Skip to content Skip to footer

Website blokkeren

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je bepaalde websites op je computer wilt blokkeren. Sommige websites kunnen virussen en malware verspreiden, aanstootgevende inhoud bevatten of zelfs proberen om je persoonlijke gegevens te achterhalen. In dergelijke gevallen is het wellicht het beste om bepaalde websites te blokkeren. Er zijn verschillende manieren waarop je websites kunt blokkeren. Je kunt ervoor kiezen om alleen websites op specifieke browsers te blokkeren, maar het is ook mogelijk om sites op het hele besturingssysteem of zelfs via de netwerkrouter te blokkeren. We gaan alle mogelijkheden stap voor stap bijlangs.

Een website blokkeren op Windows computers

Meld je aan via de beheerdersaccount en ga naar C: Windows System32 drivers etc en dubbelklik op het bestand met de naam ‘hosts’ en selecteer “notitieblok” uit de lijst met programma’s. Klik op “ok”. De laatste twee regels van uw hosts- bestand moeten “# 127.0.0.1 localhost” en “#: 1 localhost” heten.

Als je het bestand niet kunt bewerken, klik je met de rechter muisknop op “hosts” en selecteer je “eigenschappen”. Klik op het tabblad “beveiliging” en selecteer het beheerdersaccount en klik op “bewerken”.

Er opent zich een nieuw scherm. Selecteer het account opnieuw. Klik op “toepassen” en vervolgens op “ja”. Klik nu op “ok” in alle schermen die volgen. Nu kun je de adressen van websites toevoegen die je wilt blokkeren. Dit doe je door 127.0.0.1 en vervolgens de naam van de site die je wilt blokkeren aan het eind van het bestand toe te voegen. Om bijvoorbeeld Google te blokkeren, voeg je een regel toe aan het einde van het bestand (zonder aanhalingstekens), zie onderstaande afbeelding hoe je bijvoorbeeld Facebook kunt blokkeren.

Sluit nu het hosts- bestand en klik op “opslaan”. Start de computer opnieuw op, zodat de wijzigingen van kracht zijn en je zult merken dat de website(s) nu geblokkeerd zijn.

In onderstaande afbeelding hebben we Facebook en Google geblokkeerd in de hostfile:

Facebook en google geblokkeerd in windows

Een website blokkeren op een Mac computer

Zorg ervoor dat je toegang hebt als beheerder van je Mac. Open nu “terminal”. Je vindt dit onder: Applications / Utilities / Terminal. Typ “sudo nano / etc / hosts” en druk op “enter”. Voer de gebruikersnaam (login) en het wachtwoord in wanneer daar om wordt gevraagd.

Nu zal het bestand: etc / hosts openen in een teksteditor. Typ de naam van de website in een nieuwe regel, begin met 127.0.0.1 en vervolgens de link van de website die gebruikers van de Mac niet mogen gebruiken. Voor iedere website die je wilt blokkeren, begin je op een nieuwe regel en typ je hetzelfde commando met de naam van de website die je wilt blokkeren. Als je klaar bent, druk je op “ctrl + x” en dan “Y” om de wijzigingen op te slaan.

Voer nu de opdracht “sudo dscacheutil –flushcache” in en druk op “enter” (of start de computer opnieuw op) om ervoor te zorgen dat de websites worden geblokkeerd.

Een website blokkeren in een browser

In Firefox Google Chrome kun je een programma genaamd BlockSite installeren om een website te blokkeren.

Installeer BlockSite, druk op ctrl + shift + a en klik op “extensies” aan de linkerkant. Klik nu op “opties” in BlockSite. Klik in het nieuwe venster op “toevoegen” en typ de naam van de website die je wilt blokkeren. Herhaal deze handeling voor alle websites die je wilt blokkeren en klik op “ok”.

In Internet Explorer kunt je websites gemakkelijk blokkeren. Open de browser en ga naar het tandwieltje rechtsboven of klik “alt + x”. Kies nu “internet-opties”. Klik nu op het tabblad “beveiliging” en klik vervolgens op het rode pictogram “websites met beperkte toegang”. Klik op de knop “websites” onder het pictogram en er opent zich een nieuw scherm.

Typ nu één voor één de websites die je wilt blokkeren. Klik op “toevoegen” nadat je de naam van elke site hebt ingevoerd. Wanneer je klaar bent, klik je op “sluiten” en vervolgens op “ok” in alle andere vensters. Nu worden deze websites geblokkeerd in Internet Explorer.

