Skip to content Skip to footer

Videobellen

Ben jij ook iemand die graag belt, sms’t, mailt, of chat? Al deze vormen van communicatie hebben één nadeel vergeleken met een echt gesprek: je kunt elkaar niet zien. Natuurlijk is dat jammer, want zo mis je alle non verbale signalen van je gesprekspartner. Door te videobellen behoort dit ongemak voorgoed tot het verleden.

Wat is videobellen?

De naam zegt het al: bellen, terwijl je elkaar tegelijkertijd ook ziet. De allereerste video beldienst is het door Microsoft ontwikkelde programma: Skype. Het programma was direct heel populair en is dat nog steeds: meer dan 300 miljoen mensen op de hele wereld maken gebruik van Skype. Aanvankelijk werkte Skype alleen via de computer, maar tegenwoordig kun je ook “skypen”, via telefoon, tablet of tv. Al snel volgden er meer videobel diensten. Zo kwam Apple met Facetime, Google met Talk en Facebook met Messenger. Inmiddels is de razend populaire berichtenservice WhatsApp ook met videobellen begonnen.

Hoe werkt videobellen?

Alle videobel diensten werken op eenzelfde manier: je kunt alleen videobellen via een video beldienst als de andere beller dezelfde dienst ook heeft geïnstalleerd. Je kunt dus alleen met iemand “facetimen”, als diegene Facetime ook heeft geïnstalleerd. Je kunt bijvoorbeeld niet van Whatsapp naar Facetime en andersom. Verder maken alle programma’s gebruik van de contactenlijst in je telefoon. Om contact te leggen met iemand anders heb je een telefoonnummer of een e-mailadres nodig van de ander. Je legt het contact en zodra de ander opneemt, kun je videobellen.

Wat zijn de voordelen van videobellen?

Om een voorbeeld te geven: toen Skype geïntroduceerd werd, konden opa’s en oma’s ineens videobellen met hun kleinkinderen in Australië. Je bent figuurlijk ineens veel dichterbij elkaar en je bespaart hoge belkosten in vergelijking met “ouderwets” bellen. Ook zakelijk gezien is het handiger en kostenbesparend: je “skypet” even met je collega in Amerika in plaats van erheen te vliegen. Inmiddels zijn er ook al videobel diensten waarmee je met verschillende mensen tegelijk kunt videobellen. Houseparty is hier een voorbeeld van.

Welke verbinding is de beste?

Als je gaat videobellen via een mobiele telefoon kun je het beste een wifi- verbinding gebruiken. Een wifi- verbinding is sneller en ook stabieler dan 3G of 4G. Als je gaat videobellen via 3G en 4G zijn de beelden minder scherp en zijn sommige geluiden niet of nauwelijks te horen. Toch wordt ook hier hard aan gewerkt: Whatsapp heeft al meegedeeld dat een 3G- of 4G- verbinding niet nadelig is voor de snelheid en stabiliteit van hun video belfunctie.

Wat kost videobellen?

Videobellen via wifi kost niets (extra). Bij videobellen via mobiel internet zijn de kosten afhankelijk van je provider en (eventueel) het abonnement dat je hebt. Met videobellen verbruik je veel megabytes en dus veel geld. Als je met iemand wilt videobellen en diegene is toevallig niet in de buurt van wifi, jaag je de ander ook nog op kosten. Je zou dan die ander eerst moeten bellen, of een berichtje moeten sturen om erachter te komen of je kunt videobellen. Dat is een behoorlijk omslachtige methode.

Met Skype kun je gratis videobellen op je computer:

Videobellen met skype

Programma’s of apps waarmee je video kunt bellen zijn:

  • Facetime van Apple
  • WhatsApp
  • Signal (veilig)
  • Skype

Facetime, WhatsApp en Skype zijn bekende apps om met beeld te kunnen communiceren. Daarom leggen wij hieonder alleen de app Signal uit.

Wie meer wilt weten over alle videobellen-apps en hun beleid rondom privacy kan terecht op de website van VPNgids.nl voor een overzicht met informatie over het privacybeleid van thuiswerkapps.

Wat is Signal?

Signal is een gratis berichtendienst voor de mobiele telefoon. Je kunt hiermee, net als bijvoorbeeld Whatsapp, teksten, foto’s en video’s versturen. Ook telefoongesprekken zijn met de deze app te voeren. Uiteraard moet de gesprekspartner ook van Signal gebruik maken. Signal versleutelt alle berichten, zodat niemand (ook de makers zelf niet) de berichten kunnen afluisteren. Daarbij is Signal vrij van advertenties en hoef je ook niet bang te zijn dat je gegevens worden doorgegeven aan bijvoorbeeld Facebook. Signal is zowel voor Android als IOS beschikbaar.

Videobellen met Signal

Signal biedt zijn gebruikers sinds kort dus ook videobellen aan. Net zoals de tekstberichten en telefoongesprekken wordt ook deze vorm van communicatie versleuteld. Om gebruik te maken van videobellen met Signal moet je het volgende doen:

  • Ga naar ‘instellingen’.
  • Kies vervolgens voor ‘geavanceerd’
  • Druk dan ‘video calling beta’.

Signal of Whatsapp?

Evenals Signal versleutelt ook Whatsapp alle berichten. Toch wordt Signal veiliger geacht, omdat het een zogenaamde ‘open source’ is. De broncode is openbaar en vrij voor iedereen beschikbaar, terwijl Whatsapp eigendom is van Facebook. Daar komt nog eens bij dat Signal nauwelijks metadata opslaat. Het is niet te achterhalen wat je stuurt, maar ook niet naar wie je stuurt. Dat laatste is door Whatsapp wel te achterhalen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.