Skip to content Skip to footer

Waarom je als ondernemer heel goed uit de voeten kunt met een Chromebook?

Het is alleen geen must meer om zoveel mogelijk gigabytes ‘onder de motorkap’ van je laptop of personal computer te hebben. Door de steeds zwaardere besturingssystemen en nieuwe versies van software, die elkaar vaak in hoog tempo opvolgen, was je in het verleden genoodzaakt om steeds betere en snellere computers te kopen. Maar wat is voor jou als ondernemer nu de beste aanschaf?  Je kunt tegenwoordig te kust en te keur kiezen. Wordt het nu die iPad, laptop, personal computer, iMac of kun je ook met je mobiele telefoon alle je zaken regelen?

Met een Chromebook kun je als ondernemer net zoveel doen, als met een basic personal computer of laptop. Eigenlijk zijn het mobiele computers die bijna helemaal op internet draaien. Dit betekent dat je er mee kunt mailen, je boekhouding op kunt verwerken, teksten kunt schrijven, bankieren en via de webcam met klanten kunt praten. Praktisch alle zaken die je op je gewone computer of laptop doet, kun je dus ook doen op een Chromebook. Hoewel de prijs lager is, kan de beste keuze voor Chromebook nog lastig te maken zijn. Er zijn diverse merken en modellen op de markt waar je uit kunt kiezen. 

Gewenning

Ben je gewend om nog op een oude blazende desktop te werken, dan zul je bij een chromebook eerst even moeten wennen aan het feit dat je veelal online en via apps gaat werken. Toch hoeft dit laatste geen probleem te zijn als je een smartphone hebt. Je zult merken dat het gebruik van je mobiel en een chromebook in elkaars verlengde liggen. Dat blijkt ook wel aan de enorme groei in verkopen van chromebooks in 2020. Uit onderzoek van technologie analisten van Canalys blijkt dat er in 2020 zo’n 30,7 miljoen chromebooks zijn verkocht. Dat is meer dubbel zoveel als in 2019 toen er zo’n 14,7 miljoen over, de veelal digitale, balie gingen. Waarschijnlijk heeft de corona-pandemie de verkoop ook nog een zetje gegeven. Veel werknemers ruilden hun vaak rammelende overjarige desktop in voor een nieuwe chromebook van de baas. 

Cloud

Ben je niet helemaal zeker van alle stappen die je moet maken om als ondernemer de digitale snelweg op te gaan dan kun je altijd nog te rade gaan bij de Blog voor ondernemers. Op dit platform staan handige tips waar je als digitale of startende ondernemer op moet letten. Zo zul je ook graag willen weten of je probleemloos al je werkzaamheden in de cloud kunt uitvoeren. Dat kan beslist, omdat de meeste zakelijke programma’s uitstekend online of via app’s werken. Doe dat wel in een goed beveiligde omgeving waar je alleen met een gebruikersnaam en wachtwoord toegang toe hebt. Google biedt al de nodige diensten gratis aan zoals tekstverwerken, het maken van spreadsheets en het vervaardigen van presentaties. 

Back-up

Een back-up maken is ook geen probleem. Tegenwoordig heb je voor 89 euro al een externe compacte draagbare harde schijf van 16 terabytes die je makkelijk aan je Chromebook kunt pluggen. Die sluit je gewoon aan op de USB-poort van je Chromebook. Vervolgens open je de app bestanden waarna de schijf wordt weergegeven in het linker deelvensters van de bestanden-app, onder Google Drive en de map Downloads. Zo kun je toch al je relevante bestanden opslaan als je niet afhankelijk wilt zijn van de cloud.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.