Websites blokkeren op iPhone en iPad

Ga naar Instellingen> Algemeen> Beperkingen. Tik op “beperkingen inschakelen”. Stel nu een code voor beperkingen in. Deze moet verschillen van de code die je gebruikt om de telefoon te ontgrendelen.

Als de code is ingesteld, scroll je naar beneden en tik je op “websites”. Je hebt nu de keuze om een expliciete inhoud (achttien plus) te blokkeren, of alleen toegang te geven tot specifieke websites.

Bij de specifieke websites vind je een korte lijst van toegestane websites, waaronder Discovery Kids en Disney, maar je kunt ook sites toevoegen door op een website te tikken. Als je op “expliciet materiaal” tikt, blokkeert Apple websites die beschouwd worden als aanstootgevend.

Als je probeert toegang te krijgen tot een geblokkeerde website, komt er een bericht in beeld waarin staat dat de site geblokkeerd is. Mocht je de geblokkeerde site toch willen bekijken, tik dan op “toestaan website” en geef de toegangscode voor beperkingen.

Hieronder een screenshot van de iPhone, waar Facebook en Google is geblokkeerd:

Website blokkeren op een iphone

Websites blokkeren op een Android telefoon of tablet.

Het blokkeren van een website op een telefoon of tablet met Android is een ingewikkelde bezigheid. Handiger is het om de app ES File Explorer te gebruiken. Dit werkt als volgt:

Installeer en open ES File Explorer. Tik op de menuknop linksboven. Tik op Lokaal> Apparaat> systeem> enz.

In deze map kom je het bestand genaamd “hosts”. Tik hier op en klik in het nieuwe venster op “tekst”. Tik in het volgende venster op ES Note Editor. Tik op de bewerkingsknop in de bovenste balk. Nu kun je het bestand bewerken.

Om sites te blokkeren, moet je hun DNS doorsturen. Om dit te doen, begin je gewoon een nieuwe regel en typ “127.0.0.1” (zonder de aanhalingstekens, en je typt de naam van de website die je wilt blokkeren met www). Je moet bijvoorbeeld 127.0.0.1 www.google.com typen om Google te blokkeren. Start je Android- apparaat opnieuw op en de website is geblokkeerd.

Mocht deze procedure toch te ingewikkeld voor je zijn, kun je ook gebruik maken van een anti- virusapp (bijvoorbeeld Trend Micro). In deze app is het op een eenvoudige manier mogelijk om websites te blokkeren.

Websites blokkeren op een Windows telefoon

Het is niet mogelijk om een volledige website te blokkeren op een Windows telefoon. Je kunt wel de AVG Family Safety- browser downloaden. Deze browser blokkeert standaard websites met kwaadaardige en/ of aanstootgevende inhoud. Als je er een AVG- antiviruslicentie bij koopt, kunt je de lijst met geblokkeerde websites aanpassen.

Een website blokkeren in een netwerk

Als je websites wilt blokkeren in het wifi- netwerk bij je thuis dan kun je dit het beste via de router doen. Dit kan een hele pittige en zelfs ontmoedigende klus zijn, maar met een beetje geduld is het goed te doen. Er zijn ontelbaar veel verschillende routers en het is dan ook onmogelijk om de procedure voor iedere router te beschrijven, maar in de kern is de procedure voor iedere router min of meer gelijk.

Ga naar de instellingen van je router. Open de browser en typ 192.168.1.1 in de adresbalk. Sommige routers gebruiken een ander adres, dus als dit niet lukt, kijk dan in de beschrijving welk adres er vermeld staat. Druk vervolgens op “enter”.

Nu moet je een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Deze zijn ingesteld tijdens de installatie van je verbinding. Standaard is meestal: gebruikersnaam: admin, wachtwoord: wachtwoord. Is dat niet het geval, raadpleeg dan de documentatie die bij de router geleverd is. Nu ga je op zoek hoe je websites kunt blokkeren. Dit kan verschillen per router. Je kunt het bijvoorbeeld vinden onder het kopje “Access Management> Filter”. In het menu genaamd “filter”, kun je nu een URL- filter selecteren.

Vervolgens typ je de naam van de website die je wilt blokkeren in het URL- veld. Daarna is het een kwestie van bevestigen en nagaan of de website daadwerkelijk geblokkeerd is.

Ten slotte moet je er achter zien te komen hoeveel websites je maximaal kunt blokkeren via de router. Meestal zijn dit er 256, maar nogmaals, dit zal variëren van router tot router.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.