Skip to content Skip to footer

Windows 11 updates installeren wanneer jou dat uitkomt

Microsoft heeft met Windows 11 een aantal hele goede verbeteringen doorgevoerd, maar op het gebied van updates is er weinig tot niets veranderd ten opzichte van Windows 10. Als er al iets veranderd is, dan is het de hoeveelheid updates. Doordat Windows 11 een nieuw systeem is het om de zoveel dagen weer tijd voor updates installeren. Onderbreekt dit steeds jouw werkflow? Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Daarom gaan we vandaag met je kijken naar een oplossing.

Updates installeren plannen op vaste tijdstippen

Zijn er tijden waarop je jouw computer niet gebruikt, maar dat ie wel aanstaat? Dan is dat het perfecte moment om updates te installeren. Dit kunnen we als volgt doen:

 • Klik op Start of druk op de Windows-toets op je toetsenbord.
 • Klik rechtsboven op ‘Instellingen’.
 • Het menu opent, klik nu in de linker kolom op ‘Windows Update’.
 • Klik op ‘Geavanceerde opties’.
Updates installeren
Bij ‘geavanceerde opties’ kunnen we een aantal handige opties instellen.
 • Klik nu op ‘Gebruikstijden’.
 • Het menu ‘Gebruikstijden instellen’ vouwt open en je kunt nu kiezen voor ‘Automatisch’ of ‘Handmatig’. Het handige van ‘Automatisch’ is dat Windows 11 na verloop van tijd steeds beter herkent wanneer je wel en wanneer je niet aan werk bent op het moment dat je computer aanstaat. Zo herkent het precies wanneer het een goed moment is voor updates installeren. Heb je dit een tijd lang geprobeerd en is het je niet goed bevallen? Of wil je graag zelf de tijdstippen bepalen? Kies dan voor ‘Handmatig’.
 • Voor ‘Automatisch’ gekozen? Dan ben je nu klaar. Voor ‘Handmatig’ gekozen? Dan gaan we nog even verder met instellen.
 • Zoals je ziet raadt Windows 11 op basis van jouw dagelijkse activiteit aan om bepaalde actieve uren te kiezen. Ben je het daarmee eens? Dan kun je op de uren klikken zodat je ingesteld worden. Kies je liever andere uren voor updates installeren? Dan kun je hieronder aangeven welke uren je liever wil gebruiken.

Updates installeren zodra ze beschikbaar zijn

Wil jij updates direct downloaden en installeren zodra ze beschikbaar zijn? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Het is namelijk altijd een goed idee om updates zo snel als mogelijk is te downloaden en installeren. Iedere update zorgt er namelijk voor dat jouw besturingssysteem net wat beter functioneert door zogeheten ‘bug fixes’ en weer wat veiliger is door de beveiligingsupdates. Het instellen van deze opties doe je als volgt:

 • Klik op Start of druk op de Windows-toets op je toetsenbord.
 • Klik rechtsboven op ‘Instellingen’.
 • Het menu opent, klik nu in de linker kolom op ‘Windows Update’.
 • Klik op ‘Geavanceerde opties’.
Dit is de 1 bij het artikel: windows 11 updates installeren wanneer jou dat uitkomt.
De tweede optie zorgt ervoor dat jij direct updates kunt downloaden en installeren zodra ze beschikbaar zijn.
 • De tweede optie ‘Zorg dat ik up-to-date ben’ staat standaard ‘Uit’. Klik op het grijze bolletje naast ‘Uit’ om het aan te zetten.
 • Gebruik je momenteel een apparaat met een internetverbinding via mobiele data? Dan is het slim om te zorgen dat de optie ‘Updates downloaden via verbindingen met een datalimiet’ uitgeschakeld is.
 • De laatste optie onbesproken optie ‘Mij waarschuwen als opnieuw opstarten vereist is om een update te voltooien’ kun je aanvinken, maar is in principe niet nodig. Deze functie zit al inbegrepen bij de optie ‘Zorg dat ik up-to-date ben’.

Het fijne van deze optie is dat je een kwartier van tevoren een melding krijgt. Komt het over een kwartier niet uit? Dan kun je ervoor kiezen om de update uit te stellen of je kunt ervoor kiezen om de update op een andere dag en tijdstip uit te voeren. We hopen dat jij zo weer helemaal up-to-date bent zonder dat daarbij jouw workflow onderbroken wordt. Ben je nog niet uitgelezen? Kijk dan ook eens bij onze andere artikelen over Windows 11.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.