Skip to content Skip to footer

Hoe stream ik naar tv met smartphone, tablet of pc?

Als je tv wilt kijken vanaf je computer, laptop of telefoon dan zijn er verschillende mogelijkheden. Denk maar eens aan diensten als: Netflix, Hulu of Amazon Video. Het nadeel van deze diensten is dat je vast zit aan het door hen geselecteerde aanbod. Als je ook eens andere video’s wilt zien dan kan dat ook op diverse manieren.

De twee belangrijkste stream methodes

In het algemeen zijn er twee handige manieren om inhoud van je computer of mobiel apparaat op je tv te krijgen: screen mirroring en mediaservers. Je kunt natuurlijk ook een simpele HDMI- kabel aansluiten, maar we hebben het nu over draadloos tv kijken.

Wat is screen mirroring?

Bij screen mirroring verschijnen de media die op je computer of mobiel scherm staan draadloos op je tv. Er zijn drie hoofdsoorten screen mirroring die we hieronder zullen bespreken. Per soort heb je wel aparte hard- en software nodig. In de onderstaande beschrijving gaan we ervan uit dat je de benodigde ontvanger al op je tv hebt aangesloten en alle vereiste instellingen procedures hebt doorlopen.

Lees ook: Is streamen illegaal in Nederland?

Google Chromecast

Google Cast is de meest toegankelijke en bruikbare optie betreffende screen-mirroring naar je TV. Google Cast werkt vrijwel via ieder modern Android- apparaat. Daarbij heb je wel een Android TV of Chromecast-apparaat als ontvanger nodig. Chromecasts zijn trouwens niet heel duur, dus dat zal het probleem niet zijn.

Apple Airplay

Apple Airplay is minder toegankelijk en ook duurder dan Google Cast, maar is een zeer goed werkende en betrouwbare optie om screen mirroring uit te voeren. Je hebt een iPhone, iPad of een Macbook nodig en daarnaast dien je te beschikken over Apple TV.

Miracast

Miracast is eveneens geschikt voor Android, maar de kwaliteit van Miracast laat nog wel eens te wensen over. Je hebt in ieder geval een zeer goed werkende wifi- verbinding nodig en dan nog is het niet zeker of Miracast de beelden goed doorgeeft.

Een video streamen via Mediaservers

Hoewel mediaservers een bepaalde laadtijd nodig hebben, is het een betrouwbaardere en efficiëntere methode dan screen mirroring. Mediaserver programma’s maken van je computer in feite een externe server die de video naar een ontvanger streamt die op je tv is aangesloten. Er zijn op het internet voldoende mediaservers te vinden van goede kwaliteit. We bespreken in dit artikel de meest gangbare, maar als je nieuwsgierig bent naar andere opties, zoek dan gewoon naar “mediaserver” op Google en je komt vanzelf nog veel meer tegen.

Windows

In Windows maak je gebruik van de Windows Media Player om te streamen. Als je deze geopend hebt, klik je op Streamen en daarna op Mediastreaming inschakelen. Er opent zich een nieuw scherm, waarin je opnieuw kiest voor Inschakelen. Nu kun je video’s uit je bibliotheek kiezen om te streamen naar je TV (je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat er video’s in de bibliotheek staan).

macOS

Je begint met het downloaden en installeren van Universal Media Server. Klik eerst op Navigatie/ Deel Instellingen, klik vervolgens op het pictogram van een map en voeg de locatie (s) toe waar je media zijn opgeslagen. Denk erom dat je goed controleert of je ontvanger is verbonden met de mediaserver.

Android

Net als in Windows is er in Android een overvloed aan goede mediaservers beschikbaar. Een goede en eenvoudige mediaserver is BubbleuPnP. Het is echter zeker de moeite waard om te kijken naar andere mediaservers, die wellicht nog mooier en beter zijn in het streamen naar je TV.

iOS

Er zijn relatief weinig mediaservers te vinden in iOS, maar app ArkMC is een goede en betrouwbare mediaserver. Net zoals BubbleUPnP moet ArkMC, zodra het wordt geopend, automatisch je media vinden en deze naar potentiële ontvangers uitzenden

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.