Skip to content Skip to footer

Lees meer over transformatoren

Transformatoren, ook wel afgekort trafo’s genoemd, worden gebruikt om de spanning van stroom om te zetten. In een transformator zitten twee spoelen, namelijk een primaire en secundaire spoel. Door de primaire spoel loopt wisselstroom en er ontstaat inductiespanning in de secundaire spoel. De kern zorgt voor een magnetische koppeling. Het aantal windingen van de spoelen bepaalt hoe de uitgangsspanning is. Wanneer de secundaire spoel drie keer zoveel windingen heeft, dan wordt de uitgangsspanning drie keer zo hoog en daalt de sterkte van de stroom met eenzelfde factor. Kan de secundaire spoel ook minder windingen dan de primaire spoel hebben? Jazeker, daarmee krijg je een lagere spanning. De uitgangsspanning is dan lager dan de ingaande spanning. Dit type transformator kom je in huis veel tegen.

Waar kom je een transformator tegen?

Een transformator kom je onder andere tegen waar 230V naar 12V omgezet wordt. In sommige gevallen zul je een losse transformator kopen, en in andere gevallen wordt de transformator in het product ingebouwd en kun je gewoon de stekker in het stopcontact steken. Ook voor de stroom uit je stopcontact komt, is een trafo gebruikt. Bij de netbeheerder gaat er een veel hoger voltage door de leidingen. Dit kan bijvoorbeeld 50.000 volt zijn. Een stuk meer dus dan wat uit jouw stopcontact komt. 

Dit is de 1 bij het artikel: lees meer over transformatoren.
De spanning hoger of lager krijgen? Een transformator doet dit. Lees meer over dit bijzondere elektronische component.

Een trafo die juist meer spanning maakt

Transformatoren kunnen de spanning hoger of lager maken, zo las je in de inleiding. Daarna heb je gelezen over stroom die in je huis al een flink lagere voltage krijgt. Voor kleine apparaten zoals ledverlichting, mobiele telefoon, etc. gaat het voltage middels een transformator nog verder naar beneden tot 12 volt. Er is echter ook een goed voorbeeld van een transformator die juist meer stroom opwekt. Dit voorbeeld vind je in de auto. Daar heeft je accu ongeveer 12 volt. Maar dit zou een veel te lage spanning zijn om de motor te starten. Het onderdeel die als een transformator werkt, heet de bobine. In dit cilindervormige kastje gaat de stroom van 12 volt naar zo’n 40.000 volt!

Transformator kopen

Transformatoren hebben een grote diversiteit aan toepassingen. De juiste transformatoren kopen is dus belangrijk. Je koopt ze bij een specialist in elektrische componenten. Zo ben je zeker van kwaliteit, goed advies en hulp bij problemen. Een trafo is helemaal niet duur, en kan zowel door professional als hobbyist gekocht worden. Je moet echter wel weten wat je doet als je met stroom werkt, aangezien met een trafo er flinke spanning kan ontstaan.

Elektrische componenten bestellen? Kijk op tme.eu voor keuze uit meer dan 500.000 beschikbare producten van hoge kwaliteit.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.