Skip to content Skip to footer

Spellingscontrole Word: makkelijk spelfouten herstellen

Als je veel bezig bent in Microsoft Word wil je natuurlijk wel je spelling op orde hebben. Zeker als je professioneel aan de slag gaat, bijvoorbeeld als student of bij het schrijven van je sollicitatiebrief, is dit echt een must. De automatische spellingscontrole (spell check) is hiervoor perfect. We bespreken in dit artikel hoe je deze kunt gebruiken om spel- en grammaticafouten te corrigeren. Het lijkt misschien niet meer zo relevant, maar dat is het nou juist wél!

Microsoft word icon met vergrootglas groter zichtbaar gemaakt

Word spell check: op meerdere manieren te gebruiken

Het is niet zo raar om af te sluiten met een document met (een aantal) taalfouten: het komt vaker voor dan de meesten denken. Gelukkig heeft Microsoft Word een gratis spellingscontrole die live met je meekijkt terwijl je typt (en eventueel meteen vergissingen herstelt). Je kan de check ook inzetten als een soort ingebouwde detective om grammatica- en spelfouten in je bestand, bijvoorbeeld achteraf, op te sporen. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je deze ideale optie efficiënt, effectief en snel gebruikt.

Wat doet de spellingcontrole-functie eigenlijk?

De spellingscontrole is enorm handig hulpmiddel, vooral als je, zoals eerder al benoemd, een professioneel document moet afleveren. Hoewel ik zelf altíjd goed wil zitten ongeacht de situatie. Bij mij ontbreekt hij dus sowieso niet. Daarnaast kan de check je zelfs op incorrecte grammatica wijzen. Nu moet ik wel zeggen dat de functie wel beter werkt als het aankomt op spelling dan op grammatica, maar desalniettemin kan hij ook daar tóch een handje helpen.

Voorbeeld

Stel, ik schrijf “hoe gaaat het, jan?”. Een spellingscontrole zal dit veranderen naar “hoe gaat het, jan?”. Terwijl je typt, wordt deze fout gecorrigeerd door de bekende tekstverwerker. Natuurlijk moet deze wel ingeschakeld zijn. Maar, bij bovenstaande gaan overduidelijk meerdere dingen mis: niet alleen heb ik een ‘a’ te veel gebruikt, maar zowel de naam als het begin van een zin moet met een hoofdletter beginnen. Deze vergissingen hebben deels met grammatica te maken! Als je de grammaticacontrole inschakelt zal Word ook dit voor je in de gaten houden en herstellen als het nodig is.

Hoe schakel ik de spellingscontrole in en hoe gebruik ik deze effectief?

Dit is de 1 bij het artikel: spellingscontrole word: makkelijk spelfouten herstellen.

Het klinkt misschien als onnodige toevoeging als je 100 procent zeker bent over je spelling- en grammaticakennis. Toch kan een lettertje te veel of te weinig iedereen overkomen, dus als je echt zeker wil zijn dat je goed zit: gebruik de spell check. Word zal een spelfout onderstrepen met een rode golvende lijn en een grammaticafout met een blauwe golvende lijn. Ook neemt het dan zinsdelen mee als er iets niet klopt.

Inschakelen (of uitschakelen)

  1. Open het document in Microsoft Word (eventueel een blanco bestand waaraan je nog moet beginnen)
  2. Klik in het menu op Bestand > Opties > Controle
  3. Schakel het selectievakje Spelling controleren tijdens typen in. Wil je ook controle op grammatica? Tik dan ook het selectievakje Grammaticafouten markeren tijdens het typen aan. Uiteraard selecteer je Grammatica tegelijk met spelling controleren als je dit samen wil laten uitvoeren: wel zo handig!
Computermuis die in word de spellingscontrole aanklikt

Let op: je kan ervoor kiezen de taalcontrole in- of uit te schakelen voor alleen het document waar je momenteel mee bezig bent of voor alle nieuwe documenten. Selecteer dan nog de optie Uitzonderingen voor en zet de selectievakjes met Spelfouten alleen in dit document niet aangeven en Grammaticafouten alleen in dit document verbergen aan of uit. 

Hoe kan ik dit het beste toepassen? Meerdere mogelijkheden

Dit is de 2 bij het artikel: spellingscontrole word: makkelijk spelfouten herstellen.

Zelf doen

Simpel: zodra Word een fout aangeeft door middel van een gekleurde onderstreping klik je hierop met de rechtermuisknop. Er verschijnen opties waaruit je kan kiezen, waaronder het woord dat het tekstprogramma denkt dat je wilde typen, of een grammaticasuggestie. Als je een woord bewust verkeerd hebt gespeld, kies je voor Toevoegen aan woordenboek. In het vervolg wordt deze niet meer als foutief aangemerkt.

Je hele document scannen op taalfouten

Klaar en toch even nakijken voor de zekerheid? Geen probleem.

Microsoft 365
  1. Druk in Microsoft 365 op F7 (de Editor opent) of de Editor in het tabblad Start en je bestand wordt voor je nagekeken.
  2. Selecteer een type correctie of verfijning, zoals Grammatica of Spelling, en gebruik vervolgens de pijlen bovenin het venster om door elk probleem van dat type te bladeren. Hier kun je aanpassingen doen en als de suggestie van Word je niet bevalt, kies je voor ‘Eenmaal negeren‘ of ‘Niet controleren op dit probleem‘.
In Office 2016 – 2021 doe je onderstaande
  1. In Office 2016 – 2021 klik je in het tabblad Controleren op > Document controleren óf je gaat via Menu > Bestand > Opties > Controle > Opnieuw controleren
Dit is de 3 bij het artikel: spellingscontrole word: makkelijk spelfouten herstellen.

In de Editor worden dan grammatica- en spellingproblemen in categorieën weergegeven. Klik op de categorie om deze problemen op te lossen of te negeren

Dit is de 4 bij het artikel: spellingscontrole word: makkelijk spelfouten herstellen.

Nu heb je een perfect document! Helemaal klaar om aan de wereld te laten zien. Fijn, toch?

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.