Skip to content Skip to footer

Wat is gezondheidsapp SamenGezond precies?

De zorgpremies voor volgend jaar zijn vorige week donderdag weer bekendgemaakt. Helaas ga je er in 2021 bij bijna elke verzekeraar op achteruit en is de maandelijkse premie met enkele euro’s opgehoogd. Een van de bekende grote vier zorgverzekeraars biedt echter nog wat extra’s: de SamenGezond-app van Menzis. Wellicht zag je hem al in een reclame op de tv. Wat is dit voor applicatie? En moet je overstappen om mee te doen? Wij leggen het aan je uit.

Installeren kan hier (App Store) of hier (Google Play Store).

Wat is SamenGezond?

Menzis omschrijft SamenGezond als gezondheidsplatform en dat is eigenlijk ook precies wat het is. Waar het voorheen een website was met puzzeltjes (om je brein te trainen) of foto’s van je gezonde maaltijd is het tegenwoordig een volledige app met allerlei functies en GPS. Je gedane gezondheidsactiviteiten worden beloond met punten die je kunt besteden in een webshop of inruilt voor korting. Je kan ook doneren aan een goed doel. Daarnaast zijn er regelmatig weekdoelen, uitdagingen en een online coach.

Samengezond historie van bijschrijvingen punten

Het platform wil namelijk ondersteuning bieden bij een gezonde(re) leefstijl. Hoe meer punten jij spaart door gezonde activiteiten uit te voeren, hoe meer je kunt besteden in de online winkel. Er zijn zowel producten zonder als mét bijbetaling. De webshop staat niet slechts vol met Philips-producten, maar ook de optie voor een bioscoopbon, online cursussen zoals reanimatie en EHBO of, voor de Menzis-verzekerden, extra korting op je bril of lenzen. Hier kun je een kijkje nemen in de verschillende categorieën.

Ook als je niet bij Menzis verzekerd bent

SamenGezond is een initiatief van Menzis maar je hoeft niet bij Menzis verzekerd te zijn om er gebruik van te kunnen maken. Wel geniet je als Menzis-verzekerde extra voordelen. Hetzelfde geldt voor verzekerden van Menzis’ budgetdochter Anderzorg en de zorgverzekering van HEMA, die ook onder de vlag van de bekende verzekeraar valt. Belangrijk is om te weten dat Menzis geen toegang heeft tot de gezondheidsgegevens in de app, je activiteiten, gedrag en antwoorden. Dat is wel een fijn idee.

Wat biedt de app?

Drop-down menu samengezond met beschikbare keuzes

De app heeft ontzettend veel mogelijkheden. Na het installeren krijg je de optie om aan te geven waarmee je aan de slag wil. Wil je bijvoorbeeld meer bewegen, of ga je liever bezig met werk of stress? De keus die je maakt, is niet per se heel belangrijk. Je kan door de hele app en website heen scrollen of gewoon geen keuze maken.

1. Activiteiten

Activiteitenscherm met deelnemer die wandelt en zichtbaar afgelegde route

Ga je bewegen (wandelen, fietsen, rennen, etc.)? Selecteer dit dan in de app. Vanaf dat moment registreert SamenGezond door middel van GPS jouw locatie en kun je bezig. Je stopt de activiteit weer zodra je klaar bent met sporten of bewegen. Als je te lang stilstaat, stopt de app vanzelf. Hoe langer en intensiever je hebt bewogen, hoe meer punten je scoort.

2. Online coach

Chatgesprek over eetgewoonten tussen klant en coach samengezond

SamenGezond biedt een online coach die er is om je te ondersteunen als je bijvoorbeeld niet goed weet waar je moet beginnen. De app stuurt vragen of wil wat dingen van je weten (‘hoe gaat het nu?’). Hoewel de informatie en antwoorden met behulp van professionals worden gemaakt, blijft het een (ro)bot. Er sijpelen soms wat kleine foutjes of problemen door.

Toch kan de coach een goede hulp zijn door kleine doelen in te stellen waarmee je stap voor stap een groter doel bereikt. Ook krijg je tips die speciaal zijn toegepast op je persoonlijke situatie en ingestelde doelen. Ook voor gesprekken en (behaalde) mijlpalen met de coach krijg je punten.

3. Voeding

Je hoeft niet alleen stil te staan bij je bewegingspatroon maar er is ook aandacht voor voeding. De coach helpt hier veel bij maar je hebt ook de optie om je voedingsvragen te stellen aan een expert voor een persoonlijk advies. Denk daarnaast nog aan informatieve blogs, testen, kortingsvouchers of e-mailcoaching.

4. Mentaal en slaap

Je zou het bijna vergeten terwijl het misschien wel de twee meest cruciale aspecten zijn van je gezondheid: je mentale toestand en je nachtrust. Veel aandacht in de app en op de website gaan over (meer) bewegen en gezond eten, maar gelukkig wordt ook steeds meer gefocust op je gevoel en slaap. SamenGezond begint met een Positieve-Gezondheidstest die alle onderdelen van je gezondheid in kaart brengt, hoe jij het ervaart en voelt. Er zijn ook specifieke doelen gericht op betere slaap of positiviteit, meditatie en rust. Zelfs coronastress komt aan bod!

Overzichtsgrafiek samengezond op 5 dimensies van gezondheid
Blogthema's gericht op mentaal welbevinden

5. Doelen

Er zijn onwijs veel doelen die je kunt instellen. Er zij grote doelen, of uitdagingen die stapje voor stapje groter worden. Kies bijvoorbeeld voor:

  • Het weekdoel waarbij je elke week traint voor kortingsbonnen voor o.a. Coolblue, HEMA en Decathlon
  • Stoppen-met-rokendoel
  • Gezond-snackendoel
  • Stappendoelen (steeds meer stappen zetten op een dag)
  • Beter slapen
  • Concentratie verbeteren

6. Informatie(blogs), online testen, en quizzen

Blogs, cursussen, podcasts en quizzes over slaap.

De website staat vol met tips en info over uiteenlopende onderwerpen. Wil je bijvoorbeeld wat minder vlees eten of zelfs helemaal vegetariër worden? Dan vind je op de SamenGezond-website terug hoe je dit kan aanpakken maar ook wat de valkuilen zijn (let op je B12!). Zo ook een blog over verlichting vinden binnen een rouwproces. Soms zijn er interviews met professionals, zoals bij de tips over optimisme en veerkracht.

Ook staan er allerlei testen online waarmee je bijvoorbeeld checkt of je wel genoeg water drinkt, je BMI te laag of te hoog is of dat je wellicht te veel zout binnenkrijgt. Tot slot test je makkelijk je kennis van bepaalde onderwerpen.

Tot slot: Fitscore

Dit is een score tussen de 0 en 1000 die iets zegt over je gezondheid en wordt wekelijks berekend op basis van jouw input, zoals uitgevoerde activiteiten en voedingskeuzes. Zie het als een richtlijn, en geen harde waarheid. Klinkt best goed, toch?

Fitscore van klant met onderwerpen leefstijl, lichaam en mentaal en uitgevoerde activiteiten

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.