Skip to content Skip to footer

16 handige Google Chrome tips

Met Google Chrome kan je heel veel, maar je kunt Chrome nog beter voor je laten werken als je weet hoe je gebruik moet maken van bepaalde functies. Veel mensen weten niet dat deze functies bestaan, maar na het lezen van dit artikel weet jij het wel. Laat me je dus inleiden in de wereld van Google Chrome en hoe je hier nog beter gebruik van kunt maken dan je al deed.

De Incognito modus

Deze functie wordt wel steeds bekender, maar toch zijn er nog steeds genoeg mensen die niet van het bestaan van deze modus afweten. Als je internet gebruikt in deze modus zullen jouw websitebezoeken niet in de geschiedenis terechtkomen en worden er ook browsercookies opgeslagen. Ideaal dus wanneer je iets op wilt zoeken waarvan je liever niet hebt dat andere mensen dit weten, dit kan dus van alles zijn, waarschijnlijk kun je zelf wel wat doelen hiervoor bedenken. Om de incognito modus te openen en anoniem te surfen, druk je op het knopje rechtsboven met de drie puntjes en selecteer je ‘Nieuw incognito venster’ of je gebruikt de sneltoetscombinatie Ctrl + Shift + N.

De bovendste balk is donker als je incognito aan het internetten bent:

Anoniem surfen met chrome incognito

Jouw browsergeschiedenis verwijderen

Als je geen incognito hebt gebruikt, maar wel iets hebt staan in jouw browsergeschiedenis wat je daar weg wilt, dan kun je deze gewoon verwijderen. Bij dezelfde drie puntjes moet je naar ‘Meer hulpprogramma’s’ om de browsergeschiedenis te kunnen wissen (Ctrl + Shift + Del). Je kunt hier zelfs kiezen wat voor soort geschiedenis je verwijdert.

Je kunt Chrome opnieuw opstarten

Zelf ben ik er pas recent achter gekomen dat dit mogelijk is, maar wanneer je chrome://restart in de adresbalk typt dan zal Chrome herstarten. Dit is dus ideaal wanneer Chrome vastloopt of websites niet willen laden, dan kun je alles even herstarten.

Maak jouw eigen shortcuts

Voor websites die je heel vaak bekijkt heeft Chrome ook een handige functie. Je kunt een snelkoppeling maken van een site. Deze wordt automatisch op je bureaublad geplaatst. Ga naar de bekende drie stippen bovenin, kies Meer hulpprogramma’s en vervolgens Snelle link maken. Je vult een naam voor deze shortcut in en hij wordt automatisch op jouw desktop gezet.

Een snelkoppeling van Pctipvandedag.nl:

Snelkoppeling maken in chrome

Het spel wanneer je geen internet hebt

Misschien weet je wel dat je een Dinosaurusspel kunt spelen wanneer het internet niet verbind. Van de nood een deugd maken! Al je werkzaamheden liggen stil. Je kan niks meer, want alles zit in de wolken. Of toch wel? Want als je Chrome gebruikt kun je een spel spelen, als internet het niet doet.

Pas op! Het werkt verslavend.

Weg met pop-up notificaties!

Je kent het wel, je bezoekt een nieuwe site, en je krijgt meteen een notificatie op de website jouw pop-up notificaties mag sturen. Dit kan ongelofelijk irritant zijn, maar dit kun je uitzetten. Typ chrome://settings/content/notifications in jouw adresbalk en hier kun je al deze pop-up notificaties voorgoed blokkeren. Zo krijg je nooit meer diezelfde vervelende vraag.

Tabbladen vastzetten

Soms ben je bezig met iets en heb je heel veel tabbladen tegelijk open, dat kan best onhandig zijn. Om dit probleem op te lossen kun je bepaalde tabbladen die je toch niet gaat sluiten vastzetten, hierdoor zullen ze klein worden en aan de linkerkant gaan zitten, zo zitten ze minder in de weg. Druk simpelweg met de rechtermuisknop op het tabblad en druk op ‘Tabblad vastzetten’.

Zoek binnen een website met de omnibox

Soms dan is het handig om binnen een bepaalde website te zoeken naar een term, en dat kan ook. Hiervoor moet je naar Instellingen, dan zoekmachines en dan Zoekmachines beheren. Bij andere zoekmachines kun je hier de website toevoegen waar je in wilt kunnen zoeken. Wanneer je dan de websitenaam in de omnibox typt zal je zien dat je op tab moet drukken en dan binnen de website kunt zoeken.

Druk ik op de tab toets dan kan ik meteen zoekwoord intikken, wat hij gaat zoeken in op bookings.com in onderstaand geval:

Snel zoeken in chrome

Je kunt meer gebruikers instellen

Soms dan deel je een laptop of computer, maar je wilt jouw geschiedenis en bladwijzers misschien voor jezelf houden, zo kun je verschillende profielen maken. Bij Instellingen moet je naar ‘Andere mensen beheren’ en hier kun je verschillende profielen maken. Het is ook handig om zakelijk en prive gescheiden te houden met profielen.

Bespaar batterij

Wanneer je geen oplader bij de hand hebt maar wel jouw laptop moet gebruiken dan is het handig om batterij te besparen waar dit mogelijk is. Via Instellingen moet je naar de geavanceerde functies en hier moet je ‘Achtergrondapps blijven uitvoeren wanneer Google Chrome is gesloten’ uitzetten. Chrome zal wat minder presteren maar het is handig wanneer je echt batterij moet besparen.

Achtergrondapps uitschakelen

Vind een van jouw tabbladen

Als je heel veel tabbladen open hebt staan, waarvan sommige vastgezet zijn, dan weet je soms niet meer waar wat staat. Om dit probleem op te lossen kun je zoeken in jouw tabbladen. In de zoekbalk kun je de naam van de site typen en je krijgt dan de optie Overschakelen naar dit tabblad te gaan, superhandig dus.

Bekijk de tabbladen van andere apparaten

Hiervoor moet je wel ingelogd zijn met jouw Googleaccount maar als je naar chrome://history gaat kun je de tabbladen zien die je nog open hebt staan op bijvoorbeeld jouw telefoon.

Verplaats waar jouw downloads naartoe gaan

Downloads via Chrome worden automatisch naar jouw Download map gestuurd, maar voor veel mensen is dit niet de beste locatie. Als je naar geavanceerde instellingen gaat en dan op downloads klikt kun je kiezen waar jij jouw downloads naartoe wilt sturen, en dat kan overal op jouw computer zijn.

Open tabbladen die je per ongeluk hebt afgesloten

Het gebeurt iedereen weleens, je sluit per ongeluk een tabblad, maar je wilt dat natuurlijk wel weer kunnen openen. Gelukkig kan dit wanneer je op een ander tabblad drukt met jouw rechtermuisknop en dan klikt op ‘Gesloten tabblad opnieuw openen’ Je kunt dit zelfs meerdere keren doen om zo langer geleden gesloten tabbladen te openen.

Een snelle rekensom maken

Als je snel een rekensom uit wilt reken dan kun je som intypen in de zoekbalk en krijg je direct het antwoord te zien. De Google rekenmachine geeft het antwoord.

Google gebruiken als calculator

Open automatisch jouw websites bij opstarten

Misschien heb je bepaalde pagina’s die je altijd opstart wanneer je het internet opstart, dit kun je automatisch laten doen. Bij Instellingen kun je bij het kopje ‘Bij opstarten’ kiezen om bepaalde pagina’s automatisch op te starten.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.