Skip to content Skip to footer

5 tips om energie te besparen door slimmer computergebruik

Een computer staat – net als je modem, router en printer – in de top tien van grootste sluipverbruikers in huis. Gelukkig kun je met een aantal slimme tips je energieverbruik laag houden. Het belangrijkste? Je computergebruik aanpassen en daarmee milieuvriendelijker maken.

Laptops verbruiken minder energie

Een laptop is veel zuiniger dan een desktop. Zo is er ruim 75 procent minder materiaal nodig om een laptop te maken dan bij een desktop. Ook scheelt het aanzienlijk in het jaarlijkse energieverbruik en de daarbij komende kosten op je energierekening: slechts 55 kWh (€12) bij een laptop tegenover ruim 200 kWh (€45) bij een desktop met goede LCD-monitor.

Nog een slimme manier om je energierekening laag te houden: energieleveranciers vergelijken. De energieprijzen veranderen snel. Goede kans dus dat er een andere leverancier is die hetzelfde levert, maar waarbij je goedkoper uit bent.

Kies een monitor die past bij je computergebruik

Heb je een laptop, maar werk je graag met een extern scherm? Ga dan voor een LCD-monitor met led-achtergrondverlichting. Stel verder de helderheid van je scherm op z’n laagst mogelijk in om energie te besparen. Bedenk ook hoe groot je scherm echt moet zijn. Werk je veel met zware designprogramma’s? Dan is een groot scherm natuurlijk handig. Maar ben je vooral in de weer met mailprogramma’s en een tekstverwerker? Ga dan liever voor een iets minder groot scherm. Want: hoe groter het scherm, hoe meer energie je verbruikt.

Als je je computer even niet gebruikt

Is het tijd is om te gaan slapen of kan het weekend ingeluid worden? Zet je computer uit. Zo gaat de accu bovendien veel langer mee. Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van de sluimer- of slaapstand. De aanbevolen tijd waarin je de computer niet gebruikt tot het moment waarop de slaapstand in werking treedt, ligt tussen de 15 en 60 minuten.

Schakel daarnaast je screensaver uit bij je instellingen. Je verwacht het niet meteen, maar screensavers kosten namelijk juist energie. Dat komt zo: screensavers zijn ooit ontwikkeld om oude CRT-schermen tegen inbranden te beschermen. Bij LCD-monitoren gebeurt dat niet, dus is een screensaver overbodig.

Hoeveel stroom verbruikt je computer echt?

Een slimme manier om energie te besparen is door inzicht te krijgen in het verbruik van je computer. Veel energieleveranciers werken met slimme meters. Die laten alleen niet per apparaat het verbruik zien. Schaf in plaats daarvan een energiemeter aan. Het werkt simpel: je sluit je computer aan op de energiemeter en stopt de meter in het stopcontact. Vervolgens zie je precies hoeveel energie je computer verbruikt en ook wat de stroomsterkte, het vermogen en de spanning is.

Gebruik een stekkerblok met schakelaar

Behalve het uitschakelen van je computer is het handig om alle randapparatuur uit te zetten wanneer je die niet gebruikt. Denk aan een printer, scanner, externe harde schijf of speakers. Als deze apparaten na het uitschakelen nog wel in het stopcontact zitten, verbruiken ze alsnog energie. Gebruik daarom een stekkerblok met een schakelaar, sluit je computer en alle randapparatuur hierop aan. Zo bespaar je met één klik op allerlei.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.