Skip to content Skip to footer

Veilig malware en virussen verwijderen doe je zo!

Denk of weet je besmet te zijn met malware of een virus zoals Emotet? Dan moet je zo snel mogelijk een digitale schoonmaak houden. Wij bieden hulp bij zowel Malware op PC en Mac!

Dit is de 1 bij het artikel: veilig malware en virussen verwijderen doe je zo!.

Malware & virussen verwijderen

Een virus zoals het Emotetvirus is een type malware. Malware is een overkoepelende term voor allerlei kwaadaardige software, ongeacht hoe het werkt, verspreid of de intentie. Waarmee je apparaten ook besmet zijn: je moet er vanaf.

Virussen verwijderen op PC

Het is soms een lastige klus om malware kwijt te raken. De eerste regel: raak niet in paniek en ga methodologisch te werk. Er zijn veel verschillende types malware en dit maakt dat er niet een one-size-fits-all-aanpak is. Toch zijn onderstaande tips zeer waardevol en de beste om je apparaten op te schonen.

Dit is de 2 bij het artikel: veilig malware en virussen verwijderen doe je zo!.
Stap voor stap aan de slag (9 stappen)
 • 1. Download en installeer een antivirusprogramma. Wij raden Kaspersky of Bitdefender aan. Beiden hebben een gratis versie maar we raden de betaalde versies aan. Ze zijn betrouwbaar, betaalbaar en bieden meer beschermopties dan de kosteloze versie.
 • 2. Sommige virussen, zoals het Emotetvirus, werken via je netwerk. Dit betekent dat niet alleen je computer besmet is, maar mogelijk meerdere of álle apparaten op hetzelfde netwerk. Ben je bang dat dit het geval is of wil het zekere voor het onzekere nemen? Verbreek de internetverbinding om extra schade te voorkomen.
 • 3. Zet je computer uit en herstart hem in de veilige modus. Dat doe je zo voor Apple en zo voor Windows. Let op dat je niet opnieuw met het internet verbindt en geef deze voorkeur van tevoren aan bij de ‘Geavanceerde opstartopties’.
 • 4. Omdat sommige malware wordt geactiveerd bij het opstarten van je computer ga je nu tijdelijke bestanden verwijderen door middel van ‘schrijfopruiming’. Typ schijfopruiming in het zoekvak op de taakbalk en selecteer ‘Schijfopruiming’ in de resultatenlijst. Selecteer het station dat je wilt opschonen en selecteer vervolgens ‘OK’. Selecteer onder ‘Te verwijderen bestanden’ de bestandstypen die je wilt verwijderen. Selecteer deze optie voor een beschrijving van het bestandstype. Kies ‘OK’. Nu zijn de tijdelijke bestanden verwijderd.
 • 5. Hierna voer je een virusscan uit met de eerder geïnstalleerde antivirusscanner. Vaak hoef je na opstarten slechts op ‘Scan’ te klikken.
 • 6. Word er iets gevonden? Dan kan je het verwijderen of in quarantaine plaatsen. Scan nogmaals en worden er nog steeds bedreigingen gevonden? Plaats dan ook deze in quarantaine of verwijder ze. Bij het in quarantaine plaatsen worden de bestanden die aan de software of bedreiging zijn gekoppeld verplaatst naar een andere locatie op je PC en geblokkeerd voor gebruikt. Je kan ze altijd nog terugzetten. Dit kan handig zijn bij valspositieve-meldingen of als je het bestand tóch wil bewaren.
 • 7. Herstart je computer op de normale manier.
 • 8. Heb je het idee dat je wachtwoorden zijn gestolen? Of wil je zekerheid hebben? Wijzig dan al je wachtwoorden. Echt ál je wachtwoorden. Doe dit NIET op je computer of op een ander apparaat dat op hetzelfde netwerk zit! Zorg voor een niet-geïnfecteerd apparaat op een ander netwerk! Het is een vervelend klusje maar een gestolen wachtwoord kan grote gevolgen hebben. Tips voor extra sterke wachtwoorden en extra beveiliging vind je hier. Vergeet niet: ál je wachtwoorden, dus ook social media, e-mailaccounts, browsers, online winkels, etc.
 • 9. Voer eventuele updates uit bij je besturingssysteem, browser en software. Er worden regelmatig beveiligingsupdates uitgevoerd en daarom is het belangrijk de nieuwste versies te hebben. Hierna ben je klaar en is je computer virusvrij.

Malware en virussen verwijderen op Mac

Een Mac zit net wat anders in elkaar dan een PC. Lange tijd waren Macs veel veiliger dan PC’s omdat Macs simpelweg lastiger te infiltreren waren. Tegenwoordig heeft Mac ook wel eens last van een virus.

Dit is de 3 bij het artikel: veilig malware en virussen verwijderen doe je zo!.

Mac malware-installatie verwijderen

 • 1. Download en installeer een virusscanner. Wij raden Kaspersky of Bitdefender aan. Beiden hebben een gratis versie maar we raden de betaalde versies aan. Ze zijn betrouwbaar, betaalbaar en bieden meer beschermopties dan de kosteloze versie.
 • 2. Plaats gevonden bedreigingen in quarantaine of verwijder ze. Bij het in quarantaine plaatsen worden de bestanden die aan de software of bedreiging zijn gekoppeld verplaatst naar een andere locatie op je Mac en geblokkeerd voor gebruikt. Je kan ze altijd nog terugzetten. Dit kan handig zijn bij valspositieve-meldingen of als je het bestand tóch wil bewaren.
 • 3. Stop Safari of elke andere browser. Lukt dit niet? Kies dan voor ‘Forceer stop’.

In sommige gevallen wordt het installatieprogramma van deze malware automatisch opgestart bij het openen van de browser. Annuleer het installatieproces meteen als dit het geval is en voer geen beheerderswachtwoord in. Verwijder onmiddellijk het installatieprogramma:

 • 4. Ga naar ‘Downloads’ of de locatie die voor downloads die door je als voorkeursinstelling is ingesteld.
 • 5. Sleep het installatieprogramma naar de prullenmand en maak deze leeg.

Mac malware en virussen verwijderen

 • 1. Sluit de applicaties of software die geïnstalleerd lijkt te zijn.
 • 2. Een paar bekende Mac-virussen zijn ‘MacDefender’, ‘MacProtector’ en ‘MacSecurity’. Ga naar ‘Activiteitenweergave’ en zoek deze virussen hierin op. Via Launchpad of Hulpprogramma’s kan je deze weergave snel vinden.
 • 3. Mocht je een of meerdere van deze virussen vinden, selecteer deze dan en klik op ‘Stop’ of het kruisje (linksboven) voordat je de Activiteitenweergave sluit.
 • 4. Open ‘Programma’s’ en sleep het bestand of de bestanden naar de prullenbak en leeg deze.
 • 5. Voer eventuele updates uit bij je besturingssysteem, browser en software. Er worden regelmatig beveiligingsupdates uitgevoerd om zwakke plekken te verhelpen. Het is belangrijk om alles bijgewerkt hebben tot de nieuwste versie.

Malware installeert ook een inlogonderdeel in Systeemvoorkeuren van je account. Deze verwijder je als volgt:

 • 6. Open Systeemvoorkeuren en selecteer achtereenvolgens ‘Accounts’ en ‘Inloggen’.

Selecteer de naam van het programma dat u in de bovenstaande stappen hebt verwijderd. Bijvoorbeeld: MacDefender, MacSecurity, MacProtector.

 • 7. Klik op de minknop.
Dit is de 4 bij het artikel: veilig malware en virussen verwijderen doe je zo!.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.