Skip to content Skip to footer

Bellen via internet: we doen het steeds meer

Bel jij al via internet? Grote kans dat je hier misschien nog nooit bij hebt stilgestaan. Maar in de loop der jaren is de manier waarop we elkaar bellen steeds meer veranderd, en het gebruikt van vaste telefoonlijnen steeds verder afgenomen.

Wie heeft er nog een vast toestel in huis?

Wie nu volwassen is, is waarschijnlijk nog opgegroeid met een vast toestel in huis. Vaak was dit ook meteen het enige toestel, want mobiel bellen kwam pas echt opzetten in de tweede helft van de jaren ’90.

Oude telefoon van vroeger
Wie herkent deze nog?

Waar pubers van nu iedere minuut van de dag via internet verbonden zijn met hun vrienden, lag dat in de tijd waarin hun ouders tieners waren heel anders. Wilde je elkaar spreken, dan ging dit via de vaste telefoonlijn waar ook alle andere gezinsleden gebruik van maakten. Met een beetje pech stond het toestel ook nog eens middenin de woonkamer, zodat het hele gezin gezellig mee kon luisteren als je met je vrienden de laatste roddels doornam. Die gesprekken moest je trouwens wel een beetje kort houden, want de afrekening kwam per minuut. Belde je te lang, dan waren je ouders niet blij; ook al omdat je op dat moment de telefoonlijn bezet hield, en het hele gezin daardoor niet meer bereikbaar was.

Met de introductie van de mobiele telefoon veranderde dit al. Opeens had je de beschikking over meerdere telefoons binnen een huis, en kon je direct de persoon bellen die je wilde spreken, op zijn of haar eigen toestel. Een heel verschil, al was bellen in de eerste jaren nog behoorlijk prijzig. Dat veranderde toen het internet in rap tempo zijn intrede deed, en we elkaar steeds minder gingen bellen. Berichtjes sturen, dat werd de nieuwe norm.

Tegenwoordig bellen zeker jongeren elkaar vooral via internet: in WhatsApp kan ook gebeld worden. Dat dit niet via een telefoonlijn gaat, maar via internet, dat zegt hen niet zoveel. En ook volwassenen hebben steeds minder contact via telefoonverbindingen, ook zij bellen steeds vaker online.

Bedrijven stappen over op VoIP

Niet alleen particulieren bellen steeds vaker via internet, ook bedrijven stappen over. VoIP telefonie, waarbij alle telefonie via internet verloopt, wint aan populariteit. Logisch: met VoIP hebben bedrijven veel meer zeggenschap over wat er gebeurt als iemand hen probeert te bereiken. Ze kunnen ervoor kiezen het gesprek op te nemen, via een vast toestel, maar ook om inkomende oproepen al dan niet tijdelijk door te schakelen naar een mobiel toestel. Doordat alles via internet verloopt is een vaste telefoonlijn geen vereiste: het vaste toestel mag blijven, maar kan overal ter wereld worden neergezet, zolang er maar een internetverbinding aanwezig is. Dit zorgt voor veel flexibiliteit en zeggenschap, en kan ook nog eens kostenbesparend werken.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.