Skip to content Skip to footer

Wat doet Cmd ⌘? De speciale toetsen op een Mac: uitleg en voorbeelden

Misschien ben je net overgestapt van Windows naar een laptop of computer van Apple. Maar het is ook mogelijk dat het je simpelweg altijd onduidelijk is geweest: de speciale toetsen op het toetsenbord bij een Mac. We bespreken ze hier!

Cmd ⌘

Speciale toetsen cmd op een toetsenbord van apple

Misschien wel de meest opvallende en bekende. De Cmd ⌘ is berucht door de verwarring die hij veroorzaakt. Cmd staat voor Command en betekent letterlijk vertaalt ‘opdracht’ of ‘commando’. De toets met het ‘appeltje’ (of pretzel!), zoals deze ook wel wordt genoemd, gebruik je dus in combinatie met een andere toets om commands, opdrachten, uit te voeren.

Een voorbeeld: De sneltoetscombinaties die je gebruikt voor het kopiëren en plakken. Op andere toetsenborden doe je dit door respectievelijk Ctrl+C en Ctrl+V in te drukken. Bij een Mac-toetsenbord zijn dit Cmd+C en Cmd+V.

Alt of Option ⌥

Dit is de 1 bij het artikel: wat doet cmd ⌘? De speciale toetsen op een mac: uitleg en voorbeelden.

Onder de speciale toetsen stond Option ⌥ voorheen bekend als Alt. Het is afhankelijk van de leeftijd van je computer en toetsenbord of er bij het ⌥-teken Alt of Option staat. De functie is echter niet veranderd. Zie het zo: met de Option-toets voer je acties uit met meer opties. Met ⌥ haal je niet alleen speciale tekens zoals het streepje op de é of verborgen menu-items naar voren, maar ook de tekens die verborgen zitten onder je cijfertoetsen, onder andere £¢∞§. Speel wat met Option door hem in te houden en op willekeurige toetsen te klikken.

Een voorbeeld: Druk ⌥ Option (of Alt) tegelijkertijd met nummer ‘2’ in op je toetsenbord om het euroteken te typen. Om é naar voren te halen houd je Option+e ingedrukt en er verschijnt direct een accent (streepje). Laat los en druk dan enkel nog de lettertoets e in. Voor een verborgen menu houd je de Option-toets ingedrukt en klik je bijvoorbeeld op het WiFi-symbool: er komt dan veel meer informatie naar boven.

fn-toets

Speciale toetsen met focus op fn

Fn staat voor function en geeft sommige toetsen op je toetsenbord een andere functie. Verwar deze speciale toets niet met de functietoetsen F1 t/m F12 die bovenaan je toetsenbord staan. Ze hebben echter wel met elkaar te maken. Op de functietoetsen staan vaak symbolen zoals speakers of een zonnetje. Als je op zo’n toets drukt, pas je hiermee desgewenst het volume en de felheid van je scherm aan. Maar de functietoets in combinatie met de fn-toets heeft een andere functie en voert een andere actie uit.

Een voorbeeld: Druk je de fn-toets met de functietoets F5 in? Dan ververst de pagina waarop je je bevindt. We zeggen dan dat je hebt ‘ververst’ maar ook wel dat je hebt ‘ge-F5d’. Probeer het maar!

Extra informatie: als er op jouw F5-toets een zonnetje staat pas je simpelweg de helderheid aan. Je spreekt pas over F5-en (of over elke andere van de functietoetsen) als je deze samen met de fn-toets hebt ingedrukt (in dit voorbeeld dus verversen). Om een toets daadwerkelijk als F1, F2, F3, etc. te gebruiken, is de fn-toets nodig.

Overige speciale toetsen ⇧ ⌃ ⇪

Dit is de 2 bij het artikel: wat doet cmd ⌘? De speciale toetsen op een mac: uitleg en voorbeelden.

Van alle speciale toetsen zijn deze het meest bekend. Ze betekenen al jaren hetzelfde hoewel bij Apple met name Ctrl toch een beetje anders in elkaar steekt nu Cmd ⌘ veel van zijn functies heeft overgenomen.

⇧ Shift

Met Shift ⇧ ingedrukt als je typt, veranderen je letters in hoofdletters. Ook gebruik je deze toets om de tekens die zichtbaar boven op je nummertoetsen staan te typen, bijvoorbeeld @#$. Uitzondering is het €-teken. Daarvoor gebruik je de Option-toets.

⇪ Caps lock

Als je deze toets hebt aanstaan typ je in hoofdletters zonder dat je steeds de Shift-toets ingedrukt moet houden. Soms kan Caps lock ⇪ ineens omgedraaid werken en dat trek je zo weer recht.

⌃ Ctrl of Control

Deze gebruik je waarschijnlijk niet veel omdat Cmd ⌘ zijn rol heeft overgenomen. Maar als je werkt met een trackpad helpt Ctrl ⌃ je met het ‘rechts klikken’. Daarnaast is Ctrl onder de speciale toetsen nog relevant als je een laag ‘dieper’ je besturingssysteem induikt en Terminal opent, een applicatie waarin je commando’s intypt.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.