Skip to content Skip to footer

Is mijn computer geschikt voor Windows 11?

Windows 11 is onlangs aangekondigd door Microsoft. Je kunt gratis upgraden vanaf Windows 10 en het klinkt veelbelovend qua nieuwe functies. Maar wat zijn die functies precies en is je computer eigenlijk wel geschikt voor Windows 11? Dat gaan we je vandaag vertellen.

Wat is er nieuw aan Windows 11?

Qua uiterlijk oogt het een stuk frisser dan Windows 10. De harde rechte hoeken rondom vensters hebben plaatsgemaakt voor zachte afgeronde hoeken. De taakbalk en de startknop zullen niet meer links staan, maar gecentreerd zijn, net als bij Apple computers en Chromebooks. Bovendien biedt Microsoft meer aanpassingsmogelijkheden, zoals het gebruik van widgets.

Daarmee kun je bijvoorbeeld je agenda of het weerbericht live op je bureaublad tonen, zoals je mogelijk al gewend bent van je smartphone. Over smartphones gesproken; Android apps zullen ook te installeren zijn op Windows 11. Benieuwd hoe deze features eruit komen te zien? Klik hier om enkele voorbeelden te bekijken.

Wat zijn de systeemeisen voor Windows 11?

 • Processor: 1 Ghz of hoger en 2 cores of meer met 64-bit ondersteuning
 • RAM: 4 GB
 • Opslag: 64 GB
 • Scherm: Minimum 9 inch met 720p resolutie (HD ready)
 • Videokaart: DirectX 12 compatibele videokaart
 • TPM: Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0

Lees je dit en denk je: ‘Ik heb geen idee wat je bedoeld, dit is voor mij net Chinees!’? Geen probleem, ik ga je helpen door dit samen met je te controleren.

Hoe kun je controleren of jouw laptop of pc aan de systeemeisen van Windows 11 voldoet?

 • Tik op het zoekvak in de taakbalk en typ ‘info’. Geen zoekvak? Klik dan op de Windows-toets op je toetsenbord en typ ‘info’.
Windows 11, systeeminformatie zoeken
Informatie over je pc zoeken
 • Klik op het bovenste resultaat ‘Systeeminformatie’. Rechts zie je halverwege het scherm ‘Processor’ zien staan met daarachter het aantal GHz en hoeveel core.
Dit is de 1 bij het artikel: is mijn computer geschikt voor windows 11?.
Informatie over je pc

Hoger dan 1 GHz en 2 of meer cores? Dan is je processor waarschijnlijk geschikt voor Windows 11. Voor de zekerheid kun je hier AMD-processoren controleren. Intel controleer je hier en Qualcomm hier.

 • Scroll in deze rij een stukje naar beneden tot je ‘Fysiek geïnstalleerd geheugen’ ziet staan. 4 GB of meer? Dan is je RAM geschikt voor Windows 11.
 • Klik in de linkerkolom op het ‘+’ teken voor ‘Onderdelen’.
 • Klik daarna op ‘Beeldscherm’ er vlak onder.
 • In de rechterkolom zie je bovenaan ‘Naam’ staan. Dit is je videokaart. Helaas kun je hier niet zien of deze geschikt is voor DirectX 12. Je kunt door te zoeken op de website van de fabrikant (bijv. Intel, AMD of Nvidia) achterhalen of deze DirectX 12 geschikt is. Kom je er via de site van de fabrikant niet uit? Dan kun je ook Googelen op ‘naam videokaart’ met ‘DirectX 12’ erachter. Vaak kom je dan op een overzicht van de fabrikant terecht.
 • Scroll een stukje naar beneden en je ziet ‘Resolutie’ staan. Is dit gelijk aan of groter dan 1280×720 (720p) en is je scherm minimaal 9 inch? Dan is je scherm geschikt.
 • Druk tegelijk op de Windows-toets en de R-toets op je toetsenbord. Typ in het zoekveld ‘tpm.msc’ en druk daarna op ‘OK’.
Dit is de 2 bij het artikel: is mijn computer geschikt voor windows 11?.

Er opent nu een nieuw scherm ‘TPM-beheer op lokale computer’ en rechtsonderin staat ‘specificatievereiste’. Staat er 2.0 als specificatie? En voldeed je computer aan alle vereisten hiervoor? Hartstikke mooi! Dan kun je straks gerust upgraden naar Windows 11.

Is hier ook een programma voor?

Nee, dat was er wel, maar die is door Microsoft weer offline gehaald omdat het programma (de PC Health Check-app) geen accurate resultaten gaf. Mogelijk komt die later weer online te staan, maar tot die tijd kun je de stappen hierboven gebruiken. Wil je toch liever het programma van Microsoft gebruiken? Controleer dan hier of de PC Health Check-app alweer beschikbaar is. Er is nog geen releasedatum voor Windows 11 bekend, dus het kan nog even duren voordat dit programma beschikbaar is. Voldoet je computer niet aan de vereisten? Windows 10 wordt nog ondersteund tot en met 2025, dus je kunt nog even vooruit.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.