Knipprogramma in Windows

Knipprogramma in Windows: zo werkt het

Stel je voor: je bent op een bepaalde website en je wilt een bepaald stukje tekst gebruiken om naar iemand toe te sturen. Je zou in dit geval de tekst kunnen overschrijven, maar het is sneller en veel handiger om gebruik te maken van het Knipprogramma in Windows. Met dit programma knip je als het ware het een stukje uit een schermafbeelding: je maakt een schermopname. Daarbij kun je het uitgeknipte stukje ook nog eens bewerken.

Het Knipprogramma openen

Het Knipprogramma is in alle laatst verschenen versies van Windows aanwezig en is geheel gratis.

Windows 10

  • Ga naar Start, vervolgens Alle Apps
  • Open Accessoires
  • Kies voor Knipprogramma

Windows 7

  • Ga naar Start
  • Open Alle Programma’s,‘Bureau- accessoires’
  • Klik op Knipprogramma

Windows 8.1

  • Open de Charmbalk (muis naar rechter benedenhoek en vervolgens omhoog)
  • Type in de zoekbalk: Knipprogramma
  • Klik op het programma om te openen

Beginnen met knippen

Stel je hebt een bepaalde website geopend en je wilt hier een stukje uit knippen. Zodra je het Knipprogramma geopend hebt, verschijnt er een overzichtsvenster. Dit overzichtsvenster bestaat uit vier onderdelen, te weten: Nieuw, Vertragen, Annuleren en Opties. Je begint met knippen door de functie ‘Nieuw’ aan te klikken. Het beeldscherm zal nu mat worden en het pijltje van de muis verandert in een kruis. Door de linkermuisknop ingedrukt te houden, kun je nu een bepaald stukje van het scherm selecteren (bijvoorbeeld een tekst, of een afbeelding).

Hieronder hebben we ons logo geknipt in Windows 10:

Knipprogramma Windows

Knipvormen

Standaard is het programma ingesteld op een rechthoekige vorm, dus het stukje dat je selecteert, wordt rechthoekig. Er zijn echter ook andere vormen mogelijk. Als je kiest voor ‘vrije vorm’ kun je met de muis zelf een vorm tekenen. Het is wel een vereiste dat het begin- en het eindpunt weer samenkomen. Als je voor een venster knipsel kiest, maakt het Knipprogramma een schermopname van het venster dat op dat moment geopend is. Als laatste kun je kiezen voor het vastleggen van het volledig scherm. Alles wat er op dat moment op het beeldscherm te zien is, wordt vastgelegd. Ook deze vormen zijn allemaal weer te bewerken.

Uitgeknipt… en dan?

Het stukje van het scherm dat je geselecteerd hebt, opent zich in een nieuw venster. Nu kun je het geselecteerde stukje bewerken. Dit doe je via het onderdeel ‘Opties’. Er is zijn veel mogelijkheden: je kunt er bijvoorbeeld in tekenen, iets omcirkelen, markeren of onderstrepen. Vervolgens kun je het geselecteerde stukje opslaan. Dit doe je via het bestandsmenu, of via het icoontje van de diskette.

Het is ook mogelijk om het uitgeknipte en bewaarde stukje naar iemand te mailen. Dit kan ook middels het overzichtsvenster. Let op: er moet wel een mailprogramma op je computer staan. In het overzichtsvenster kun je een envelopje aanklikken. Nu is het een kwestie van het e- mailadres van de ontvanger invullen en de mail te versturen. Het uitgeknipte en bewaarde stukje gaat automatisch als bijlage mee.

Extra functies die je misschien nog niet kent

Het knipprogramma is jarenlang bijna hetzelfde gebleven. Windows heeft nu een nieuwe update uitgerold. Het klembord heeft een nieuwe interface en nieuwe functies gekregen. Nog steeds is het niet ingewikkeld om te gebruiken, zoals wij natuurlijk gewend zijn. Zodra je je de update van oktober 2018 hebt uitgevoerd, kun je nog steeds de sneltoets Ctrl + C gebruiken om te kopiëren en de sneltoets Ctrl + V om te plakken. Er kunnen teksten en afbeeldingen die u kopieert tot maximaal 4 MB bijgehouden in het programma. Daarbij moet er wel gezegd worden dat je clips die groter dan 4 MB zijn kan kopiëren en plakken in documenten. Je kan de clips alleen niet beheren in het klembord.

Geschiedenis van klembord activeren

Ook is het eindelijk mogelijk om naar de geschiedenis van je klembord te gaan. Daar kan je inhoud bekijken en het is ook mogelijk om items vast te stellen die je vaker kopieert en plakt. Om deze functie in te schakelen, zal je ‘m zelf moeten aanzetten.

  • Ga naar Instellingen
  • Klik op systeem
  • Navigeer vervolgens naar Klembord

Je kan nu door middel van een schuifknop deze functie inschakelen bij “Klembordgeschiedenis”. Het is ook mogelijk om klemborditems met al je andere Windows 10-apparaten te delen. Zo doe je dat:

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Klik op ‘Systeem’
  • En navigeer vervolgens naar Klembord
  • Kies ‘Gekopieerde tekst automatisch synchroniseren’

De functie is gekoppeld aan je Microsoft-account. Je zal dus op alle apparaten met dezelfde inloggegevens aangemeld moeten zijn om gebruik te kunnen maken van deze functie. Voor het synchroniseren van geschiedenis van het klembord geldt dat je de klembordgeschiedenis handmatig moet openen. Vervolgens kan je de inhoud selecteren die je beschikbaar wilt maken op andere apparaten. Je hebt alleen toegang tot jouw geschiedenis op computers met Windows 10 versie 1809 of hoger.

Als je van deze functie gebruik wil maken, denk er dan aan dat er risico’s aan verbonden zijn. Als je bijvoorbeeld gevoelige items kopieert, zoals wachtwoorden, namen, adressen etc dan wordt alles naar het klembord gekopieerd. Mensen met toegang op de computer kunnen deze informatie zien door simpelweg de snelkoppeling de Windows-toets + V-toets te gebruiken.

Hoe gebruik je het klembord voor items uit je geschiedenis

Volg deze stappen als u inhoud uit jouw geschiedenis wil kopiëren en plakken:

  • Klik met de rechtermuisknop op de selectie en klik op de optie Kopiëren of Knippen.
  • Open het document waar je de inhoud wil plakken.
  • Gebruik de Windows-toets + V-snelkoppeling om de geschiedenis van het klembord te openen.
  • Selecteer het stukje tekst of de afbeelding die je wil plakken.

Geschiedenis wissen van klembord

Wil je de geschiedenis van het klembord verwijderen en opnieuw instellen? Volg dan deze stappen:

  • Open Instellingen.
  • Klik op Systeem.
  • Zoek vervolgens Klembord op via de zoekbalk.
  • Klik onder het kopje ‘Klembordgegevens wissen’ op de knop ‘Wissen’.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd wordt alle inhoud van je klembord gewist. Voor zowel je apparaat als van je Microsoft-account. Vastgezette items blijven wel in de geschiedenis staan. Die moet je namelijk handmatig wissen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print