VPN-opties: Hoe kies je de beste VPN?

VPN (Virtual Private Netwerk) is kort samengevat een versleutelde verbinding tussen twee netwerken, bijvoorbeeld die van jezelf en het netwerk van je werkgever of school. Het grote voordeel daarvan is dat het zeer veilig is om te gebruiken omdat niemand kan meekijken met een VPN-verbinding.

Een VPN wordt gebruikt om veilig en anoniem te internetten. Als je een VPN-verbinding opbouwt, wordt het internetverkeer omgeleid via een externe server. Daarbij wordt het dataverkeer beveiligd met een encryptiesleutel, waardoor de internetverbinding niet meer zomaar te kraken is door bijvoorbeeld hackers. Daarnaast zorgt het omleiden van het internetverkeer ervoor dat je anoniem wordt op het internet. Dit komt doordat jouw eigen IP-adres verborgen blijft op het moment dat je met de VPN-server verbonden bent; je krijg namelijk het IP-adres van de server toegewezen. Alle websites die jij bezoekt registreren dit IP-adres, en zien niet meer jouw eigen echte IP-adres. Zo wordt je dus ook niet meer herkend, en kan jouw internetactiviteit niet meer tot jou worden herleid. Een VPN garandeert dus een bepaalde mate van veiligheid en anonimiteit online.

Ben je geïnteresseerd in het gebruik van een VPN, kijk dan voor een overzicht van de beste VPN aanbieders op https://www.vpngids.nl/reviews/beste-vpn/. Op die pagina worden verscheidene aanbieders beoordeeld op tal van facetten die belangrijk zijn bij een VPN service. Hieronder zetten wij nog enkele belangrijke punten uiteen waar je zelf op kan letten.

Betrouwbaarheid

Er zijn honderden VPN-aanbieders. Veel aanbieders bieden helaas erbarmelijke kwaliteit; vooral onder de gratis VPN-applicaties blijkt er veel mis te zijn. Dit komt omdat bedrijven vrijwel nooit een gratis dienst ontwikkelen waar niet toch een verdienmodel achter schuilgaat. Bij een gratis VPN-dienst is er een kans dat jouw persoonlijke gegevens worden gebruikt voor advertentiedoeleinden. Ook blijken er genoeg VPN-apps in de Play Store en App Store te circuleren die malware en spyware verspreiden. De ironie zit hem hierbij uiteraard in het feit dat een VPN in essentie gebruikt wordt om veilig te internetten en daarbij de privacy te beschermen. Als VPN-software jouw apparatuur infecteert met malware, ben je niet veilig. En als een VPN-applicatie jouw persoonlijke gegevens registreert en misbruikt voor advertentiedoeleinden, is dit een inbreuk op jouw privacy. Daarom kan het verstandig zijn een betaalde VPN-dienst te overwegen.

Bij een betaalde VPN heb je vaak iets meer zekerheden omtrent hoe er met je data wordt omgegaan. Het kost voor een aanbieder nou eenmaal geld om het server netwerk te onderhouden, en de enige manier om kwaliteit te leveren is om klanten een kleine bijdrage te laten betalen. Voor een paar euro per maand heb je vaak al een betrouwbare VPN-service tot je beschikking die je kan gebruiken op meerdere apparaten. Daarnaast biedt een betaalde VPN vaak een stabiel, veilig en uitgebreid servicenetwerk. En je kan gebruikmaken van allerlei extra voorzieningen die gratis VPN’s niet aanbieden. Denk aan toegang tot streamingdiensten als Netflix, het gebruik van torrent-netwerken en professionele 24/7 klantenondersteuning als je problemen met de dienst ondervindt.

Snelheid

De snelheid van onze internetverbindingen is belangrijk. Dit merk je pas goed op momenten dat deze snelheid niet toereikend is, aangezien het de nodige frustraties kan opleveren. Als je een VPN gebruikt lever je eigenlijk altijd in op je verbindingssnelheid. Je dataverkeer legt een extra lange weg af op het internet, omdat de data worden omgeleid via een externe server. Dit proces kost extra tijd. Daarnaast worden de data nog versleuteld door de VPN-software; dit proces van data-encryptie kost ook tijd en daarmee wordt de internetverbinding ook weer trager. In de praktijk zie je vaak een snelheidsafname van 10% tot 40% als je verbonden bent met VPN, maar met een beetje pech en afhankelijk van de geselecteerde server kan je snelheidsverlies ook zomaar 90% bedragen bij sommige providers. Een belangrijk punt om rekening mee te houden dus. Het kan soms helpen om van VPN-server te wisselen als je internetverkeer via de VPN-verbinding traag is, want mogelijk zijn bepaalde servers op enig moment gewoon overbelast. Dit gebeurt als er bijvoorbeeld veel mensen intensief gebruikmaken van dezelfde server. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen de VPN-providers in hoe goed, stabiel en snel de servers zijn.

Compatibiliteit met besturingssysteem

Op welke apparaten wil je je VPN gebruiken? Veel aanbieders bieden hedendaags apps aan voor Android, iOS, Windows en Mac. Ook zijn er aanbieders die daarnaast een VPN-applicatie voor Linux aanbieden. Bekijk dus of de VPN van jouw keuze compatibel is met jouw smartphone, tablet, computer en eventueel router. Op die manier kan je vaak op één abonnement al je apparaten beveiligen.

Logging

Voor sommige gebruikers is het nog belangrijk te weten of een VPN-aanbieder logs bijhoudt. Afhankelijk van het land waar het hoofdkantoor van de VPN-aanbieder geregistreerd is, moeten aanbieders aan verschillende dataretentie-richtlijnen voldoen. Sommige aanbieders zijn daarom juridisch genoodzaakt om bepaalde internet data van klanten te bewaren. Realiseer je goed dat op het moment dat je gebruik maakt van een VPN-server, jouw internetverkeer via deze server loopt. In theorie heeft de VPN-aanbieder dus inzicht in al jouw data. Als consument moet je er dus maar op vertrouwen dat de VPN-aanbieder vertrouwelijk en ethisch met deze data omgaat.

Een VPN-aanbieder heeft er zelf ook baat bij om de data van klanten te beschermen en hier vertrouwelijk mee om te gaan. De service die een VPN-aanbieder levert is namelijk veilig en anoniem internet. Op het moment dat een aanbieder klanten geen veilig en anoniem internet kan bieden, bijvoorbeeld doordat de gebruikers logs worden gebruikt voor advertentiedoeleinden, dan is dit schadelijk voor de reputatie van desbetreffende aanbieder. De markt rekent op den duur vanzelf af met dit soort bedrijven omdat consumenten geen vertrouwen hebben in dergelijke diensten. Maar kijk dus altijd goed of je je kan vinden in de voorwaarden van een aanbieder. Daarnaast kan het helpen een VPN-aanbieder te selecteren waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in een land met soepele wetgeving omtrent dataretentie. In sommige landen hoeven aanbieders geen gebruikers logs te registreren. Op die manier ben je écht onzichtbaar op het internet wanneer je gebruikmaakt van de VPN, omdat zelfs de VPN-aanbieder zelf niet in kan zien wat je online hebt gedaan. Ze houden hier immers geen registratie van bij.

Met bovenstaande aspecten in het achterhoofd ben je klaar om zelf een geschikte VPN-aanbieder te selecteren en veilig het internet op te gaan.

Scroll naar boven