Videobellen

Wat kan videobellen voor mij betekenen?

Ben jij ook iemand die graag belt, smst, mailt, of chat? Al deze vormen van communicatie hebben één nadeel vergeleken met een echt gesprek: je kunt elkaar niet zien. Natuurlijk is dat jammer, want zo mis je alle non verbale signalen van je gesprekspartner. Door te videobellen behoort dit ongemak voorgoed tot het verleden.

Wat is videobellen? 

De naam zegt het al: bellen, terwijl je elkaar tegelijkertijd ook ziet. De allereerste videobeldienst is het door Microsoft ontwikkelde programma: Skype. Het programma was direct heel populair en is dat nog steeds: meer dan 300 miljoen mensen op de hele wereld maken gebruik van Skype. Aanvankelijk werkte Skype alleen via de computer, maar tegenwoordig kun je ook “skypen”, via telefoon, tablet of tv. Al snel volgden er meer videobeldiensten. Zo kwam Apple met Facetime, Google met Talk en Facebook met Messenger. Inmiddels is de razend populaire berichtenservice WhatsApp ook met videobellen begonnen.

Hoe werkt videobellen? 

Alle videobeldiensten werken op eenzelfde manier: je kunt alleen videobellen via een videobeldienst als de andere beller dezelfde dienst ook heeft geïnstalleerd. Je kunt dus alleen met iemand “facetimen”, als diegene Facetime ook heeft geïnstalleerd. Je kunt bijvoorbeeld niet van Whatsapp naar Facetime en andersom. Verder maken alle programma’s gebruik van de contactenlijst in je telefoon. Om contact te leggen met iemand anders heb je een telefoonnummer of een e-mailadres nodig van de ander. Je legt het contact en zodra de ander opneemt, kun je videobellen.

Wat zijn de voordelen van videobellen? 

Om een voorbeeld te geven: toen Skype geïntroduceerd werd, konden opa’s en oma’s ineens videobellen met hun kleinkinderen in Australië. Je bent figuurlijk ineens veel dichterbij elkaar en je bespaart hoge belkosten in vergelijking met “ouderwets” bellen. Ook zakelijk gezien is het handiger en kostenbesparend: je “skypt” even met je collega in Amerika in plaats van er heen te vliegen. Inmiddels zijn er ook al videobeldiensten waarmee je met verschillende mensen tegelijk kunt videobellen. Houseparty is hier een voorbeeld van.

Welke verbinding is de beste?

Als je gaat videobellen via een mobiele telefoon kun je het beste een wifi- verbinding gebruiken. Een wifi- verbinding is sneller en ook stabieler dan 3G of 4G. Als je gaat videobellen via 3G en 4G zijn de beelden minder scherp en zijn sommige geluiden niet of nauwelijks te horen. Toch wordt ook hier hard aan gewerkt: Whatsapp heeft al meegedeeld dat een 3G- of 4G- verbinding niet nadelig is voor de snelheid en stabiliteit van hun videobelfunctie.

Wat kost videobellen?

Videobellen via wifi kost niets (extra). Bij videobellen via mobiel internet zijn de kosten afhankelijk van je provider en (eventueel) het abonnement dat je hebt. Met videobellen verbruik je veel megabytes en dus veel geld. Als je met iemand wilt videobellen en diegene is toevallig niet in de buurt van wifi, jaag je de ander ook nog op kosten. Je zou dan die ander eerst moeten bellen, of een berichtje moeten sturen om erachter te komen of je kunt videobellen. Dat is een behoorlijk omslachtige methode.

Met Skype kun je gratis videobellen op je computer:

Videobellen gratis met Skype

Programma's of apps waarmee je video kunt bellen zijn:

Deel dit artikel:


Ook interessant