Skip to content Skip to footer

Systeemherstel Windows 10

Ondervind je problemen met je computer? Hij is bijvoorbeeld heel erg traag, of hij loopt steeds vast, de kleuren kloppen niet meer of de beeldschermresolutie kan niet meer teruggezet worden? Al dit soort problemen zijn relatief eenvoudig op te lossen via systeemherstel.

Wat is systeemherstel?

Met systeemherstel kun je de systeembestanden terugzetten naar een punt waarop ze op een eerder tijdstip zijn opgeslagen. Het mooie van systeemherstel is dat je de systeemwijzigingen ongedaan kunt maken, zonder dat er persoonlijke gegevens zoals e-mail en documenten verloren gaan. Windows legt op bepaalde momenten de programma’s en instellingen op je computer vast. Dit noemen we een herstelpunt. Als je problemen ondervindt op je computer, kun je terugkeren naar het laatste herstelpunt, dus naar de instellingen van toen. Alle veranderingen die in de tussentijd zijn ontstaan, worden dan ongedaan gemaakt. Je gaat als het ware terug in de tijd en begint weer opnieuw.

Wanneer gebruik je systeemherstel?

In principe kun je systeemherstel voor alle computerproblemen gebruiken, maar niet alle problemen worden ook verholpen door systeemherstel. Door systeemherstel zet je alle belangrijke systeembestanden terug. Je moet hierbij denken aan geïnstalleerde programma’s, registerbestanden en drivers. Het is trouwens niet het geval dat er ook mail, of verwijderde documenten worden teruggehaald, daarvoor moet je zelf een back up maken. Als je computer geïnfecteerd is door een virus of malware heeft systeemherstel weinig zin. Virussen besmetten namelijk ook de herstelpunten, zodat bij terugkeer naar een herstelpunt het virus, of de malware gewoon in je computer blijft zitten.

Hoe werkt systeemherstel?

Om te kijken of systeemherstel op je computer goed werkt, onderneem je de volgende stappen:

  • Klik linksonder op vergrootglas en tik configuratiesysteem.
  • Druk vervolgens op ‘configuratiesysteem bureaublad app’.
  • Ga naar ‘systeem en beveiliging’.
  • Klik op ‘systeem’ en vervolgens op ‘geavanceerde systeeminstellingen’.
  • Open nu het tabblad ‘systeembeveiliging’.
  • Druk  ‘systeemherstel’ en ga je naar het vorige herstelpunt.

Systeemherstel werkt alleen als het ook ingeschakeld is. Op hetzelfde tabblad vind je ook de harde schijven van je computer. Als er achter de harde schijf “ingeschakeld” staat, betekent dit dat systeemherstel actief is. Als er ‘uitgeschakeld’ staat, klik dan op ‘configureren’.

Hieronder een screenshot van het scherm waar je een systeemherstel kunt uitvoeren:

Systeemherstel in windows 10

Systeemherstel uitvoeren

Als je op de knop systeemherstel hebt geklikt, moet je volgende doen:

  • Klik op Volgende
  • Selecteer een herstelpunt
  • Druk op ‘Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed’.

Nu zal Windows aangeven wat de gevolgen zijn als je teruggaat naar het gekozen herstelpunt. Het is van belang om dit goed door te lezen. Als je er zeker van bent dat je systeemherstel wilt uitvoeren, klik je op ‘volgende’ en daarna op ‘voltooien’.

Hoeveel schijfruimte neemt systeemherstel in?

De hoeveelheid ruimte die systeemherstel inneemt op je computer is afhankelijk van de grootte van je harde schijf. In ieder geval gebruikt systeemherstel ongeveer vijftien procent van de harde schijf. Mocht je de hoeveelheid ruimte die systeemherstel inneemt te veel (of te weinig) vinden dan kun je de schrijfruimte die systeemherstel inneemt ook handmatig instellen.

Hieronder een video met uitleg hoe je Systeemherstel kunt inschakelen en een herstelpunt maken:

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.