Skip to content Skip to footer

Sneller harde schijven benaderen in Windows

Is jouw verkenner (ook wel: Mijn Computer of File Explorer) traag met zichtbaar maken van je schijven? Zie je een groene balk zeer traag voorbij schuifelen? Dan hebben we hier een hele goede tip, waardoor je je harde schijven sneller kunt benaderen en je pc sneller wordt. Dit probleem kan zelfs bij relatief nieuwe computers optreden als gevolg van installeren, deïnstalleren van programma’s of updates of veranderingen in je netwerk.

Windows indexeren aanpassen

In Windows kun je bestanden en mappen indexeren. Dit heeft als voordeel dat je bestanden en mappen sneller kunt vinden. Op de achtergrond is er een service continu bezig om je harde schijf te scannen op wijzigingen in bestand- en mappenstructuren. Echter kan dit ook heel vertragend werken, waardoor je heel lang moeten wachten tot je partities zichtbaar worden in de Verkenner. Volg onderstaande stappen om het indexeren aan te passen of uit te schakelen:

Ga naar Configuratiescherm en open daar Indexeringsopties. Als er onnodige mappen tussen staan, of foutieve, dan kun je hier verschillende dingen proberen. Per map verwijderen en evt. later toevoegen kan helpen. Of klik eens op “Problemen met betrekking tot zoeken en …” voor een wizard met hulp (zoals herstellen van machtigingen). Het kan ook helpen om via Probleemoplossing te kiezen voor Opnieuw Samenstellen.

Problemen windows zoeken oplossen

Windows indexeren uitschakelen

Als je weinig of geen gebruik maakt van het zoeken naar bestanden of mappen, want je hebt alles goed georganiseerd, dan is indexering helemaal niet nodig en kun je nog rigoureuzer te werk gaan. Als je een SSD-schijf hebt en normale processor, is dit zelfs aan te bevelen.

Indexeren uitschakelen gaat als volgt:

  • Druk op Windows toets + R
  • Tik Msconfig en open het tabblad Services
  • Zoek naar Windows Search en haal het vinkje weg
  • Start de pc opnieuw op
Snellere computer door windows zoeken uit te schakelen

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.