Skip to content Skip to footer

Is deze mail veilig? 10 checks op betrouwbaarheid en echtheid

Heb je een e-mail ontvangen maar vraag je je af of deze wel betrouwbaar is? Is deze mail veilig en echt of word ik in de val gelokt met oplichting, spam of phishing? We geven in dit artikel handige tips zodat je leert hoe een onveilige mail eruit ziet. Het zelf kunnen herkennen van een gevaarlijk bericht is immers cruciaal.

Een computerscherm waaruit geld wordt aangepakt vanuit de hand van de computeraar

Check 1: Wat wordt er gevraagd?

Een van de eerste checks is rekening houden met de inhoud: wat wordt er van je gevraagd? Veel valse berichten spelen in op angst (coronagerelateerde mails zijn nu erg populair) of andere emoties (mooie prijs gewonnen). Gaat het om bank- of adresgegevens, wordt gevraagd ergens in te loggen of willen ze dat je een bestand opent of ergens op klikt? Dan is het verstandig verder te kijken of de e-mail veilig is.

Veelvoorkomende insteken zijn:

  • Angst (Corona, openbaren van gegevens of filmpjes, etc.)
  • Nieuwsgierigheid (Check je prijs! Kijk dit! Zie wat ik over jou las!)
  • Behulpzaamheid (Help dit goede doel, doneer voor deze mevrouw, help vrienden/familie etc.)
  • Problemen voorkomen (Als je nu niet inlogt raak je je gegevens kwijt, kan je niet bij je geld, kan je geen vaccinatieafspraak maken, word het pakketje teruggestuurd, etc.)

Check 2: Urgentie

Krijg je de tijd om te reageren of de opdracht uit te voeren? Frauduleuze mails spreken vaak urgentie uit. Je moet ‘nu’ dit of dat doen of binnen enkele dagen want anders…

Check 3: Het e-mailadres

Als tweede stap controleer let je het verzendadres. Het e-mailadres waarmee de e-mail is verzonden kan veel weggeven. Ze zijn vaak onlogisch of wat vreemd (reply@raidir.club is een goed voorbeeld). Soms bezitten ze zelfs samengestelde woorden waardoor het adres onnodig lang is. Het kan dan iets zijn als jumbo@klantenservice-jumbo.nl.

Tegenwoordig zijn oplichters slimmer geworden en is het denkbaar dat je niets geks ziet. Het is zélfs goed mogelijk dat er een legitiem e-mailadres wordt gebruikt. Een bekende is noreply@postnl.nl. Een bestaande van PostNL maar toch werden er eens phishingberichten uit verstuurd. Daarom hieronder nog extra tips.

Vrouw achter de laptop met op het scherm het gmail-icoon

Check 4: De aanhef

Gaat het om een instantie, zoals de overheid, die op zeker jouw (achter)naam en eventueel zelfs geslacht moet weten? Dan is een aanhef als ‘Geachte heer/mevrouw’, ‘Geachte klant’ of ‘Beste heer, mevrouw’ (zo schrijf je dat niet: nog een rode vlag!) opvallend. Ook opmerkelijk: e-mails met ‘Hallo (naam)’ als aanhef. De Belastingdienst zal je nooit zo informeel aanspreken. Wees op je hoede.

Check 5: De taal

Vroeger stonden oplichtersmails bol van de taal- en spelfouten. Nu is dat vaak niet meer zo. Toch zitten er soms hier en daar wat kleine foutjes verstopt. Misschien zie je geen hoofdletter aan het begin van een zin, word je niet met ‘u’ aangesproken terwijl dat normaal wel gebeurt of is de interpunctie wat vreemd. Echter geldt hetzelfde als hierboven: de e-mail kan er in veel gevallen qua taal perfect uitzien. Meer controle is dan nodig.

Check 6: is het logisch?

Is het wel logisch dat je een e-mail ontvangt van dit bedrijf of deze persoon? Als je er geen klant bent, is het vreemd dat je een bericht krijgt. En zo wel: heb je bijvoorbeeld geen eerste herinnering ontvangen waardoor plotse melding van een aanmaning vreemd is? Heb je überhaupt meegedaan aan een prijsvraag? Ook als je de naam van een persoon niet herkent moet je wat langer stilstaan bij de ontvangen mail.

Check 7: de websitelink of domeinnaam

Waar stuurt de afzender je heen? Controleer dit door zonder te klikken met je muis over de link te zweven. Onderin beeld van de website, of soms in een kleine pop-up bij je muis, staat vermeld waar de link naar doorstuurt als je zou klikken. Op een tabblad of smartphone druk je de link in tot de domeinnaam verschijnt. Is het de instantie van de e-mail? En klopt het adres ook? Onze website bijvoorbeeld heet pctipvandedag.nl en niet pctipSvandedag.nl of tipvandedag.nl/pc.

Tekening maan een laptop met op het scherm een email-icoon waaruit een arm steekt die naar geld en identiteitsbewijs grijpt: is deze mail veilig?

Check 8: Foutief rekeningnummer of kwaadaardig bestand

Rekeningnummer: Als er een rekeningnummer in de mail wordt vermeld is het verstandig om deze te controleren op de website van het bedrijf. Als deze niet overeenkomt met het nummer uit de e-mail dan weet je dat het foute boel is. Sommige bedrijven hebben meerdere rekeningnummers dus let daar goed op.

Bestand: Bestanden die eindigen op .js .lnk .wsf .scr .jar moet je nooit openen! Deze bevatten scripts waarmee je gevaarlijke software (‘malware’) binnenhaalt. Bestandtypes die je ook met enige voorzichtigheid moet benaderen zijn .zip .rar en .exe. Ook .doc kan gevaarlijk zijn als het je vraagt een en ander in te schakelen of te downloaden.

Check 9: De Fraudehelpdesk

De Fraudehelpdesk is ooit opgericht door de overheid en wordt tot op de dag van vandaag door hen gesubsidieerd. Hier kan je zelf valse e-mails melden maar ook kijken of de e-mail die je hebt ontvangen misschien al bekend is als oplichting. Heb je zomaar een mailtje ontvangen van fraudehelpdeskmedewerkers zonder contact gehad te hebben? Ook dit kan oplichting zijn dus blijf opletten!

Check 10: het bedrijf of de persoon zelf

Blijf je na al onze tips tóch twijfelen? Neem contact op met het bedrijf van waaruit de afzender zegt te komen. Denk erom dit natuurlijk in een nieuwe mail te doen en niet als reactie op het mogelijk gevaarlijke bericht. Pleeg een belletje naar de persoon die je een bericht heeft gestuurd als dat mogelijk is. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.