Skip to content Skip to footer

Tekst herkennen van een afbeelding of pdf

Je kunt een pdf bestand omzetten naar Word. Wil je een bepaalde tekst die op een afbeelding staat of in een pdf omzetten naar tekst bestand, dan heb je zogenaamde OCR software nodig om de tekst te herkennen. Wij leggen jou in dit artikel uit hoe je door middel van OCR software deze taak uitvoert. Het werkt vrij simpel!

Wat is OCR

Optische tekenherkenning (OCR) is een proces waarbij een afbeelding dat tekst of tekens bevat om wordt gezet naar een digitaal tekstbestand. Het eindresultaat van OCR is een document dat bewerkt kan worden. Ook kan je dan gebruik maken van je zoekmachine om een bepaald gedeelte uit de tekst sneller te vinden. Er bestaan veel OCR-softwares en er zijn ook websites met de toepassing om afbeeldingen naar tekst om te zetten. Als je van plan bent om het via een website te proberen, moet je er wel bewust van zijn dat er beperkingen zijn. Zo kan het zijn dat Nederlands niet ondersteund wordt of dat het geld kost om het bestand naar tekst om te zetten. Ook werkt de toepassing niet op alle websites even goed.

Sites die tekst herkennen

Soda PDF is een site waarmee je een foto van tekst kunt omzetten naar een bewerkbaar tekstbestand.

  • Ga naar de site toe.
  • Klik op ‘All Tools’ en bepaal wat voor bestand je wil converteren door op een van de opties te klikken.
  • Sleep een bestand of selecteer een bestand dat opgeslagen is op je computer. Je kan ook bestanden ophalen vanuit Google Drive of Dropbox.
  • Het bestand wordt nu geüpload. Er opent een scherm, waarbij je kan kiezen tussen ‘Send file by Email’ of ‘view and download in browser’. Als je op een van deze opties klikt, wordt er een nieuw tabblad geopend met Soda PDF online. Daar kan je het bestand vervolgens openen.
  • Klik vervolgens bovenaan op OCR. Nu komen er verschillende opties tevoorschijn. Je kan bijvoorbeeld een gedeelte van de tekst selecteren of alles. Ook kan je de tekst aanpassen. Je kan zelf bepalen wat je ermee doet.
  • Heb je liever geen desktop versie van Soda PDF, maar de software dan kun je via de website de software downloaden voor op je desktop. Op de homepage kan je de knop ‘Try Free’ vinden om de software te downloaden.
Tekst herkennen

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.