 of 11. Sinds 14 januari 2020 brengt Windows geen nieuwe beveiligingsupdates meer uit voor Windows 7 en ouder. 

2. Software 

Naast je besturingssysteem, is het net zo belangrijk om al je software regelmatig te updaten. En dan begin je het best bij je antivirussoftware. Met Windows Defender heb je een ingebouwd antivirusprogramma. Het biedt bescherming tegen malware, maar het is verstandig om je antivirusbescherming uit te breiden. Heb je onlangs Windows 10 geïnstalleerd, controleer dan of je de antivirusbescherming en je firewall ook hebt ingeschakeld. Dit doe je door naar het menu

Instellingen te gaan en vervolgens naar Privacy & Bescherming. Onder Windows-Beveiliging vind je de opties voor antivirus en firewall. 

Nu is het tijd om ook al je andere softwareprogramma’s onder de loep te nemen. Ga na welke programma’s je nog gebruikt en verwijder ongebruikte programma’s, zoals bloatware, meteen van je PC. Bedenk dat elk softwareprogramma beveiligingsrisico’s kan opleveren. Beperk het 

aantal softwareprogramma’s daarom tot de programma’s die je ook daadwerkelijk gebruikt. En voer ook bij deze software alle updates uit, zodra ze beschikbaar zijn. Voor een overzicht van alle softwareprogramma’s ga je naar het menu Instellingen. Klik op Apps en daarna op Apps en onderdelen

3. Wachtwoord 

Heb je er al aan gedacht om het toegangsscherm van je Windows PC te beveiligen met een wachtwoord? Zo niet, dan loop je een groot risico als je Windows PC of laptop gestolen wordt. Iedereen kan dan meteen toegang krijgen tot al je bestanden op je computer. Maar ook tot alle accounts met een opgeslagen of bewaard wachtwoord. Om de toegang tot je PC te beveiligen met een wachtwoord, ga je naar het menu Instellingen. Selecteer Accounts en klik op Aanmeldingsopties. Kies Wachtwoord en vervolgens Toevoegen. Nu krijg je een scherm te zien waarop je een nieuw wachtwoord en een geheugensteun kunt invoeren. Als je je PC de volgende keer opstart, moet je dit wachtwoord invoeren voor je je bureaublad te zien krijgt. 

4. Verbinding 

Gebruik je je PC uitsluitend thuis en surf je alleen via je eigen en met een wachtwoord beveiligd privénetwerk? Dan hoef je je over de veiligheid van je verbinding niet al teveel zorgen te maken. Mits je de overige tips goed hebt opgevolgd. Echt riskant wordt het als je ook buitenshuis wilt internetten door in te loggen op openbare netwerken. Openbare wifi is gratis en overal verkrijgbaar, van bibliotheek tot vliegveld en koffiezaak. Maar het komt wel met een hoge kostprijs. In principe kan iedereen meekijken met jouw internetactiviteiten, ook als je ergens een wachtwoord invoert of een betaling uitvoert. 

Schakel daarom altijd een VPN voor Windows in, voordat je verbinding maakt met een openbaar netwerk. Een VPN is een virtueel privénetwerk en voegt een extra beschermingslaag toe aan je internetverkeer. Gegevens worden via een versleutelde tunnel uitgewisseld met een VPN-server, voordat ze de openbare server bereiken. Omdat de gegevens gecodeerd worden, kunnen hackers ze niet meer lezen. Ook is het niet meer mogelijk om te achterhalen wie de oorspronkelijke verzender van de gegevens is. Met een VPN blijf je volledig anoniem op het internet.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.